Together med Ebba Hasselberg - Heja Livet

Together med Ebba Hasselberg

18 SEP 2020, STOCKHOLM

Heja Livet Together med Ebba Hasselberg från The Lonely ranger – friluftsliv för tjejer som inte är vikingar.

Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett tidigare erfarenheter, fysik eller personlighet.

EBBA HASSELBERG

Ebba, du driver gruppen The lonely ranger tillsammans med Emelie Zetterlund, berätta allt för våra medlemmar här i Heja Livet vad det är ni gör och hur allt startade?
Allt började egentligen med att jag flyttade till Stockholm och trots en massa fina vänner saknade någon som delade mitt intresse för naturen och olika friluftsaktiviteter. Jag kände även att det fanns många grupper för kvinnor som sysslade med lite mer avancerade aktivitet inom natur och friluftsliv men att utbudet för oss som är nybörjare och/eller vill ses över lite mer enkla och ambitionslösa aktiviter var lite mer begränsat. Så jag gjorde några inlägg i olika systergrupper till Heja Livet för att se om någon kände som jag. Och vilket respons jag fick! Massor med kommentarer och DM. Intresset var stort och mitt i allt detta dök Emelie upp och föreslog ”att varför startar inte du och jag en grupp som försöker möta detta behov??!!. Så då fick jag min första nyfunna vän via gruppen och vi drog igång en grupp som sen dess bara har växt och växt!

Med vad är det vi egentligen gör? Vi är precis som ni sa en friluftsgrupp för dem som identifierar sig som kvinna och som har ett intresse för just friluftsaktiviteter. (Män får följa med men endast i sällskap med någon kvinnligmedlem). Tanken är att vi ska möjliggöra för att lättare hitta sällskap ut i naturen samt sprida inspiration till olika aktiviteter och möten i en trygg miljö. Vi har tex varit i väg på fjällvandring, weekend i skärgård med kajakpaddling för nybörjar, paddelspel, vandringsturer, bootcamp utomhus, korvgrillning och mycket mycket mer. Just nu har vi främst aktiviteter i Stockholms-området men hoppas att ju mer gruppen sprids desto fler möjligheter öppnas upp.


Friluftsliv för tjejer som inte är vikingar är en av era lines, upplever ni att det är många tjejer idag som vill testa på friluftslivet men som inte vågar och vet var de ska börja? Vad har ni för råd till dessa personer?
Ja, både Emelie och jag upplever att det finns ett stort intresse för friluftsliv och naturen i stort men att många tror att man måste vara expert eller ha all rätt utrustning. Sen tror vi att det ibland kan vara svårt att ta steget om ens kompisgäng inte delar ens intresse för skog och mark. Det är lätt att man fastnar i soffan snare än att ta sig ut till det där naturreservatet som man är så nyfiken på. Och där hoppas vi att vi kan inspirera och hjälpa. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett tidigare erfarenheter, fysik eller personlighet. Man behöver inte vara supersocial, ha sprungit ett fjällmaraton eller ens äga ett par vandringsskor eller Fjällräven-byxor. Det är bara att ta sig ut, 10 minuter i skogen ger så mycket för själen och varför inte se om någon annan känner samma sug efter naturen som du. På med ett par bekväma skor och ge dig ut på upptäcktsfärd!

Det finns säkerligen många frågor och tankar innan man ger sig ut i naturen. Många upplevs också oroliga gällande tron att man behöver lägga massa pengar på kläder/utrustning etc. Vad är era 3 – 5 måsten för att vara tillräckligt utrustad om man t e x vill gå på en lagom lång hajk med övernattning utomhus?
-Nu är vi verkligen inga experter, men när jag stämde av med Emelie inför denna intervju så kom vi fram till några punkter som vi tror är viktiga. Vill man veta mer exakt vill vi gärna tipsa om STFs packlista och att man kan hyra viss utrustning via dem eller andra naturföretag (så blir eventuell kostnader mindre).

 – Bekväma skor efter väder och vind (värsta som finns är skavsår när man vill upptäcka något nytt)

 – En ryggsäck där man kan bära på höfterna (viktigare ju tyngre man bär), det behöver inte vara något dyrt märke eller något avancerat… men en ryggsäck med höftband är guld värt!

 – Vattenflaska och mat anpassat efter hur länge man ska vara ute (om ni är som mig, ta gärna med lite extra energi så ni slipper bli hangry, finns få saker som kan sabba stämningen som ett tvättäkta hungeranfall)

 – Extra kläder ifall det plötsligt blir kallt eller om ni blir blöta

 – Var pålästa om naturen ni befinner er in, fråga gärna någon som är mer erfaren eller känner till området, läs informationsskyltar eller på Länsstyrelsen/STS sida, ta reda på var man får elda eller var man kan ringa efter hjälp, hur ser ledmarkeringen ut om man vandrar etc.

Era absolut favoritställen i Sverige att besöka under hösten?
Vi båda älskar att komma ut i skärgården och vandra mitt i all höstskrud! Jag kan exempelvis varmt rekommendera en tur till Utö i Stockholmsskärgård för att vandra, förslagsvis gå den vandringsled som går runt hela ön (ca 1-1,5 mil beroende på hur långt man vill gå). Även Sandhamn är fint att besöka nu när turisterna lämnat och stillheten lagt sig. Sen längtar vi såklart även till fjällen! Få saker slår en fin höstdag på fjället för att sedan mysa framför brasan i en fjällstuga.

Sist men inte minst – vad är ert drömäventyr och vad ligger närmst i pipen att bege er ut på härnäst?
Emelie, som har två fantastiska små barn, drömmer om att se Sverige och världen med tåg. Även olika vandringsupplevelser tillsammans med barnen står högt upp på listan! För även om man har småttingar finns det faktiskt inga oöverkomliga hinder för att ta sig ut i närområdet eller göra en längre resa till något naturreservat.

Jag å andra sidan har alltid har velat roadtripa Nya Zeeland eller Island i en Campervan. Samtidigt finns det så mycket annat jag vill göra, åka till Abisko en vinter, se norrsken och sova i en mysig kåta eller på det där berömda norrskenshotellet. Eller åkta tillbaka till Bali och lära mig surfa, vandra Padjelantaleden och paddla kajak i någon vacker norsk fjord. Ja ni hör ju, allt är roligt enligt mig.

Framöver planerar vi att så smått komma igång igen efter pandemin. Precis som för alla andra har det varit svårt att styra event när vi inte kan ses så många eller uppmana till resa i kollektivtrafiken. Tanken är dock att på sikt få till ännu en skärgårdsweekend, kanske en lite skidresa till Romme eller liknande, korvgrillning, träningsevent, någon mer vandringstur i fjällen eller närområdet och kanske tom en aktivitetshelg där vi bland annat lär oss laga mat utomhus, göra upp eld m.m. Vi vill gärna försöka hålla ner kostnaderna för våra medlemmar men utöver det så är möjligheterna oändliga. Sen uppmuntrar vi alltid våra medlemmar att slänga ut en förfrågan om de planerar att ta en promenad i något specifikt område, hyra kajak och paddla runt någon ö eller bara köra en omgång paddel. Inga idéer är för små eller för enkla!

Så har ni några förslag på aktiviteter eller bara vill bli en del av vårt härliga gäng, tveka inte att gå med i gruppen och höra av er. Det är våra medlemmar som gör gruppen aktiv så era åsikter och tankar är helt klart värdefulla.

Hoppas vi snart ses i naturen!