Together med Therese Hädinggård - Heja Livet

Together med Therese Hädinggård

12 NOV 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER – Om musik, jämställdhet och framtiden med Therese Hädinggård.


I och med detta camp vill vi sparka in lite dörrar, bryta mönster och skapa fler möjligheter för kvinnor och icke binära producenter och låtskrivare.”

THERESE HÄDINGGÅRD

6 tjejer i musikbranschen som hållit ihop de senaste 6 åren, en kort sammanfattning, vilka är dessa 6 kvinnor och vad gör ni?
Kompisgänget SLÄS uppstod under en blöt utekväll för ganska exakt 6 år sedan. Då jobbade vi alla tillsammans men kort därefter sökte sig några av medlemmarna mot nya äventyr. Vänskapen har vuxit sig starkare med åren och idag driver Mona Agahi Berg RMV Studios, Atena Banisaid är Senior A&R på Sony Music Publishing Scandinavia, Fumi Amao jobbar i musikteamet på Spotify och Michaela Lundin regerar A&R-rollen i sin nya hemstad London, som konsult för bland annat Arista Records. Olivia Hessel projektleder och gör management på TEN Music Group där Therese Hädinggård sköter all PR. Förutom vänskapen och viljan av att förändra machokulturen fann vi också varandra i ett mentorskap av att hjälpa och stötta varandra, med ett driv av att kvinnor ska stärka andra kvinnor i vår otroligt mansdominerade bransch.

Berätta genast för alla som inte vet vad ”Her Songs For Him” innebär och vad bakgrunden är till initiativet!
Her Songs For Him är SLÄS första projekt som planeras bli ett återkommande koncept med mål att öka procentandelen kvinnliga och icke binära upphovspersoner på topplistorna. Idéen kom från en diskussion där vi hyllade liknande initiativ med fokus på kvinnor som skriver för kvinnor och vad VI kan göra för att ta fler steg i rätt riktning. Vi tror att en del av problemet ligger i att män oftast sätts i rum med män och att man som kvinna måste armbåga sig fram för att få samma chans. I och med detta camp vill vi sparka in lite dörrar, bryta mönster och skapa fler möjligheter för kvinnor och icke binära producenter och låtskrivare.

Året är 2021 och snart går vi in i 2022, hur långt fram eller bak beroende på hur ni vill se det, har vi kommit inom jämställdhet i musikbranschen?
Vi anser att det absolut har skett förändringar i och med #metoo och andra viktiga rörelser inom kulturen, men det är fortfarande en lång väg kvar innan kvinnor och icke binära får samma chans som män. Det är otroligt mansdominerat på företagens högre positioner och vi tror att om förändring ska ske måste företagens struktur ändras och fördelas mer jämställt, överlag.

Vad kan man som privatperson göra för att främja kvinnliga musiker/låtskrivare/producenter?
Lyssna mer på kvinnliga kreatörer! Hylla, dela och främja fler kvinnors arbete över lag. Boka en kvinnlig artist/gitarrist till ditt bröllop/firmafest/kalas. Boka en kvinnlig fotograf till dina barnfoton! Be om att få kvinnliga alternativ till alla saker du tar dig an!

Om man är medlem i Heja Livet och känner en stark längtan att göra något av sitt största intresse som är musik, var börjar man bäst?
Idag finns flera grymma utbildningar som ger en bra första anblick till vad branschen innebär. Många är YH-utbildningar som innebär praktikperioder där man också får testa på branschen praktiskt. Är man nyfiken men inte redo för att söka sig till en utbildning är vårt tips att ta sig till massa event och mingla. Showcases och mindre konserter där man lätt kan ta kontakt med människor. Finns många bra seminarium att anmäla sig till eller delta online för att få en djupare inblick i olika områden.

Hur ser framtiden ut för SLÄS om ni får drömma högt och fritt?
Vår dröm är att i framtiden kunna göra fler camps, hålla föreläsningar och anordna workshops för att stärka kvinnor och icke binära inom kulturen. Vi vill väcka uppmärksamhet och nyfikenhet hos ALLA för att alla aktivt ska vilja bidra till att skapa en mer jämställd bransch!

HEJA ER!

Ps. Glöm inte att spana in @hejalivet på Instagram där Therese idag tar över vårt konto fram till söndagkväll!