Ny ambassadör – Anna Blixt - Heja Livet

Ny ambassadör – Anna Blixt

30 SEP 2021, MALMÖ

Äntligen får vi ett tillskott i Heja Livet Womanhood inom ett av de viktigaste ämnena som finns – Jämställdhet.

Anna kommer helt ideellt i mån av tid under året, vara ambassadör för oss och våra medlemmar kan kontakta henne privat med sina frågor kring just jämställdhet och inkludering på arbetsplatsen. Hennes expertis är sociala arbetsmiljöfrågor och hon föreläser framförallt om normer & fördomar, härskartekniker och kränkande särbehandling. Varmt välkommen Anna!

Vi spelar inte med samma spelregler som dem och måste förhålla oss till en annan verklighet än de gör.”

ANNA BLIXT

Så, för de medlemmar i Heja Livet som inte vet – Vem är Anna Blixt?
Heja Livet-relevanta ord är jag jämställdhetsexpert med en master i genusvetenskap och ett brinnande folkbildningshjärta. I övrigt är jag en fotbollsspelande 29-årig östgöte som flyger fram på Malmös gator på min Bianchi (snabb cykel) och som älskar god mat mer än det mesta i livet.

Du är konsult och föreläsare inom Jämställdhet & Inkludering. Kan du förklara vad det yrket innebär och vad du gör om dagarna?
Jag hjälper företag och organisationer att skapa en mer jämställd arbetsmiljö. Det gör jag genom föreläsningar och workshops eller att jag går in som konsult i större projekt.

Vi är så tacksamma att du har valt att vara ambassadör för Heja Livet Womanhood, vad betyder ordet ”Womanhood” för dig?
För mig är det systerskap, och systerskapet är något av det viktigaste vi har. Vi lever i ett samhälle som skapats av män, för män, med män. Vi spelar inte med samma spelregler som dem och måste förhålla oss till en annan verklighet än de gör. (När och var man känner sig trygg, hur vi bedöms av vår omgivning etc.) Denna värld möter vi bäst tillsammans.

Inom vilka områden kommer våra medlemmar ha möjlighet att kontakta dig inom?
Om någon känner att deras arbetsplats inte ger alla samma möjligheter så får man väldigt gärna höra av sig! Min expertis är sociala arbetsmiljöfrågor och jag föreläser framförallt om normer & fördomar, härskartekniker och kränkande särbehandling.

Du driver även podden Jämställt Arbetsliv, berätta vad man som lyssnare får ta del av i den?
I den pratar jag om olika aspekter av ojämställdhet som påverkar oss i arbetslivet. I första säsongen behandlades allt från härskartekniker till föräldraledighet och projektledningen i hemmet och till nästa säsong ser jag fram emot att prata om t.ex. Duktig flicka-syndromet, jämställd innovation och distanseringen från kvinnorollen. Det är korta, lättsmälta avsnitt för den som vill få en grundförståelse för strukturella orättvisor.

Förhoppningsvis kommer vi under höstens gång få se dig i livesändningar och Instagram Take Overs här i Heja Livet. Vilket tema brinner du mest för inom Jämställdhet och inkludering?
Att fler ska få kunskap om orättvisor och strukturer. Om fler lär sig om normer, fördomar och förväntningar så kan vi också se strukturerna. Min främsta drivkraft i mitt arbete är att alla, oavsett vem de är, ska ha samma möjlighet att trivas, utvecklas och respekteras på sin arbetsplats. Jag tror att vi når dit genom djupare förståelse för varandra!

Ett stort tack till dig Anna för att du vill vara en del av Heja Livet!
Annas kontaktuppgifter hittar du här:
E-Mail: mail@annablixt.com
Instagram: @jamstalltarbetsliv
LinkedInlinkedin.com/in/annapblixt
Hemsida: www.annablixt.com