Together med Över till Annat - Heja Livet

Together med Över till Annat

24 JAN 2022, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER med Mathilda Vernersson från ”Över till Annat”!

För ett tag sedan var det hög aktivitet i en tråd kring budget och sparande. Därför kontaktade vi Mathilda Vernersson från ”Över till annat” och bad henne svara på några frågor kring privatekonomi och hur just hon tänker, häng med!

Själva metoden går ut på att varje krona som kommer in i din ekonomi ska få ett jobb. Ingen krona får gå arbetslös utan alla har en uppgift att göra.

MATHILDA VERNERSSON

Hur kom det sig att du startade Instagramkontot ”Över till annat” och hur levde du innan dina nya insikter?
Idén med över till annat dök upp i mitt huvud under hösten 2018. Jag var tillfälligt hemma på tjänstledighet för jag behövde en paus från jobblivet. Jag har länge tyckt att vardagsekonomi är roligt. Hur får man lite pengar att räcka till mycket? Det är en ständig fråga.

Många vänner och bekanta frågade mig om hur man gör och hur man ska tänka kring sin ekonomi, Så en dag tänkte jag att det kanske finns fler där ute som vill veta hur jag gör för att kunna spara så mycket som möjligt och samtidigt njuta av livet och @overtillannat föddes!

Det är inga nya insikter som jag delar med mig av utan mitt ekonomiska sinne väcktes till liv när jag blev ensamstående mamma vid 21 års ålder. Hade levt i ett förhållande som resulterat i obetalda räkning, skulder och allmän ekonomisk stress. Något drastiskt behövde hända. Jag skapade en budgetmetod som är lite annorlunda än många andra. Nämligen ”kontotricket” och detta är något som jag pratar mycket om på min instagram.


Enligt dig behöver man inte leva på knäckebröd för att få till en hållbar ekonomi, men vi tar det från början. Hur tar man första steget till förändring, första steget till att få pengar över till annat?
Nej verkligen inte! Eller det beror kanske på. Är man skuldsatt upp över öronen och ingen inkomst, ja då kan man behöva äta lite mindre rolig mat en period för att vända trenden åt rätt håll, men inte för att kunna spara och skapa trygghet för dig själv. Det första steget du ska ta är att ta reda på dina spenderarvanor. Inte bara den senaste månaden, för det säger ingenting. Inte heller för tre månader, utan för 12 månader tillbaka. Färglägg olika kategorier i olika färger. Matinköp i en, övrig shopping i en annan och kanske restaurang och nöjen i en tredje. Detta sätt tar med sig din hjärna på resan. Du kommer nämligen bli aningens chockad över hur många transaktioner som sker varje vecka som du inte hade en tanke på. För att inte tala om alla streamingtjäster och andra abonnemang som man trott var avslutade.


Efter julen kan plånboken kännas tom in i januari och t o m februari kan kännas lång och skral ekonomiskt. Vad är dina tips för att dryga ut kassan?
Mitt bästa råd är att ha ett totalt köpstopp. Det har jag nästan varje Januari och in en bit i februari. Det man får köpa är typ urväxta fotbollsskor till sonen, mat (ej hämtmat) och apoteksvaror 🙂 Det jag menar är att testa en period att endast dra sitt kort när man VERKLIGEN behöver det. Har man aldrig gjort ett köpstopp så är det en varm rekommendation. Se till att få en vän med på tåget också och gör det tillsammans. Det kommer ge dig en riktigt bra start inför ett ekonomiskt 2022.

Vad är kontotricket, kan du förklara det lite närmre?
Kontotricket är min budgetmetod som jag predikar om på Över till annat. Själva metoden går ut på att varje krona som kommer in i din ekonomi ska få ett jobb. Ingen krona får gå arbetslös utan alla har en uppgift att göra. Detta gör man genom att man delar in sin ekonomi i kategorier och varje kategori får ett unikt bankkonto kopplat till sig. Det ger en total kontroll över pengarna och man ser tydligt hur mycket pengar man har till mat, shopping, nöjen o.s.v.

Det man också gör är att varje kategori bygger en krockkudde, en unik buffert. Ett mycket bra sätt att skapa en strak grundplåt i din ekonomi och en äkta trygghetskänsla. Det finns massor att läsa om detta på instagram eller lyssna på min och min poddkollegas podcast ”slut på kontot” och jag har skrivit en bok om metoden.


Hur du lurar din hjärna att spara pengar, kan du dela med dig av några bra tips i denna kategori?
Det är just det min budgetmetod gör, den lurar din hjärna till sparande. Det är nämligen så att vi människor är inte skapta för att planera och se framåt och vår hjärna är så svår att påverka. Det går däremot att lära sig hur den fungerar och lägga upp en strategi för att lura den. Det svåraste är att komma igång för vi tycker att ett par skor idag är roligare än en bättre pension långt, långt fram. vi älskar att leva i nuet. Det din hjärna triggas av i kontotricket är att du ser pengarna på ett konto. Du ser resultat av att avstå ett köp på en gång, bufferten växer i varje kategori och det blir din hjärnas belöning. Helt sjukt, men det fungerar så bra:)

Budgetbrändhet var ett ord jag aldrig kommit i kontakt med innan, många känner sig säkerligen igen sig i detta. Berätta vad det innebär och hur man motverkar det?
Budgetbrändhet är förrädiskt. Det drabbar många som vill göra en ekonomisk förändring och det snabbt. Man kan jämföra det med någon som vill börja springa som aldrig har löptränat förut. De tar på sig skorna och kör 5 km på en gång. Det gick ju toppen, kanske lite trött men ingen fara. Dagen efter kör vi 5 km till. Det börjar svida lite i lårmusklerna och träningsvärken är ett faktum. Dag tre gör det ont i benhinnorna och sen kan man inte träna igen på 2 veckor. Då är inte motivationen på topp att börja igen. Varför inte börja med promenader och småjogga några minuter åt gången och bygg sakta.
Samma sak med en ekonomisk förändring. Låt förändringen ta lite tid. Ta ett område i taget. Skaffa dig en medvetenhet kring ditt köpbeteende och ge dig på en kategori i taget. Lägg upp en budget som är enkel. Kanske ha en veckobudget istället för månadsbudget. Det är enklare att hantera i början. Det bästa är också att ge dig själv lite ”funny-money”. Stryp inte allt då blir det trist, tråkigt och ej hållbart i längden. Budgetbrändheten är då ett faktum!

* * * 

Välkommen att ja, keep in touch om du vill veta mer! Du hittar mig här:
Instagram: @overtillannat
Facebook: @overtillannat
Hemsidaovertillannat.se (här finns massor med material att ladda ner)
Podcast: SLUT PÅ KONTOT