Together med Cécile, Linnea och My - Heja Livet

Together med Cécile, Linnea och My

5 FEB 2022, STOCKHOLM

Together med Cécile Briès, Linnéa Rask och My Henriksson! 

Vi tog ett litet snack med Cécile, Linnéa och My som alla går sista året på gymnasieskolan Young Business Creatives. De har startat ett UF med koppling till ett stort samhällsproblem som drabbar tjejer, och vill göra något åt saken.

Vi anser att det är fel och orättvist att vi tjejer ska behöva vara rädda eller tänka på allt en extra gång för att vi kan bli utsatta.

CÉCILE BRIÈS

Berätta mer om er affärsidé?
Idag blir för många unga tjejer nerdrogade och sedan utnyttjade på krogen, vilket vi själva har erfarenhet av. Vi ser detta som ett stort problem och något vi vill förebygga. Med vårt företag Safedrink kan du nu snabbt och enkelt få reda på om din drink har blivit spetsad. Med hjälp av våra prisvärda kit för 89 respektive 119 kr som innehåller en scrunchie som blir ett dricklock samt enkla drogtester för drinken vill vi öka tryggheten för främst unga tjejer på krogen. Till skillnad från våra konkurrenter har vi hela kitet i ett istället för att det säljs separat från olika företag. Vi är här för att skapa en förändring på ett problem som borde vara en självklarhet för alla och med hjälp av våra kit är vi ett steg närmare självklarheten.


Vad är bakgrunden till företaget?
Allt började med en skoluppgift inom socialt entreprenörskap, vi skulle hitta ett samhällsproblem och försöka lösa det. Vi spånade mycket kring psykisk ohälsa och om det fanns något man kunde göra inom det området, men insåg snabbt att detta är ett för brett område och vi var tvungna att skala ner.

Det ledde vidare till en diskussion om att många tjejer blir nerdrogade på krogen och sedan i värsta fall utnyttjade efter det. Detta efter att Cécile berättade om sin historia när hon själv blev drogad på en hemmafest för två år sedan. Något som har satt spår i henne och vi kom fram till att detta var något vi ville förebygga för andra. Vi vände en tragisk erfarenhet till en affärside. Vi insåg snabbt att detta är ett mycket stort problem som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Vilket grundar sig mycket i att många känner en tabu kring situationen och därav avstår från att göra en anmälan, mörkertalet är därför extremt stort. Hur vi sedan kom fram till den faktiska produkten var att kolla runt mycket, kolla vad konkurrenter har gjort och sedan försöka utveckla det till vårt företag. Vi ville ha något som förebygger att ingen kunde stoppa i nått i drinken och därav iden om att ha ett diskret drink skydd som är en tofs och sedan kan dras ut till ett skydd över drinken. Men vi ville också ha något där man kunde testa sin drink ifall man var lite osäker och därav drink testerna som testar för 2 så kallade “våldtäktsdroger” ketamin och GHB. Allt började genom att ta fram en prototyp på drink skyddet genoma att sy ihop en nylonstrumpa med en tofs som kom att bli vår första prototyp. Vi tog sedan kontakt med en tjej som jobbar med att sy bland annat håraccessoarer, vi visade henne en skiss på de vi ville ta fram samt prototypen som vi själva skapat. Efter några veckor återkom hon med en prototyp som efter några små ändringar kom att bli den slutgiltiga produkten. Till sist tog vi kontakt med ett amerikansk företag som producerade drogtester för att se om de var möjligt för dem att ta fram en produkt som testade just våldtäkts drogerna (GHB och ketamin), vilket de kunde. Vi beställde från båda leverantörerna och efter de var resen med företaget igång.

Hur agerar ni, och era tjejkompisar, idag när ni är ute eller på krogen? Känner ni er rädda?
Att vara ute som tjej på krogen är ju idag en väldigt utsatt position, vilket medför att man tänker på ett annat sätt. Har man själv varit utsatt tror vi att man tänker på de på ett helt annat sätt eftersom man är mer medveten om vad som kan hända.

Kollar vi på just vårt tjejgäng så är alla rätt ajour med vad som kan hända i och med att Cécile tidigare har blivit utsatt. Ingen av oss ställer ifrån sig en drink utan uppsyn för att sedan fortsätta dricka. Märker man att några ex killar är väldigt på försöker vi tänka på att ändå hålla en form av distans i och med att det kan hända vem som, när som och var som. Vi tar alltid hand om varandra ser till att ingen är själv, går hem själv etc. Vi skulle nog ändå påstå att vi är så pass medvetna kring problematiken att vi alltid tänker på de för att minska risken att någon ska bli utsatt. Gällande om vi är rädda så är de klart att man kan vara de i vissa situationer, men vi anser att det är fel och orättvist att vi tjejer ska behöva vara rädda eller tänka på allt en extra gång för att vi kan bli utsatta. Istället försöker vi vända detta till att vara medvetna om problematiken, prata om de och ha lite koll på varandra när vi är ute så att man inte alltid ska behöva gå runt och vara rädd även fast man i många fall kan känna sig rädd eller obehagad.


Hur pratar ni med era killar i er närhet om detta problem?
Vi pratar absolut med killarna i vår närhet gällande detta problem. Där har vi märkt att våra killkompisar har ganska bra koll på att detta faktiskt händer och förekommer då i denna åldern har man tyvärr ganska många kompisar som har blivit nerdrogad nångång, men det varierar såklart och de finns även många som inte har sett detta som ett problem. Vi har även pratat med äldre killar pappor, lärare osv och även där varierar vetenskapen kring problematiken. De som hade bäst koll var pappor som har barn i de åldrarna att de faktiskt går ut, och de berättar själva att de finns en stor oro att låta barnen gå ut i och med att de vet vad som kan hända. Medan de som inte har barn i dessa åldrar från början ett ganska stort frågetecken och det visste knappt att sånt förekom. Detta gjorde ju självklart att vi fick ännu mer drivkraft att visa fler att det faktiskt är ett väldigt stort problem i dagens samhälle. Efter man insåg detta försöker vi dagligen att upplysa och berätta om detta problem för killar i ens närhet så de också kan hjälpa till att förebygga så dessa gärningsmän inte kan genomgå en sådan handling.

Vad är nästa steg och stora dröm för företaget?
Vår absolut största dröm är att alla tjejer ska känna en trygghet på krogen, vilket är något som vi dagligen kämpar för. Men vi har också mer kortsiktiga drömma så som att ombilda företaget till ett riktigt bolag. Vi har i dagsläget sålt slut på vårt första varulager och vårt nästkommande är i princip också slutsålt vilket är helt sjukt så vår dröm är också att försäljningen fortsätter som den gör och bara ökar. Vi har planer kring att kontakta krogar och sälja in produkterna till dem så att antingen det är något som dem erbjuder eller att de kan hänvisa till oss. Vi vill såklart också utveckla företaget ännu mer i framtiden. Skapa en hemsida där man kan köpa ifrån, men också sälja mer produkter. Faran för en tjej slutar inte på krogen utan den finns också på bussen hem, vägen hem eller i taxin hem. Därav vill vi skapa fler produkter så att en tjej kan känna sig trygg hela vägen hem och inte bara på krogen.

* * * 

Heja! Med unga tjejer som er känner vi att framtiden är ljus!