Together med Lea Larsson om Transgender Awareness Week
November 2024
En Together-intervju med Lea Larsson, som bor i Kina tillsammans med sin fru. Lea delar med sig av sin livsresa som en av de första att genomgå svensk transvård. I intervjun berättar Lea om vad Transgender Awareness Week som var denna veckan betyder, reflekterar över normers påverkan och samhällets syn på transpersoner, samt ger en inblick i livet som musiker och föreläsare i Peking!
Vad betyder Transgender Awareness Week för dig?
För mig betyder det att det finns ett engagemang för att synliggöra transpersoner och våra liv, vilket jag hoppas skapar mer förståelse och kunskap kring vad trans är och vad det faktiskt innebär.
Hur har din personliga resa varit och hur har du det idag?
Jag är en av de första som gick igenom den svenska transvården och jag har idag levt mer än halva mitt liv med min rätta identitet. För mig har det framförallt inneburit att jag är vid liv och kunnat leva mitt liv på mina egna villkor. Det har också inneburit att jag inte har någon kontakt med stora delar av min familj, och att jag fått sparken flera gånger just på grund av min identitet. Men framförallt är jag idag en ganska glad prick och jag har fått helt ovärderlig kunskap och insyn i vad som formar vår samtid och hur vi människor fungerar.
Hur ser du på de typiska normer som format vårt samhälle?
Jag ser dem. Och att se dem är nyckeln till att kunna bidra till förändring. Normer styr ju hela vår verklighet och idag är jag föreläsare och certifierad normingenjör, och jobbar aktivt med just normkritik, jämställdhet och inkludering. Det hade jag nog inte gjort om jag inte varit så direkt påverkad av många av de destruktiva normer som styr oss. Så normfrågor är en del av mitt liv och jag ser dem för vad de är. Strukturer under konstant utveckling.
Hur ser du på utvecklingen av samhällets acceptans av transpersoner?
Under mitt liv har jag sett en markant förbättring av transpersoners livsmöjligheter under 90- och 00 talet till att bli ganska markant försämrade under slutet av 2010 talet. Precis som feminismen, jämställdheten och unga människors benägenhet att engagera sig i ämnet har sett en tydlig backlash. Och det gäller inte bara Sverige. Jag skulle säga att det är en ganska tydlig koppling till det pågående kulturkriget och polariseringen i världen. Jag skulle enklare beskriva det som en generell rädsla för allt det nya folk får ta del av i vårt nya kommunikationssamhälle
Vad är roligast i ditt liv just nu?
Just nu bor jag i Peking i Kina med min fru som är Asienkorrespondent på SVT, vilket är oerhört kul, men som också har sina svårigheter. Jag är också professionell trummis och spelar mer musik här i Kina än vad jag någonsin gjort i Sverige. Imorgon har jag till exempel en spelning med ett punkband här i Peking och det ska bli skoj som tusan. Och att få åka på turne i Himalaya är ju ganska få förunnat tänker jag, och något jag är oerhört tacksam för.