Volvo Cars x Heja Livet med Jessica - Heja Livet

Volvo Cars x Heja Livet med Jessica

5 NOV 2020, STOCKHOLM

Del 3 med Jessica – Litar du mer på AI* än en människa?

Sist ut i vår serie är Jessica Clarén – en energikick som lyser upp ett rum med sin närvaro. Jessica är grundare av She Rides, ett av Sveriges snabbast växande nätverk för cyklister och äventyrare och hon brinner för att inspirera fler att våga mer. Tillsammans pratar vi om om att ta sig an att förändra cykelindustrin, om bilolyckan hon var med om för några år sedan och vad hon tycker om AI. Var gärna med du också i dialogen om AI i kommentarsfältet!

Jag tror att vi måste hjälpa varandra för att förstå hur det är för olika typer av trafikanter.”

JESSICA CLARÉN

Hej Jessica, vem är du?
En 42 årig (var tog åren vägen) entreprenör och cyklist med en passionerad inställning till livet. Lever efter parollen att allt är möjligt. Älskar kaffe, fartvind och möten med människor. Skånska som bor i Stockholm med sambo och hund. Har jobbat med träning hela livet. Jämt glad men kan så klart vara allvarlig också.

Hur började ditt intresse för cykling?
Det började med ett uppdrag för Cykelvasan – jag var helt novis och gjorde alla regelbrott man kan göra. Hade verkligen aldrig cyklat mtb (mountainbike) men fastnade direkt. Jag fastnade mest troligen för att det gav så sjukt mycket adrenalinpåslag blandat med en frihetskänsla.

När vi sågs berättade du om Shrink and Pink inom cykelindustrin, vad är det?
Shrink and Pink är ett uttryck inom cykelindustrin som i flera år har tillverkat specifika produkter för kvinnor med lägre nivå på komponenterna än liknande produkt för männen. En sämre variant helt enkelt. Och ofta finns det väldigt litet utbud med damspecifika produkter. På något sätt så har cykelindustrin och kulturen varit och är till viss del fortfarande väldigt förminskande och icke jämställd. T ex så får än idag inte lika många kvinnor som män prispengar och för bara 1 år sedan hade vi också olika summor på prispallen här i Sverige. Det finns mycket att förändra för en starkare och mer jämställd sport och det bästa är att de flesta verkligen vill förändra men springer på som man alltid gjort och signalerna det skickar till oss kvinnor och kommande generationer är att våra prestationer helt enkelt inte är lika mycket värda som männens. Jag har sedan jag börjat cykla aktivt drivit frågan om en jämlikare sport och att vi alla är lika värda oavsett könstillhörighet. Tillsammans är vi starkare helt enkelt.

Hur cyklar du säkert?
Utöver att jag såklart alltid har hjälm, så undviker jag just nu att cykla på trafikerade vägar och väljer många gånger hellre att köra i skogen. Jag väljer helst tider då jag vet att det är mindre trafik och tar mig till vägar som jag vet är mindre trafikerade. Jag har helt enkelt varit med om alldeles för många bilister som inte förstår allvaret i att köra om för nära eller visar respekt till oss cyklister när vi delar vägen med dem. Jag har också alltid på en baklampa när jag kör landsväg, oavsett tid på dygnet numera för att jag ska synas bättre.

Hur ser du på trafiksituationen idag när bilister, cyklister, el-scootrar och fotgängare ska samsas om gatorna?
Den är ohållbar på både kort och lång sikt och jag är rädd för att det ska ske ännu mer olyckor med sorglig utgång. Jag tror att vi måste hjälpa varandra för att förstå hur det är för olika typer av trafikanter. Jag upplever det som ett kaos där vi som inte är skyddade i en bil ofta har en känsla av att vi cyklar med livet som insats och tvärtom när jag sitter i en bil, kan jag uppleva att cyklister och el-scootrar, gångare inte förstår att de ibland inte syns och tror att de är odödliga.

