Together med Saga & Felicia Wahlström - Heja Livet

Together med Saga & Felicia Wahlström

2 MARS 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER med Saga & Felicia Wahlström!

Denna vecka hyllar vi kärlek och är glada att presentera Saga & Felicia Wahlström. Saga och Felicia är nämligen ett av få par i Sverige som ska göra en dubbeldonation för att tillsammans bilda familj.* Detta och mer kan ni läsa om nedan!

*Se längst ned för aktuell uppdatering.

Det finns ingen annan person jag skulle vilja dela mitt liv med. Hon är min person.”

SAGA OM FELICIA

Hej Saga och Felicia, vilka är ni?
Saga om Felicia: Felicia är en extremt spännande människa, hon har så många fina egenskaper som utvecklas för varje dag. Hon är en härlig blandning av humor, allvar och romantik. Hennes subtila tics och omedveten charm gör att jag förälskar mig ju längre tiden går. Det finns ingen annan person jag skulle vilja dela mitt liv med. Hon är min person.

Felicia om Saga: Saga är fantastisk på alla sätt – Hon är social, snäll, driven och lugn. Hon är enkel att ha omkring sig och får alla att känna sig sedda. Min omtänksamma, fantastiska fru. Hon är den som gör mig lycklig och som kommer att bli en fantastisk mamma, precis som hon är till djuren. Saga får mig att skratta, le och känna mig trygg. Jag älskar att skratta tillsammans med henne, att vi är lika spontana och härliga, vilket gör att det aldrig blir tråkigt.

Hur träffades ni?
Vi träffades på jobbet. Saga var bemanningssjuksköterska och hade jouren för det demensboende som Felicia arbetade på. Så vi sprang på varandra inne hos en patient. Efter det började vi skriva på instagram och efter att vi träffats första gången har vi suttit ihop.

Ni började ganska snabbt prata om att ni ville ha barn, och nu ska ni genomgå en dubbeldonation. Berätta gärna vad det är och hur det går till?
En dubbeldonation innebär att den ena kvinnan donerar sina ägg till den andra kvinnan som kommer bära barnet. Ägget befruktas av spermier från en donator och förs in i bäraren. På så vis blir båda delaktiga i graviditeten. Skillnaden mot en vanlig IVF är alltså att vi använder varandras ägg vid befruktning istället för ens egna, en process som nyligen blivit laglig i Sverige (2019) utan medicinska skäl.

Varför valde ni att använda denna behandling?
Vi var överens om att detta sätt gjorde att känslan av att det var bådas barn ökade, samt att graviditeten involverade båda två på ett annat sätt.

Lagen om assisterad befruktning ändrades 2019, och ni är fortfarande rätt ”tidiga” med detta sätt att bilda familj på, som inte är pga medicinska skäl. Har ni reflekterat över vad det betyder för er att på ett sätt bana väg, eller bli förebilder, för andra som vill gå denna väg?
Vi tänker att det är fantastiskt hur uppmärksammat detta har blivit. Om vi ses som förebilder så är det superkul, hela idén från början var ju att inspirera och informera! Många skriver till oss med sina funderingar, så det är roligt att kunna hjälpa till.

Ni har gått ut publikt med er historia, och med det fått se baksidan med sociala medier/internet när folk har trångsynta åsikter eller rent utav ”näthatar” om något väldigt personligt och privat. Hur tacklar ni det?
Första elaka kommentarerna som vi såg blev vi ledsna av, men nu har vi slutat att läsa i forum osv. Vi får några enstaka kommentarer på vår instagram men de raderar vi bara och blockerar användaren som skrev kommentaren. Den konstigaste kommentaren vi fått var från en från Tyskland som hoppades att vårt barn skulle få covid, det kunde vi nästan skratta åt då det kändes så sjukt att en person i ett annat land verkar störa sig på oss.

Var är ni i processen just nu?
Just nu inväntar vi att sex månader från de första infektionsproverna togs ska gå, vilket blir den 19 april. Då ska Felicia lämna nya prover och ägget ska befruktas och sättas in i Saga. Äggen plockades ut redan i december, det blev 13 st som klarade nerfrysning.

Om vi säger framtid, vad säger ni då?
Då ser vi oss i vårt radhus som vi precis skrivit kontrakt på, med inflytt november 2022 – förhoppningsvis har vi då ett barn som vi längtar så efter!

*

Tack Saga & Felicia – vi önskar er all lycka till och hoppas detta blir ett forum ni kan känna er trygga i

Vill ni följa parets väg till att bli en familj – följ på Instagram @eggsharing där de delar allt om processen och deras liv.

*Update 2/3 kl 22:00: Sedan intervjun genomförts har situationen förändrats för Saga & Felicia, och därför har paret valt en annan väg. Paret skriver på sin Instagram: ”Dock så har vi nu valt att använda Felicias ägg, fast i henne själv via en vanlig IVF. Vi vill ju så gärna ha barn! Vid Felicias nästa mens i mars kommer hon påbörja en östrogen behandling så att vi kan sätta in ett befruktat ägg i april”. Vi önskar paret lycka till!

Socialstyrelsen väntas hösten 2021 förtydliga sina föreskrifter kring framförallt embryodonation men även dubbeldonation. Vi hänvisar därför till Socialstyrelsen samt kliniker som utför dessa behandlingar, för frågor gällande detta. Tack och trevlig kväll!