Together med Erika Alsborn - Heja Livet

Together med Erika Alsborn

13 APRIL 2021, STOCKHOLM

”..Jag var 28 år gammal när jag hade fått nog av att inte känna mig trygg i min kropp, i min identitet som kvinna och som sexuell varelse..”

Erika Alsborn jobbar med kvinnor som önskar mer njutning, tillfredställelse och självsäkerhet i sin sensualitet och sexualitet. Genom sin egen resa med att återuppliva sin sexualitet och lust i vuxen ålder insåg hon hur mycket potential kvinnor besitter och hennes mission är att guida kvinnor till att njuta av sina kroppar och sex!

Njutning bryr sig INTE. Hur du ser ut är helt irrelevant för njutning. Din kropp och ditt nervsystem kommer ge dig njutning om du tar hand om dig själv sensuellt och skapar kontakt med din kropp.

ERIKA ALSBORN

Sexual confidence och sensual power, Erika, hur skulle du presentera dig själv utifrån dessa ord som möter oss när vi går in på din hemsida?
Exakt med de orden! Jag har ett starkt sexuellt självförtroende och djup sensuell kraft. Alla människor har detta. Men då vi växer upp i ett samhälle som inte uppmuntrar oss eller lär oss hur vi bygger upp detta inifrån och tar tillvara på vår inneboende sexuella och sensuella kraft, så är det något en får jobba med i vuxen ålder genom medvetna praktiska övningar med mera.

Det är så jag gjorde för att hitta mitt sexuella självförtroende och min sensuella energi. Jag var 28 år gammal när jag hade fått nog av att inte känna mig trygg i min kropp, i min identitet som kvinna och som sexuell varelse. Jag hade sedan min sexuella debut kämpat med orgasmproblematik, dåliga otillfredsställande onanivanor och en känsla av maktlöshet i min sexualitet med män (majoriteten av min sexuella möten har varit med män).

Jag fick nog och kände; “Antingen ger jag upp och bara accepterar att jag aldrig kommer riktigt njuta av sex och känna brist på lust och kunskap om min kropp, eller så gör jag något åt det”. Tack och lov bestämde jag mig för att göra något och här är jag idag, 7 år senare – multiorgasmisk, kraftfull, uttrycksfull, tillfredsställd. Och driver ett expansivt, framgångsrikt företag där jag hjälper andra förvandlas och hitta sin egen unika sexuella kraft och uttryck. Men jag är också en väldigt vanlig människa, kvinna, som fortfarande har mina problem och utmaningar. Som fortfarande bråkar med min man över petitesser, kämpar med att uttrycka min sexuella och generella behov och har inte den “perfekta” njutningen alltid – Och jag tycker det är så viktigt att betona, för det är så lätt i dagens internetmiljö att sätta folk på piedestaler och glorifiera folks och influensers liv. Men vi är alla vanliga dödliga människor, med våra vanliga problem. Fastän jag kommit SÅ långt i min sexuella förvandling och utveckling, så är den inte perfekt eller problemfri.


Du brinner för kvinnor och deras sexualitet. Var ser du att svårigheten ligger, varför tror du att det är så många som mår dåligt och inte är tillfreds i sin egen sexualitet?
Det är såklart en kombination av olika orsaker, och då det också kan vara högst individuellt, finns det några underliggande faktorer som bidrar:
Brist på praktisk och sex-positiv information och utbildning. Det räcker inte med “10 tips” i Cosmopolitan. Även om vi har det bra i Sverige med ett liberalt klimat kring sex och preventivmedel etc, så är det på en väldigt väldigt basic nivå när det kommer till vägledning till att förstå och njuta av sin kropp och/eller för medicinskt/formellt.

Brist på positiva förebilder.
När vi växer upp och formas in i vår sexuella identitet, så saknar vi ofta förebilder. Vuxna kvinnor som är trygga i sin sexualitet och som inger förtroende… “Du kan vara sexuell och vara en respekterad kvinna, mamma, fru, vän, statsminister, VD etc”. Vi har oftast bara våra vänner – som är lika lost som vi är – att inspireras av, och det blir inte så bra. Vi får, implicit och explicit, meddelandet att som vuxen kvinna – framförallt som mamma – måste du välja mellan att vara sexuell eller att vara respektabel. Du kan inte vara båda. Så många, OMEDVETET, väljer bort att vara sexuell.

