Together med Elin Rantatalo - Heja Livet

Together med Elin Rantatalo

22 MARS 2021, STOCKHOLM

Ni är säkert många som hört talas om hur Elin Rantatalos sommarsemester förvandlades till en mardröm när hon drabbas av en dödlig blodförgiftning som resulterar i att hon överlever. Dock går hennes ben och fingrar inte att rädda och hela livet kastas omkull.

För mig har det varit helt rätt att vara öppen med det jag går igenom.”

ELIN RANTATALO

Elin, vem är du idag vs innan blodförgiftningen som du drabbades av?
Den största skillnaden är att jag fått byta yrkesbana, jag har lämnat mitt drömyrke som frisör och min salong. Idag vet jag att jag klarar av så mycket mer än jag trodde förut. Människan är fantastisk när hon står inför något som kastar omkull livet.
Vi klarar mer än vi tror när vi måste. Jag har alltid varit drivande och väldigt målinriktad. Men efter detta har jag kunnat effektivisera mina starka sidor på ett nytt sätt. Det har hjälpt mig att ta mig framåt!

Du arbetade som frisör förut men har nu övergått till studier, berätta, hur ser vardagen ut nuförtiden och vilka drömmar har du yrkesmässigt idag?
Jag valde att börja studera ca 8 månader efter jag blev sjuk. Det var lite otippat för de flesta kanske men det har varit en stor del av min rehabilitering kan man säga. Att valet av yrke föll på husprojektör föll sig naturligt då jag alltid haft ett stort intresse för bostäder. Det har alltid funnits en dröm! Min förhoppning är att arbeta med arkitektritningar, forma och plocka fram härliga husmodellen med genomtänkta planlösningar. Jag har en hel del idéer! Min vardag styrs efter mina studier. Pga covid har de mestadels hållits på hemmaplan. Det har passat mig väldigt bra då jag kunnat planera mina dagar. Det är endel sjukhus besök i perioder så jag har inte mycket till fritid än. Men det kommer!

Jag läste ett för mig tänkvärt inlägg på din Instagram – Till bilden som föreställer dina benproteser som är ämnade för olika ändamål, skriver du b l a såhär: “Jag hoppas på ett uppvaknande från regionens politiker så de kan förstå att man har total livslust och inte vill fråntas möjligheten till ett aktivt och fritt liv trots att man saknar ett ben eller två..” Kan du förklara känslan som finns inom dig gällande detta?
Ja den känslan består av att jag vill leva ett obegränsat liv. Jag har svårt att acceptera att avsaknaden av hjälpmedel ska sätta stopp när viljan och glöden finns till att fortsätta leva mitt liv fullt ut.

Du står för en fantastisk inspiration och representation då du är väldigt aktiv på sociala medier. Känner du själv att t e x Instagram ger dig kraft och stöd och i så fall på vilket sätt?
Absolut! Så fort jag kunde lyfta mina armar på sjukhuset så sökte jag på varenda hashtag på Instagram som hade med amputation och proteser att göra. Jag hittade så många förebilder för mig. Att nu få vara en förebild för andra känns som en gåva. För mig har det varit helt rätt att vara öppen med det jag går igenom. Jag tror förståelse från andra göra det lättare att acceptera även sig själv.

Elin, du har nämnt i en intervju att ingen trodde att du någonsin skulle överleva men trots det så finns du med oss idag, kanske mer än någonsin – Hur ser du på framtiden?
Jag är en drömmare ut i fingerstumparna och vet inte hur jag ska hinna med allt jag vill göra i resten av mitt liv! Men jag är övertygad att det blir vad jag gör det till. Jag vill göra skillnad och är beredd att jobba hårt för det. Framtiden, I’m yours! Haha..
*
Följ Elin och hennes fantastiska resa på Instagramkontot @elinrantatalo – Tack Elin för att du ville dela din historia här på Heja Livet och lycka till med allt framöver!