Love Your Breats med Johanna Jingnert - Heja Livet

Love Your Breasts med Johanna Jingnert

17 JUNI 2021, STOCKHOLM

LOVE YOUR BREASTS. WE DO.

Tillsammans med Lindex hyllar vi bröst, och med hjälp av tre Heja Livet-medlemmar har vi skapat kampanjen Love your breasts.

Efter önskemål från sina kunder, har Lindex som ett första steg tagit fram en BH-modell i större kupstorlekar (G-H) än vad som tidigare erbjudits, för att göra sina underkläder mer tillgängliga och stärka deras arbete för inkludering. Först ut i vår kampanj är solskenet Johanna Jinkan Jingnert!

Vi frågade henne om relationen till sina bröst som ung, hennes kroniska diagnos lipödem, att bli trygg framför spegeln med mera!

Det är inte värt att missa hela livet pga att man inte väger visst antal kg eller har en viss storlek. Herregud, vilket slöseri med energi och tid.”

JOHANNA JINGNERT

Vem är Johanna?
Ja, vem är Johanna egentligen? Alltid en svår fråga! Jag är en (oftast) glad, påhittig och passionsdriven person som frilansar inom media och musik.

Hur såg din relation ut till dina bröst och din kropp när du växte upp?
Jag har så länge jag kan minnas haft en ganska komplicerad relation till min kropp överlag och har aldrig känt att jag ”passat in” samhällets snäva ideal. När jag var liten ville jag bli popstjärna och lusläste alla artiklar i tidningarna om olika artister. Jag minns att deras längd och vikt ofta stod med i en faktaruta. Mycket tid och energi gick till att fundera på hur jag skulle kunna nå samma vikt och också kunna gå runt i korta magtröjor och djupa urringningar. Men min mage var inte sådär platt och mina bröst var olika stora.

Du har Instagram-kontot @curvesinclothes_ med 18,5t följare! Hur föddes idén till detta konto?
Ja! Det är otroligt faktiskt. Ibland får jag påminna mig själv om det, känns som att jag inte har hängt med. Det är så kul att så många vill följa.

Idén föddes när jag fick min diagnos för lipödem. Det vände upp och ned på min bild av kroppsideal, hälsa och min självbild. Jag hade gömt mig under så många år och begränsat mitt liv och när jag fick diagnosen var det verkligen en ”aha-upplevelse” och jag förstod min kropp på ett sätt jag aldrig gjort tidigare. Jag kände att jag inte ville slösa en enda dag till och ville inspirera andra att inte göra det heller. Kontot låg dock orört i några veckor tills min kompis Kristina sa ”fan Johanna, du borde starta en instagram där du visar outfits”. Då visade jag henne kontot och en vecka senare postade jag min första bild.

Vilka andra förebilder med kroppspositiva konton vill du dela med dig av?
Oj! Det finns så många fantastiska konton. Några favoriter är bland annat: Charlottekuhrt, Bonjourclem, Styleisstyle, Lindamariie, Fiaanderberg, Fabivnafl, Lynleyeilers, Josefineiivarsson, Fridakummerfeldt, Tuggmotstand mfl!

För några år fick du diagnosen lipödem, vad innebär denna kroniska sjukdom?
Det är en kronisk störning i fettvävnaden och en underfunktion i lymfsystemet. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och bryter oftast ut i samband med hormonförändringar som till exempel pubertet, barnafödande eller menopaus. Benen svullnar lätt och känns väldigt tunga och ömma, man får även blåmärken väldigt lätt.

Vad vill du säga till andra unga tjejer idag kring att älska sin kropp?
Först vill jag säga att man inte behöver älska sin kropp, det är faktiskt mycket begärt med tanke på alla ideal vi blir matade med överallt. Det är liksom en tävling vi inte har signat upp på och som vi aldrig kommer kunna vinna. Men man kan sträva mot kroppsacceptans till att börja med? Och också skifta fokus från utseende till funktion. Det är inte värt att missa hela livet pga att man inte väger visst antal kg eller har en viss storlek. Herregud, vilket slöseri med energi och tid. Finns ju verkligen viktigare och roligare saker att lägga sin tid på. Vad är viktigast? Att se ut som idealet eller att leva ett kul och meningsfullt liv med människor man tycker om?

Hur var det att fotas för Lindex i deras nya BH*?
Det var superkul! Jag trivs både framför och bakom kameran. Jag gillade verkligen setet jag fotades i och är så glad att Lindex utökat kuporna!

Vad vill du hylla/älskar du med din kropp och dina bröst?
Det slår mig ofta nu efter mina operationer jag gjort för lipödem, att jag kan gå utan vidare motstånd. Det känns som att jag flyger fram i jämförelse med innan och det är jag så tacksam över. Angående brösten vet jag ju nu att det inte är onormalt att dom är olika stora, jag gillar dom!

Vilka är dina bästa tips till andra att bli trygga framför spegeln?
Det är inte helt enkelt, men skulle säga att inte vara så fixerad vid det där. När jag känner att jag faller tillbaks lite vid kroppsfixering så försöker jag stanna upp och fundera på vad som är viktigt på riktigt, för mig är det att jag trivs med min tillvaro, får hänga med mina vänner och min familj och att dom mår bra. Då känns valkar och celluliter väldigt oviktigt i jämförelse.

Tack till underbara Johanna! Ni hittar henne på @curvesinclothes_ på Instagram

Största tack även till fantastiska teamet; vår samarbetspartner
Lindex, fotograf Yasmina Tahé och hår- och makeupstylist Towa Vretlund!