A Night of Hysteria - Heja Livet

A Night of Hysteria

26 OKT 2020, MALMÖ

I förra veckan kom Heja Livet till Malmö för en helkväll dedikerad till kvinnohälsa – A Night of Hysteria!

Eventet var en uppföljning till vår heldag hösten 2020 på samma tema i Stockholm, då dessa frågor ofta fortfarande är kopplade till skam, tabu och bortprioritering.

A Night of Hysteria

Vi höll till i vackra AB Smålands lokaler, som också stod för den otroliga vegetariska maten och fantastiska servicen!  Kvällen inleddes med Louise Bernström, leg barnmorska på Min Doktor, som pratade om underlivshälsa; olika slags blödningar, flytningar, vanliga besvär, svampinfektioner, könssjukdomar osv. Alltså de vanligaste frågorna som finns kring just underlivshälsa. Hon myntade även de befriande orden “kvinnor SKA lukta lite kvinna där nere helt enkelt”. 

Kvällens andra talare Eva Jarnhäll, talesperson från Mammastygn, ett initiativ från Moderna Försäkringar, rörde upp mycket känslor. Moderna Försäkringar har Sveriges enda och första förlossnignsförsökring, och dagens tema var just om ojämställdheten i vården och att än idag värderas muskelskador olika bland män och kvinnor. T.ex  att om en man skadar en muskel när han spelar tennis får han ersättning för detta på sin försäkring. Men om en kvinna skadar en muskel i underlivet under förlossning så täcker hennes försäkring inte detta. Eller att om mannens testikel opereras bort så räknas det som medicinsk invaliditet, men inte om en kvinna behöver operera bort en äggledare. Det är en bit kvar inom vården. Men tack vare eldsjälar som Eva, en drivande kraft att Moderna Försäkringar nu erkänner och ersätter förlossningsskador, går vi åt rätt håll!

Sist ut var Charlotte Ljung, grundare av Endbright, Sveriges första divorce planner. De stöttar i viktiga frågor och spörsmål om separation och skilsmässa. Den återkommande frågan kvinnor ställer innan en skilsmässa är ”har jag verkligen råd?”, och det är en fråga som inte ska behöva ställas. Skilsmässor och separationer är tuffa som det är, och därför är det så viktigt att den görs så bra, smärtfri, enkel och lösningsorienterad som möjligt. Tack vare Charlotte som brinner för att vara den hjälpande handen, som hon själv behövde i sin separation, handlar det inte bara om break it, utan make it. 

Det blev en kväll med otrolig mat, intima samtal, engagerade diskussioner och underbara människor!

Stort tack till våra fantastiska talare, alla fina gäster samt Kajsa Magdalena kläduthyrning får våra smashing outfits och Solsken för fördrink!

Här finns fler bilder från kvällen: A night of hysteria