Together med Hanna Min-Jung Herbertson - Heja Livet

Together med Hanna Min-Jung Herbertson

Foto James Djordjevic

29 OKT 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER – Idag får ni träffa kreativa Hanna Min-Jung Herbertson om att känna sig hemma på många platser i världen, adoption, Dancehall, TikTok och virala succéer.

Kreativitet kan vara både en flykt och en läkande process på samma gång.”

HANNA MIN-JUNG HERBERTSON

Hej, vem är Hanna?
En kvinna vars barndomstrauma har tagit henne runt om i världen i sökande efter en familj och människor hon kan relatera till. Detta var det korta och ”opolerade” svaret för att jag tänker att vi skippar stelt kallprat. 🙂
För er som fortfarande vill ha hårda fakta så är jag en Sydkorean som växte upp på Gotland. Mitt stora intresse för dans tog mig till Stockholm som 16 åring, sedan till NYC där jag bodde i tio år. Är tillbaka i Sverige sedan fem år tillbaka och jobbar med digital marknadsföring, strategi och content creation.
Singel, barnfri och har ett TikTok-beroende av rang.


På din Instagram-profil i din bio har du flera flaggor (Sydkorea, Sverige, USA, Jamaica och Nigeria). Vad har dessa länder för betydelse dig?
Det är på dessa platser där jag känner mig mest hemma runt om i världen. Korea där jag föddes och sedan har besökt flera gånger de senaste sju åren. Sverige där jag växte upp och har min släkt och många vänner. USA och närmare bestämt Brooklyn där jag fick leva ut mitt stora intresse för Dancehall och Hip Hop dans och musik och har min dansfamilj. Jamaica och Nigeria för de öppenhjärtliga och kreativa kulturerna samt straight forward attityderna.
Alla dessa platser och människor jag har mött där har format mig och mina livsval. Skolat mig till att bli street-smart och se saker och ting med mångfacetterade glasögon.

Du har gjort ett samarbete med en konstnär kring adoption. Vad har din egen adoption gett dig för tankar och frågor om din identitet?
Fram till jag var runt 30 år så levde jag i en så kallad dimma. Kände den tacksamhet som var inpräntad i mig sedan barnsben och var i stort sätt ointresserad av min bakgrund och av Korea. Trodde blint på historien om den fattiga familjen som inte kunde behålla mig och att jag hade haft tur att få komma till Sverige. FYI jag anklagar inte min svenska mamma för att vara den som fick mig att tro på allt utan de aktörer som var och fortfarande är inblandade i adoptionsindustrin.

När jag började ta reda på mer om industrin samt påbörjade mitt sökande efter mina rötter under 2014 så insåg jag hur det verkligen såg ut. Samtidigt som jag insåg hur smutsig den branschen är så flöt mitt egna trauma upp till ytan. Traumat att som bebis skiljas från sina föräldrar, exporteras till ett annat land och importeras av ett företag (Adoptionscentrum) samt bli tilldelad nya föräldrar.

Är tacksam för att ha kommit igång med min läkningsprocess och är medveten att jag alltid kommer att leva med traumat men att jag nu inte låter mig styras av gamla och ogynnsamma manus. Eftersom jag inte vet mycket om min biologiska familjs historia och inte är så lik min svenska släkt, utöver det uppenbara, så är jag nu ok med att jag skriver min egna historia. Utan större påverkan från det förflutna och familjemönster.


Jag upplever att din kreativa ådra är en stor del av din identitet. Du dansar, DJ:ar och idag jobbar som content kreatör åt bolag – vad är att vara kreativ för dig?
Att skapa, stå på scen och att undervisa är otroligt stimulerande för alla sinnen. Jag vart hooked på en gång. Kreativiteten och drivet att bli bättre ledde till jobb redan under tonåren men efter flera år i NYC blev till slut pressen att dra in pengar till hyran genom dansen för tung. Jag tappade motivationen och kände att jag stod stilla på en plats och stampade. Begäret att få ut min kreativitet på nya sätt växte sig starkare. Jag hade jobbat med marknadsföring på deltid några år innan jag tog det läskiga beslutet att lämna NYC och börja om från början i Sverige, igen.

Väl tillbaka i Stockholm med massa tid att tänka och möjligheten att ta långa skogspromenader så insåg jag att kreativitet, främst dans, har för mig varit ett sätt att kunna passa in. Ett sätt att skaffa en familj samt att få kärlek och respekt från utomstående.

Kreativitet kan vara både en flykt och en läkande process på samma gång. Dessa insikter har låst upp dörrar inom mig och låtit mig få tillgång till fler ”kreativa rum” inom mig själv.

Oj nu blev det lite flummigt men det är den bästa beskrivningen jag kan leverera just nu.


Dina kanaler i sociala medier exploderar av filmer med bl a dina otroliga dance skills. Vad är det positiva med att skapa sin egen scen? Finns det något negativt?
Efter att ha varit en aktiv kreatör på sociala medier i över 20 år så har jag fått både kärlek och hat (mycket mer kärlek än hat tack och lov). Att skapa min egna scen/nisch inom kulturer som jag inte automatiskt tillhör, så som Jamaikansk Dancehall, har lett till att jag är väldigt noga med att vara påläst samt hur jag formulerar mig.

Jag har alltid stått ut från mängden och det har varit både till fördel men också nackdel eftersom det har varit svårt att slå sig fram i till exempel den kommersiella dansvärlden.

Ett tecken på att världen börjar öppna upp sig mer för så kallade outliers är att jag den senaste veckan har gått viral i bland annat USA och den Karibiska ö-världen med en TikTok där jag dansar en stil som heter Skanking. Det är en äldre typ av dans som folk förknippar med gamla jamaikanska män. Den av alla mina videos gick viral och har nu flera miljoner visningar på stora plattformar som Worldstar (33,5 miljoner följare). Även andra TikToks där jag pratar mer om multikulturalism och min egna resa har fått mycket uppmärksamhet. Det strömmar in kommentarer från människor som beskriver sina egna upplevelser som multikulturella outliers.

Är otroligt glad och tacksam för denna oväntade våg av kärlek och uppskattning från människor runt om i världen.

Vad ser du mest fram emot i vinter?
Ser fram emot det jag inte vet om än. Hösten har jobbmässigt varit väldigt turbulent och det är många förändringar på gång. Mitt sinne är wideopen för nya möjligheter och jag jagar inte utan attraherar!

Tipsa gärna om dina bästa snart-är-det-helg-tunes!
Min GOOD GOOD by dj GOLDEN lista är en blandning av Afrobeats, Dancehall, RnB med mera. Ställ gärna in så de senast inlagda låtarna spelas först: GOOD GOOD by dj GOLDEN

*

Hannas kanaler:

IG: http://bit.ly/IG_hanna
Linkedin: http://linkd.in/VUhHQJ
TikTok: https://www.tiktok.com/@hannaisgolden?Twitter: http://bit.ly/twitter_hanna
Youtube: https://www.youtube.com/user/hannaherbertson