En känsla av otrygghet – “damned if you do, damned if you don’t”. Vi förlorar hur vi än gör. Slutshaming är så skadligt och sätter så djupa spår i ens kropp, sinne och nervsystem. Och det är lika ofta kvinnor som män, som dömer. Många kvinnor jag möter i mitt arbete, behöver läka sin emotionella sår och sin otrygghet att vara bland andra kvinnor. Visst möter vi alla en del män som utnyttjar oss sexuellt och beter sig svinigt, men de flest kvinnor jag möter har djupare emotionella sår från att känna sig utstötta och dömda av kvinnor/tjejer.
Stress. Stress. Stress.
Vi är inte menade att leva med detta tempo. Dag ut och dag in.
År efter år. Karriärstress. Familjestress. Relationsstress. Fitnesshets. Kroppstress. Stress, stress, stress. Jag blir helt matt bara jag tänker på det. Våra kroppar pallar inte trycket. Och vi hamnar i hormonell obalans, undernärda på vila och återhämtning, då prioriterar kroppen bort njutning, lugn och inre ro som är så viktigt för att kunna slappa av och njuta av djupa sexuella upplevelser. Istället för att vara närvarande i sex och njutning, så springer våra tankar iväg till planering, organisering, jobb etc (Vilket också är en undermedveten försvarsmekanism för att slippa känna och vara sårbar när man inte känner sig trygg)
En alldeles för snäv bild och uppfattning av sex, njutning och orgasmer.
Vi bär på så mycket begränsningar i hur vi får vara och leva sexuellt, men när vi väl är i en sexuell situation förväntar vi oss att vi ska vara nån sex gudinna. Det blir lite fel, detta leder till att många kvinnor känner att de inte kan onanera. Många vet inte hur de ger sig själv njutning och/eller känner sig äcklade av sin vulva/vagina.
Känslan av att ”Sex är inte för sig själv”
Sex är något du ger till någon annan. Vilket gör att det känns som något tas från en, eller något förväntas av en och gör att man inte njuter av sex för sin egen skull.Skam kring sin njutning och sexuella lustar och/eller fantasier. Smärta och obehag i underlivet, smärta vid penetration.

Sex framstås idag otroligt normativt via dokusåpor, socialamedier etc. Många har en känsla av att sex och njutning bara är till för en viss typ av ideal och läggning. Hur promotar du mångfald och individualism i det du lär ut? För visst är njutning till för alla?
Njutning är i alla högsta grad till för alla. Jag går till och med så långt att jag menar att njutning är en mänsklig rättighet. I mitt eget Instagramflöde använder jag konst, bilder och text som inkluderar en mångfald utav kroppsform, hudfärg, etnicitet, ålder, sexuell orientering, sexuella preferenser, relationskonstellationer, sexuella val, genus/könsuttryck etc. Representation är viktigt och så kraftfullt. Jag jobbar ständigt med att syna mina egna fördomar, värderingar och bias, så att jag kan serva mina följare och världen på det bästa sättet jag kan.

Ett av mina mantran är “Pleasure doesn’t discriminate”

Vad jag menar med det är att njutning bryr sig inte om din kroppsstorlek eller form. Njutning bryr sig inte om dina bröst är stora, små, hängiga, fylliga. Njutning bryr sig inte om din mage är platt eller ymnig. Njutning bryr sig INTE. Hur du ser ut är helt irrelevant för njutning. Din kropp och ditt nervsystem kommer ge dig njutning om du tar hand om dig själv sensuellt och skapar kontakt med din kropp. Speciellt om du behandlar dig själv med snälla, ödmjuka och kärleksfulla tankar och handlingar. Kroppen är verkligen ett tempel, och om du behandlar som ett sådant så ger den tillbaka njutning i överflöde.

Sedan betonar jag att alla har rätten till att välja själv och inte känna skam över sina fantasier, kinks, desires, lustar. Människans sexualitet är bred, djup, varierad, ständigt föränderlig och mystisk, dessutom är den också väldigt gränsöverskridande och bryter ofta mot våra egna värderingar, vår kåthet kan överraska oss med att tända på saker som vi egentligen kanske inte “gillar” eller känner är en värdering vi står för utanför sovrummet. Att förstå det, är en så viktig del att känna och förstå sig själv. Och inte tro att det är något fel på en för att man har specifika sexuella tankar eller lustar.Sluta konsumera material på sociala medier som får dig att känna dig konstigt eller mindre värd. Bara sluta. NU. Det är inte värt det.

* * * 

Hemsida: www.erikaalsborn.com
Instagram: @erikaalsborn https://www.instagram.com/erikaalsborn/
FB-grupp: https://www.facebook.com/groups/plsrebels

*
Här kommer några förslag på inspirerande Instagramkonto utöver mitt egna om ni vill läsa ännu mer om detta underbara ämne!

https://www.instagram.com/estherperelofficial/
Sex och relationsterapuet som skrivit två fantastiska böcker och har två TEDtalks. Har också en podcast om relationer.

https://www.instagram.com/verylacey/
Pratar brett om sex och njutning, kvinnlighet, sexualitet och moderskap.

https://www.instagram.com/afrosexology_/
Ett fantastiskt konto med information och uppmuntran kring allt som handlar om sex. 

https://www.instagram.com/thecamfraser/
En otroligt sympatisk och kunnig man som skriver och utbildar om sex utifrån det manliga perspektivet. Så givande för alla kvinnor, oavsett sexuell läggning, att ta del av om man är intresserad av ämnet sex. 

https://www.instagram.com/che.che.luna/

Queer icke-binär spirituell som är superinspirerande med sin uttrycksfullhet, dans, kropp och autonomi kring sin identitet. Skriver även om sexualitet. 

https://www.instagram.com/erikalust/
För den som önskar etisk och feministisk porr. En bra plats att börja på.

https://www.instagram.com/onna_lifestyle/
Etiskt sex-toyföretag som tillverkar eleganta premiumleksaker i fantastiskt material, men som också skriver mycket inspirerande om sex och relationer. 

https://www.instagram.com/sariniabryant/
Coach som fokuserar mer på kärlek och relationer, men även pratar om njutning och sex. 

https://www.instagram.com/sexedwithirma/
Sex-positiv och inkluderande sex-ed.