Together med Astrid Gyllenkrok Kristensen
12 MAJ 2021, STOCKHOLM
Idag pratar vi med Astrid Gyllenkrok Kristensen om framfall, fjärde trimestern (finns den?), eftervårdskontroller, techlösningar och självklart hennes LEIA.
”..-Problemet är att det råder sådant stigma. Att öppna upp om inkontinens, framfall eller ännu värre att man inte känner någon anknytning till sitt barn är fortfarande tabu. Mammor får helt enkelt lida i tystnad. LEIA förändringen som jag själv vill se, kvinnor ska känna sig informerade under sin ”fjärde trimester”. För ja, den finns. Och det är dags att vi börjar prata om den och får det stöd vi förtjänar..”
”Jag hoppas på att kunna rädda de kvinnor som är fast i en våldsam relation, få dem att tro på sig själva igen och starta upp nya liv – utan rädsla eller skam.”
ASTRID GYLLENKROK KRISTENSEN
Astrid, berätta allt om bakgrunden till varför du startar upp LEIA?
Jag har själv fött tre barn, och har personligen fått uppleva det stora behov av stöd och guidning man har tiden efter förlossningen. Under graviditeterna kände jag mig trygg med olika gravidappar och tät kontakt med min barnmorska. Men i samma sekund som jag fött och allt fokus föll över på barnet, kände jag att jag som mamma och kvinna, föll mellan stolarna.
Nu har jag haft turen att ha en stöttande familj. Men jag tänker på alla mammor som inte har det privilegiet. Även om min familj fanns där, saknade jag någon som kunde hjälpa mig förstå allt det främmande som händer i kroppen och i det mentala. En expert att få rätt information från utefter mina personliga förutsättningar. Och att få svar på mina frågor när hjärnspökena väl härjade, och inte vid ett inbokat möte två veckor senare.
Jag kände mig väldigt ensam med mina mammakänslor. Ändå är jag inte ensam. Av de cirka 115 000 kvinnor som föder barn varje år i Sverige, upplever 90% att tiden efter är mentalt och fysiskt utmanande. Förlossningsdepression drabbar 10-15 % nyblivna svenska mödrar, cirka 10 000 kvinnor varje år.
Problemet är att det råder sådant stigma. Att öppna upp om inkontinens, framfall eller ännu värre att man inte känner någon anknytning till sitt barn är fortfarande tabu. Mammor får helt enkelt lida i tystnad. Jag startar LEIA för att vara förändringen jag själv vill se: en digital guide efter förlossningen för att hjälpa kvinnor känna sig trygga, friska och informerade under sin ”fjärde trimester”. För ja, den finns. Och det är dags att vi börjar prata om den och får det stöd vi förtjänar.
Om behovet av information kring ”fjärde trimestern” är så stort, vad är anledningen till att den inte prioriterats som de tre andra faserna av en graviditet?
Om vi tittar tillbaka i historien har det alltid varit så att vi bara fått acceptera att vi mår och känner oss annorlunda efter en förlossning. Idag är vi tack vara internet och mammaforum mer informerade, och förväntar oss en annan skräddarsydd hjälp. Förr i tiden var vi inskrivna på BB betydligt längre, och hade en annan tillgång till barnmorskor. Under 70- och 80-talet handlade det om 6-9 dagar. Idag skickas vi hem i snitt 1,8 dagar efter en vaginal förlossning. Men det kan till och med röra sig om 6-12 timmar. Därefter kan det dröja 6-12 månader innan vår nästa kontakt, vid eftervårdskontrollen.
Vården arbetar med att bättre fånga upp oss mammor. Men trots fantastiska barnmorskor och eldsjälar inom vården behövs det digitala aktörer som driver på utvecklingen. Visionen är att omdefiniera vad kvinnlig eftervård bör vara – för att kunna stötta mammors fysiska, känslomässiga, sociala och personliga behov tiden efter en förlossning.
