Together med Johanna Tolf - Heja Livet

Togheter med Johanna Tolf

25 OKT 2021, HANDEN

HEJA LIVET TOGETHER – En intervju med Johanna Tolf som arbetar som trivselvärdinna på Sveriges första äldreboende med HBTQI-avdelning som öppnade 15 september i år utanför Stockholm!

Vi har redan planerat att vi ska ha en alldeles egen pride-festival på boendet och när vi har fyllt avdelningen med boende, då ska vi ha en STOR inflyttningsfest och bjuda in kronprinssesan Viktoria.”

JOHANNA TOLF

Du Johanna har fått den stora äran att jobba där, kan inte du berätta vad det innebär med en sådan avdelning samt vad dina arbetsuppgifter är?
Ja jag är anställd som trivelsvärdinna på Handen, villket innebär att jag får göra allt det roliga, såsom att hålla i aktiviteter och se till att kunder har det bra men jag är även undersköterska ch jobbar på avdelning om behovet finns. Att öppna en HBTQI-avdelning innebär väl i stort sätt att den är anpassad för personerna som går under denna typ av samhörighet.
Dem äldre som är HBTQI har vuxit upp i en tid där detta var klassat som en sjukdom och att det var en synd att vara homsexuell. Därför ville vi öppna en avdelning där man kan få bo med likasinnade, så man kan känna sig trygg, inte få glåpord kastade till sig från sina grannar på boendet. Våra väggar pryds av kända HBTQI-personer t ex Eva Dahlgren, Jonas Gardell, Peter Jöback m.fl. Det finns såklart även prideflaggor på många av borden!

Många i personalen på avdelningen har genomgått en utbildning som leder till att hela verksamheten har blivit HBTQI-certifierad, vad menas med detta och vad krävs för att en verksamhet ska få det certifikatet?
Vi har utbildat 15 stycken, då är det både undersköterskor sjuksköterskor, rehab och ledningen men flera kommer att bli utbildade! Vi har fått lära oss om historien av HBTQI, fått en bättre bild av hur man bemöter en person som är HBTQI och vad man ska tänka på m.m. Det är fyra utbildningstillfällen som är halvdagar med föreläsningar, frågeställningar och problemlösning. Man behöver även göra en fungerande handlingsplan som ska funka för verksamheten i praktiken också.

Vad är det bästa med ditt jobb och den avdelning du befinner dig på om dagarna?
Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med om denna fantastiska öppningen av denna avdelning. Det känns konstigt att det är 2021 och att det inte har funnits en HBTQI-avdelning förens nu! Men jag är otroligt tacksam för att jag jobbar som just trivselvärdinna och får vara med att hålla i aktiviteter som är HBTQI-inriktade. Vi har redan planerat att vi ska ha en alldeles egen pride-festival på boendet och när vi har fyllt avdelningen med boende, då ska vi ha en STOR inflyttningsfest och bjuda in kronprinssesan Viktoria.
Vi hoppas även på att Jonas Gardell kan komma och ha högläsning av sin bok!

Du har varit med och färgat ditt hår delvis rosa för att uppmärksamma ett intiativ vi har kring bröstcancer. Vad tror du att de som bor på ert hemma kommer att tycka om din nya fina frisyr?
Hahaha! Mina äldre älskar det, dem är väldigt öppna här, och många har överlevt bröstcancer! Jag tog med mig hårtorken och plattången som vi fick, till mitt jobb, vi har nämligen en liten salong där! Tanterna uppskattar det till 100%, jag kände att de också behövde lite lyx! De blir så himla glada när jag berättar varför jag gjort det. Jag kan själv säga att jag är så himla stolt att få vara med och stötta detta, jag är själv med och bidrar till forskningen av bröstcancer och vill hjälpa så många jag kan med att förmedla kunskap om det. Om det behövs så kan jag för alltid ha rosa hår, det är en sån liten grej som kan göra så stor skillnad!