Together med Felicia Masalla - Heja Livet

Together med Felicia Masalla

12 OKT 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER med Felicia Masalla!

Vi pratar med fotografen Felicia om att börja om från noll, frihet och livet med ett digitalt kontor.

Att komma bort från bruset och alla intryck gör det möjligt för mig att lyssna inåt.”

FELICIA MASALLA

Hej, vem är Felicia?
Jag är en 24 årig fotograf från Stockholm. Jag har en förkärlek för tropiker, klyschiga solnedgångar, fotografi och ett alldeles för högt skratt. Jag gick från att leva mitt absoluta drömliv som anställd fotograf i tropikerna, till att ofrivilligt flyga tillbaka till Sverige på grund av pandemin och börja på ruta ett som frilansare. Att slitas från mitt drömliv var den värsta hjärtesorgen jag haft.

Hur var det att komma tillbaka hit till Sverige?
Jag var tillbaka i Sverige som jag gjort allt för att komma ifrån, arbetslös, därav pank och bostadslös. Vilken kombo va! Efter att ha legat på botten några månader tröttnade jag tillslut, började mejla, pitcha allt och alla. Jag bankade mig blå på alla dörrar jag kunde, skrek högt och länge. Jag visste att jag var värd att ha en plats där, så jag gav mig inte. Till slut studsade något utav alla mina ljud tillbaka och dörrarna öppnades. Nu ett år senare har jag min egen lägenhet, jag är signad fotograf, jag bloggar på Elle, har haft endigital utställning på Fotografiska och säljer mina fotografier på Moutife. Vilket jävla år.

Det löste sig. Bättre än vad jag vågat drömma om. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var slut. Stressen av att vara pank, arbetslös och ha förlorat mitt drömliv hade genomsyrat mig under ytan och kom ikapp. Så när det väl var dags, stängde min kropp av och jag fick den hårda vägen lära mig vikten av att vila. Så kan det gå när drivet är starkare än vad kroppen klarar av. Balans är så oerhört viktigt, speciellt som egenföretagare. När du är egenföretagare kan du aldrig stänga av till skillnad från när du är anställd, och det är viktigt att ha med i beräkningarna. Det jag lärt mig som jag vill dela med mig av, är att allt verkligen inte går som planerat, men det löser sig alltid. Att det till och med kan bli bättre än vad du först trodde. Men att du måste banka, skrika och jobba på, tillslut hörs du och får den plats du är värd. Men glöm heller inte att du måste vila mellan racen. Med vila är du oslagbar.

Du har din bas både i Stockholm och på Bali. Förutom det självklara som väder och vind, vilka är de stora skillnaderna med att ha två så vitt skilda miljöer att arbeta/leva i?det att komma tillbaka hit till Sverige?
På Bali finner jag lugnet, spontaniteten, inspirationen, energin. Jag hinner lyssna in mer på vad jag vill och inspireras av. I Stockholm är det som att jag tar inspirationen från Bali och sätter upp på en canvas. Det är i kontrasterna mellan de olika klimaten jag finner mest inspiration och som är avgörande för mitt skapande. När pandemin är över ser jag fram emot att åka tillbaka och finna mer inspiration. Skillnaden när jag åker nästa gång, är att jag och Sverige inte längre är ovänner och jag kommer att vilja komma tillbaka. Det var ju inte så illa ändå. Vi kommer ju ganska bra överens nu!

Vad är frihet för dig?
Att ha tid, är frihet för mig. Att känna att jag inte är bunden till något gör att jag känner mig mer fri och på så sätt får jag mer rum för kreativitet och inspiration. Idag kan alla på ett sätt vara en fotograf med hjälp av bara sin mobilkamera.

Hur tycker du man står ut i bruset och hittar sin personliga stil?
Genom att experimentera och fota mycket kommer du till slut att hitta din personliga stil. Instagram och Pinterest är ett slags inception inom fotografi. Mycket man ser är en slags replika på något annat. Jag föreslår att du håller dig så långt borta från dem när du ska skapa. Hitta inspiration i andra medier. Gå till museum, ut i naturen, i filmer, musik, platser. På så sätt kommer du även finna din egen personliga stil.

Vad ger dig mest inspiration just nu?
Naturen inspirerar mig oerhört mycket. Det finns så mycket strukturer, former, färger som jag dras till och på något sätt vill återskapa i mina bilder. Jag har även insett att jag får mycket inspiration av att vila och skala av. Att komma bort från bruset och alla intryck gör det möjligt för mig att lyssna inåt. Glömmer jag att lyssna inåt är det lätt hänt att jag får ett overload av intryck och inspiration utifrån, utan att ens känna in om det resonerar med mig själv. Därför har jag i år insett att jag får så mycket mer inspiration och kreativitet av att skala av.

Finns det några fördomar om fotograf yrket som du vill slå hål på?
Att det bara är ett knäpp. Att fota är en sådan process. Du ställs inför en helt ny plats, helt nya människor och ska under en några timmar skapa en relation, trygghet till modellen, samtidigt sälja en produkt och skapa en bild som talar till hundratals människor. Det är en konst i sig och är så mycket mer än bara ett knäpp.

Vilka är dina bästa råd om man vill bli starta eget och inte vara bunden till att arbeta på en ort?
Utnyttja faktumet att vi har sociala medier. Det är så mäktigt att i princip vem som helst kan bli egenföretagare i vår tid utan att det behöver kosta så mycket. Att du kan ha ett digitalt kontor och inte behöver vara bunden till en plats är ju även så magiskt. Börja dela det du skapar på Instagram. Skapa ett separat Instagram konto. Skapa även en hemsida som en förlängning av din Instagram för att kunna visa det du gör på ett personligare sätt.

För mer om Felicia, följ på instagram @feliciamasalla och på hennes blogg https://feliciamasalla.elle.se