Var tycker du att de största bristerna ligger i att inte prioritera denna fas av en graviditet? Varför är det så viktigt att lyfta det som händer fysiskt och psykiskt efter en förlossning?
Redan tidigt i graviditeten informerar vården om amning och vad som händer i kroppen efter förlossningen. Men det är inte alltid det landar, eftersom fokus är på graviditeten och själva förlossningen. Man kanske inte gärna vill prata om komplikationer och depression på grund av rädsla. Som nybliven förälder förväntar vi oss en rosaskimrande babybubbla och matchande onesies.
Det är den lyckliga bilden som förmedlas på sociala medier. Istället får vi en kaosartad verklighet av sömnbrist, hormonstormar, förstoppning, gråtattacker, amningsproblem och en ångest för att vi inte alltid upplever den där mysiga förälskelsen.
Med LEIA ska kvinnor veta att det faktiskt existerar en ”fjärde trimester” och att det som i andra återhämtningsprocesser finns hjälp och stöd att få. Om man brutit ett ben går man inte hem från sjukhuset utan en rehabiliteringsplan, eller är helt ok med att halta runt resten av livet. Men vi kvinnor ska bara fortsätta som vanligt efter att vi klämt fram ett barn ur underlivet. Vi ska vara helt ok med att inte kunna springa eller träna utan att kissa på oss, få hormonella rubbningar som påverkar vårt mentala välmående, eller inte kunna njuta av sex på grund av framfall. För att ”så är det att föda barn”.
LEIA vänder sig inte enbart till blivande mammor, utan även medföräldrar, berätta varför?
När jag pratat med nyblivna föräldrar och vårdpersonal blir det tydligt att partnerns stöd också är avgörande. Många medföräldrar är frustrerade för att de inte vet hur de ska stötta mamman. Det är inte ovanligt att de också mår dåligt och känner sig ensamma med sina frågor. Nästan lika stor andel pappor/partners drabbas av förlossningsdepression, 10 % enligt statistik, och sen finns det ett mörkertal. Pandemin har bara förvärrat det när partnern inte längre kan följa med till BVC-träffarna. Med LEIA vill vi därför skapa ett community där även partnern är välkommen. De ska kunna känna sig trygga med att ställa frågor och dela sin upplevelse.
För oss som drömmer om att ha en app som LEIA under och efter vår graviditet, när släpps den?
Vi jobbar hårt med att få ut LEIA. Förhoppningen är att lansera första versionen av appen inom några månader. Vi vill utveckla appen tillsammans med mammor och pappor, så all input är värdefull. Vill du vara med och dela dina tankar och testa appen före andra, kan du anmäla ditt intresse på www.meetleia.com eller bara höra av dig till mig direkt.
Hur ser framtiden ut för LEIA och vad är din största dröm för appen?
Drömmen är att lansera i Sverige inom ett år, och därmed hjälpa tusentals nya föräldrar. Förhoppningsvis har vi ökat medvetenheten om en fjärde trimester. Vi vill samarbeta med vården och andra aktörer för att på sikt driva systemförändring vad gäller mammors eftervård. Inom 5 år har vi skalat upp internationellt och driver förändring och påverkan på global nivå.
Fokus just nu är att hitta en teknisk medgrundare (CTO), som precis som jag brinner för den här frågan. Är det du? Vill du dela din upplevelse kring ”fjärde trimestern” eller samarbeta på något annat sätt? Hör av dig till mig! Tillsammans skapar vi en bättre framtid för nyblivna mammor och pappor.
*
Vill du komma i kontakt med Astrid & Leia?
Email: astrid@meetleia.com
Hemsida: https://www.meetleia.com/
Följ vår resa på IG: https://www.instagram.com/meet_leia/
Facebook: https://www.facebook.com/MeetLeia
Tack snälla Astrid Gyllenkrok Kristensen för att vi chansen att prata med dig och det viktiga du står upp för!