Nytillskott Heja Livet Womanhood – gynekolog Helena Graflund Lagercrantz - Heja Livet

Nytillskott Womamhood – Gynekolog Helena Graflund Lagercrantz

17 MAJ 2021, STOCKHOLM

Äntligen kan vi presentera vår senaste ideella ambassadör Helena som kommer svara på frågor gällande kvinnohälsa från er medlemmar helt kostnadsfritt. Lär känna henne mer här nedan, varmt välkommen till Heja Livet!

Dagen kan starta med en kopp kaffe eller med ett akut kejsarsnitt. Det vet man aldrig!

HELENA GRAFLUND LAGERCRANTZ

Vem är Helena Graflund Lagercrantz för dem som aldrig träffat dig?
Jag är läkare utbildad i Uppsala. Sedan 2019 är jag specialist inom gynekologi och förlossningsvård och arbetar på en kvinnoklinik på ett av Stockholms större akutsjukhus. På läkarutbildningen kände jag ganska snart att jag ville arbeta inom en kirurgisk specialitet, men var inte helt säker på vilken. När jag tagit läkarexamen fick jag vikariat på en kvinnoklinik och sedan har jag aldrig tittat åt en annan specialitet. Jag ÄLSKAR mitt jobb. Jag drivs av att hjälpa kvinnor i alla åldrar och med olika problem. Att få vara med när en kvinna blir mamma, är ett av mina finaste ögonblick på jobbet. Men också att stötta vid missfall, smärta, infektioner, operationer och allt där emellan. Utöver jobbet så är jag är mamma till fyra fantastiska ungar och bor tillsammans med min man och barn i en förort till Stockholm.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Mitt arbete är mycket varierat, beroende på var jag är placerad den dagen. Det kan vara operationsdag, och då gäller det att komma in tidigt och hälsa och prata med patienten, svara på frågor och förbereda sig. Ibland är jag placerad på förlossningen eller gynakuten och då går man dit och tar en rapport från avgående jourer. Dagen kan starta med en kopp kaffe eller med ett akut kejsarsnitt. Det vet man aldrig!

Vad driver dig arbeta som gynekolog?
Jag är genuint intresserad av att hjälpa och vårda. Jag vill veta och höra om en patients problem och kan i många fall vara en del av lösningen för henne. Jag tycker att mitt arbete är värdefullt och har betydelse för andra människor och med det menar jag inte att jag tror att vi är Moder Teresa som arbetar inom vården. Vi klagar och vill ha bättre villkor etc men vi är stolta över vårt jobb för det mesta! Att jag dessutom har otroligt duktiga kollegor som inspirerar och lär ut är också något som gör det roligt att gå till jobbet nästan varje dag.

Du hörde av dig till Heja Livet och ville utanför ditt jobb som verksam gynekolog, hjälpa våra medlemmar helt pro-bono. Hur kom du fram till detta?
Jag vet att många kvinnor har frågor och funderingar som gäller kvinnohälsa, som kanske inte kräver att man direkt vill söka en gynekolog, man vill mer bolla och rådgöra! Jag hjälper gärna till och svarar så gott jag kan, Heja Livet är en fantastisk grupp och det är roligt att vara en del av den och stötta och bidra på det sätt jag kan!

Kontakta Helena med frågor ang. allt som rör kvinnohälsa här: Hejalivethelena@gmail.com


(Helena har självklart tystnadsplikt men kom ihåg att mail kan komma i orätta händer och att Helena svarar som privatperson med läkarkomptens och inte formellt sett som din läkare.Vi på Heja Livet har ingen tillgång till den mail som Helena är verksam under.)