Volvo Cars x Heja Livet med Annika - Heja Livet

Volvo Cars x Heja Livet med Annika

2 NOV 2020, STOCKHOLM

Del 2 med Annika – Har du varit distraherad bakom ratten?

Vår andra ambassadör i samarbete med Volvo Cars är Annika Norman, frilansande stylist och content creator. Hon bjuder gärna på sig själv om livet som mamma till Frans 6.5 år och Elliot 15 månader, och gör det alltid med en stor portion humor. Vi pratar om att bolla mammarollen med yrkeslivet, hur synen på säkerhet ser ut efter två barn och om att hantera stressiga situationer.

Att ha bil är en frihet för man kan dra när man känner för det. Om man inte ska åka och hämta på förskolan förstås, då finns det inga rum för impuls och frihet.”

ANNIKA NORMAN

Hej Annika, vem är du?
Jag är 36 år gammal men det är helt okej att säga att jag ser yngre ut. Jag är alltid ironisk, oftast positiv och aldrig morgonpigg. Jag är från Göteborg men bor i Stockholm sedan cirka 12 år tillbaka. Jag jobbar som frilansande stylist och skribent och älskar livet som egenföretagare även om jag inte alltid har lön och är sämst på bokföring. Jag bor ihop med min pojkvän Fredrik och våra två barn: Frans och Elliot, strax utanför Stockholm. Vi bytte innerstadsliv mot klassiskt förortsliv för 4 år sedan och det passar oss till 94%.

Du har två (bedårande) barn, 6.5 år och 15 månader. Har din syn på säkerhet förändrats sen du fick barn?Åh, tack! Jag tror att jag blivit tvingad att tänka mer på säkerhet sedan jag fick barn. Innan så brydde jag mig inte så mycket, tänkte mer att det fixar sig och det händer inte mig men nu kan jag bara föreställa mig hur det skulle kännas om något hände barnen, eller mig och Fredrik för den delen, på grund av att vi inte orkat sätta upp säkerhetsgrindar i trapporna eller struntat i att sätta på säkerhetsbältena när vi åkte en kort sträcka. Jag vill numera vara en person med koll på säkerhet och försöker så gott jag kan att vara det.

På din Instagram är du härligt ofiltrerad om mammalivet och använder mycket humor för att beskriva er vardag. Vad är din hemlighet till att balansera ditt yrkesliv och mammaliv?
Våga sänka kraven på dig själv, jag tycker det är okej att slå på tv:n så man hinner jobba undan eller äta mackor och yoghurt till middag någon gång. Jag har under mina 11 år som frilansare lärt mig att jobba när jag kan. Ibland blir det att skicka iväg 10 mail sent på kvällen (sorry! förväntar mig inte svar direkt) eller att åka till ett köpcentrum klockan 19 för att fixa kläder till en plåtning. Sen är vi ju två föräldrar och kan hjälpas åt så att vi båda hinner det vi behöver. Mitt liv är inte ett perfekt instaflöde och jag känner inget behov av att måla upp det så. Vissa dagar flyter det på, andra dagar känner jag mig stressad över saker jag måste fixa, irriterad över att huset är stökigt eller frustrerad över att “ingen” förstår hur mycket jag faktiskt gör hemma. Däremot är mitt liv inte jättekaotiskt eller tufft och det gör det såklart enklare att se det komiska och positiva i situationer istället för att fokusera på det negativa. Har man det kämpigt på allvar är det såklart en helt annan sak.

Vad har bilen för roll i er vardag?
Nästan större roll än vad jag önskar… nu under pandemin har vi knappt åkt kommunalt så de gånger jag varit i stan har jag tagit bilen. Sen åker vi alltid bil under helgerna om vi ska någonstans. Även till skolan ganska ofta och det beror helt och hållet på dålig planering av två tidsoptimister…

Volvo var det första bilvarumärke som skapade en virtuell gravid krocktestdocka, var du medveten om att du löpte större risk för att bli skadad i en bilolycka när du var gravid?
Jag kände nog att jag var i större risk, känns som man överlag är ett lätt byte som gravid. Däremot visste jag inte att Volvo var först ut med gravida krockdockor! Det är ju jätteviktigt! När jag hörde att de flesta krocktestdockor var manliga kände jag att det var så typiskt, tyvärr inte så förvånande.

Känner du dig som småbarnsförälder mer distraherad bakom ratten?
Ja, det skulle jag nog säga. Det är svårt att tänka bort barnskrik när man sitter och kör… jag tror dock det blivit bättre nu efter andra barnet. När Elliot skriker kan jag stänga av det enklare än vad jag kunde med Frans, haha. Elliot kan skrika för allt och inget, oftast vill han bara ha uppmärksamhet och blir underhållen.

Framöver kommer Volvos nya bilmodeller att vara utrustade med kameror och teknik som kan upptäcka och ingripa om en distraherad eller berusad förare inte svarar på varningssignaler och eventuellt riskerar att krocka. Vad tänker du om åtgärden med kamera i bilen för att minimera olyckor?
Jag tycker det låter helt fantastiskt! Visste inte ens att det fanns sådana möjligheter! Jag är för allt som kan öka trafiksäkerheten och minimera antal skadade och framförallt döda. Jag visste inte att trepunktsbältet fått så starka (negativa) reaktioner då det först kom. Jag kan tänka mig att många kommer reagera på att ha en kamera i bilen som teknik som kan ta kommandot men med tiden kommer det blir en självklarhet, precis som bältet är idag.

Hur hanterar du stress eller stressiga situationer i bilen?
När det kommer till stress överlag så skriver jag listor på vad jag behöver göra, sen tar jag tag i det och checkar av punkt efter punkt. Är skönt att se to-do listan framför sig. Handlar det om stress i bilen så försöker jag sätta på barnvänligmusik, eller säga “vi är snart framme” tio (tusen) gånger med glad röst, alternativt så slänger jag bak mobilen och ber Frans sätta på något barnprogram till Elliot. För det är Elliot som är 100% av källan till min stress i bilen.

Kommer du ihåg hur det var att övningsköra med dina föräldrar? Kommer du låta dina barn övningsköra med dig när de blir äldre?
Ja! Jag övningskörde med pappa på flygfältet i Torslanda. Det gick ändå förvånansvärt friktionsfritt. Eller så har jag förträngt alla bråk, haha. Ja, jag skulle gärna övningsköra med barnen, men rent spontant tror jag att det är enklare om Fredrik tar den biten. Men jag ska göra mitt bästa för att vara lugn och pedagogisk när dagen kommer.

Hur var du som nybliven bilförare?
Jag tror jag var extra uppmärksam i början och ville göra allt rätt. Skulle aldrig vågat göra en U-sväng eller fickparkera i en backe. Men jag litar på min körförmåga och är inte rädd för att köra exempelvis i stan, jag tycker det är kul att köra bil!

Vad betyder frihet för dig?
Att ha möjligheten att kunna göra det jag vill (inom rimliga gränser) och mår bra av! Att ha bil är en frihet för man kan dra när man känner för det. Om man inte ska åka och hämta på förskolan förstås, då finns det inga rum för impuls och frihet.

*
Tack Annika för att vi fick tillbringa en dag med dig, Frans och Elliot! Stort tack till vårt team på Volvo Cars, produktionsbolaget Kentsdottir Production, filmassistent och foto Johanna Jingert , colorist Sabina Törnberg och Presskontakterna Stockholm

Vill du se mer av Annika hittar ni henne på Instagram https://www.instagram.com/annikanorman/