Together med Pegah Afsharian - Heja Livet

Together med Pegah Afsharian

9 APRIL 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER med Pegah Afsharian – Vår porträttserie med inspirerande individer!

Denna gång har vi pratat med Pegah Afsharian om viljan att ge människor bästa förutsättningarna och hennes nya mat-app Omami.

Idén behöver verkligen inte vara perfekt, det viktiga är att du börjar någonstans.

PEGAH AFSHARIAN

Hur kom idén till ditt nya projekt Oumi?
Min kompis Sedir startade ett Instagramkonto med fokus på mat som under förra året ganska snabbt fick flera tusen följare. I samband med det så lyfte han tanken om hur fint det skulle vara att skapa en plattform för att samla matkreatörer och på så sätt utmana den konservativa matvärlden och få fler att upptäcka nya och inspirerande recept. Jag, Ian och Sedir kom snart att börja spinna vidare på den här idéen. Vi började intervjua matkreatörerna från Instagram, personer i vår omgivning och strax därefter började vi utveckla och ta fram Omami som app.


Du var även med och grundade Kompis Sverige, en ideell förening som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar. Vad är det som lockar dig med nya möten mellan människor?
Det som lockar mig är att jag tycker det är så häftigt hur möten mellan människor kan vidga våra vyer och ge oss nya perspektiv.

Genom Kompis Sverige förstod jag vilken kraft möten mellan människor verkligen kan ha både hos individen men också för samhället. Möten mellan människor med olika bakgrunder kan ge så många ringar på vattnet i att både utmana fördomar och få en mer nyanserad bild av sin omgivning.


Idag är du på 29k, en gratis självhjälpsapp med syftet att göra gott för folkhälsan och med det även planeten. Vad kommer ditt driv ifrån om att arbeta med socialt ansvar?
Mina föräldrar kom till Sverige från Iran på 80-talet och sedan jag var liten har jag åkt till Iran nästan varje sommar. Resorna dit har alltid fått mig att känna mig så tacksam och priviligerad att leva i ett så fritt och öppet land som Sverige. Jag vill att fler människor ska få de bästa möjliga förutsättningarna i livet – den viljan är en stark drivkraft för mig.

Och tillbaka till nya projektet. Vad har varit svårast / lättast med att bygga en app?
Det svåraste har varit att prioritera och veta vart vi skulle börja, det är så mycket vi vill göra och få på plats direkt i appen. Men då är det viktigt att hela tiden gå tillbaka till de mål vi har satt och att hela tiden påminna sig om vilket det långsiktiga syftet är. Det som gör det lättare för oss är att vi har grym kompetens i form av en utvecklare som är en av tre grundare (Ian). Han har ju varit den som kodat/utvecklat appen i praktiken!


Har du något råd till andra som har egna drömmar om bygga en app?
Idén behöver verkligen inte vara perfekt, det viktiga är att du börjar någonstans. Jag tror oftast att det svåraste för många är att veta vart man ska börja, eller att överhuvudtaget börja bygga på sin idé. Ett första steg i det kan vara att se om du vet någon som du kan bygga din idé med och istället sätta igång tillsammans. Ett annat sätt är att tydligt identifiera problemet och börja fråga/intervjua de som skulle beröras av en lösning och höra vilka behov de har kopplat till problemet som finns. Och våga fråga din omgivning eller personer som kanske har den erfarenhet du söker om hjälp!


Hur skulle du bäst beskriva din drömmåltid? Maten, gästerna, settingen?
En drömmåltid för mig sker under en varm sommarkväll utomhus med mat som man delar (typ tapas, meze, småplock) tillsammans med en kombination av vänner och vänners vänner som man har riktigt roliga, spännande och intressanta samtal med!

Till sist, vad ska du äta till middag ikväll?
Ikväll äter jag en stekt entrecote, kokt kronärtskocka, pimientos, bearnaise och en fransk tomatsallad. Min kille och jag har inte setts på en vecka så nu blir det lyx!

*

Lycka till med allt Pegah! Du är grym!

Vill ni se mer mat, sök på Instagram på @oumi..app och på Oumi i app store.

Vill du bli kompis och lära känna en annan person med annan bakgrund än dig själv: https://kompissverige.se/bli-kompis/