Volvo Cars kampanj A Million More beskriver hur deras uppfinning trepunktsbältet har räddat en miljon liv och hur företaget nu vill rädda en miljon till. Du har tyvärr egen erfarenhet av en bilolycka, vill du dela med dig vad som hände?
Vi var på väg till min väns bröllop under mellandagarna. Det var vinter och mörkt ute. Vi hade precis passerat Mora och jag satt och sov i passagerarsätet. Jag vaknar av att min sambo skriker till. Vi är på väg att krocka med en ung kille som var ute o sladdade med sommardäck och inte fick stopp på sin bil. Den gled rakt ut i en T-korsning där han hade stopplikt. Vi körde i 90 km/h.

Vi tittade på varann, min sambo och jag sekunderna innan smällen. Det kändes som en evighet och vi var ganska övertygade om att det skulle gå illa. Vi kolliderade och träffade den andra bilen i hans A-balk – tur i oturen för honom. Vår bil blev skrot – allt i bilen löste ut (airbags osv) och räddade oss. Lite mörbultade av airbagen och säkerhetsbältet som höll oss kvar, men annars oskadda. Volvo on Call ringde upp oss och lugnt och metodiskt berättade för mig (min sambo hade rusat ut till den andra bilen och jag satt fast med intryckt dörr) vad som hänt och löste hjälp omedelbart. Innan min sambo var tillbaka för att försöka få ut mig hade Volvo on Call bokat både hyrbil, bärgare, hotell och kontaktat vårt försäkringsbolag. Föraren i den andra bilen försökte vid upprepade tillfällen ringa 112 men kom inte fram.

Skärrade av händelsen men himla glad att det gick bra för alla under omständigheterna.

Volvo Cars kommer framöver att öka mängden intelligent teknik i bilarna, och gradvis öka mängden hjälp föraren kan få av AI för att öka trafiksäkerheten. Hur ställer du dig till detta, litar du mer på AI än en människa?
Ja! Faktiskt, jag är brutalt digital. En människa gör oftast mer och fler misstag.

Har du ändrat ditt sätt att se på körning och att köra själv sen olyckan?
Ja det har jag verkligen. Jag respekterar hastighetsgränser betydligt mer även om jag tycker om fart. Samma sak med underlag på väg och tar betydligt mindre risker. Kommer det en bil från höger rycker jag alltid till och att hålla ordentligt avstånd har blivit en sak jag alltid gör. T ex reagerar jag alltid om jag är passagerare och föraren gör en sen inbromsning eller kör för nära en annan bil i för hög hastighet.

Du driver också ett community och vill förändra cykelindustrin, medan Volvo Cars vill starta en diskussion om vad biltillverkare har för rätt eller till och med skyldighet när det kommer till att införa intelligent teknik som kan rädda fler liv. Var kommer din hunger för förändring ifrån?
Jag drivs av styrkan ifrån ”tillsammans”. Att man hittar synergier som hjälper andra att förverkliga sina äventyr och drömmar. Att t ex gemensamt med Volvo arbeta för att vi ska känna oss säkrare på vägarna är ett steg mot att fler ska få uppleva nya äventyr. Att på allvar göra skillnad för andra är nog det som driver mig mest.

Beskriv ditt bästa äventyr.
Det kan vara det stora och det lilla i vardagen. Men det som får mig att känna mig levande, på riktigt, om det så är att köra etapplopp i Sydafrika eller sitta på en bergshäll i skogen med en kopp (!) varmt kaffe.

*

Tack Jessica för att du delade med dig av din historia och vardag! Stort tack till vårt team på Volvo Cars, produktionsbolaget Kentsdottir Production, filmassistent och foto Johanna Jingert , colorist Sabina Törnberg och Presskontakterna Stockholm

Vill du se mer av Jessica hittar ni henne på Instagram https://www.instagram.com/jessicaclaren/