Love Your Breasts med Malou Broström - Heja Livet

Love Your Breasts med Malou Broström

21 JUNI 2021, STOCKHOLM

LOVE YOUR BREASTS. WE DO.

Sist ut i vår kampanj med Lindex – Love your breasts – är Malou Broström. Kampanjens syfte är att hylla sina bröst i samband med att Lindex nu lanserat en BH-modell i större kupstorlekar (G-H). Detta som ett första steg i deras arbete för ännu större inkludering och tillgänglighet för fler.

Vi pratar bland annat med Malou om att få stora bröst redan i tidig ålder, bröstförminskning och hur man pratar om normer med sina barn – välkomna!

Och kroppen förändras ju faktiskt också bara av tid, det är så det är. Det är ju något otroligt vackert egentligen, kroppen blir som en karta över ens liv.”

MALOU BROSTRÖM

Vem är Malou?
Jag är en mamma, sambo och snart färdigutbildad attributmakare, som har velat lite fram och tillbaka om jag skulle ha en egen dag här. Jag har känt en osäkerhet i varför just jag ska berätta om mina upplevelser. Men så hörde jag Stina Wollter säga ganska nyligen ”Folk är så oroliga över att vara berättare. Var inte orolig! det är livsviktigt!”. Kanske hade det varit viktigt för mig att få ta del av någon annans berättelser och tankar när jag stod där i början av mitt liv med stora bröst. Så here we go!

När började du få bröst?
Jag fick stora bröst tidigt. Och det innebar också en del jobbiga saker, tidigt. Högstadiet som redan är en utmanande tid för många, blev som en kamp mellan hur jag kände mig inuti och hur jag uppfattades utifrån. Att hitta en snygg ”vanlig” BH på en ”vanlig butik” var omöjligt. Jag var runt på diverse BH-butiker med min stöttande mamma och det var ingen enkel match att prova varianter som inte alls var vad en BH skulle vara (tyckte jag då), men dom enda modellerna jag kunde ha. Tack Mamma – alla stunder i provrummen bor i mitt hjärta!

Vad hade du behövt höra/se som ung kvinna med stora bröst för att känna dig mer inkluderad?
Ett bredare ideal hade gett mig en mer avslappnad första tid med stora bröst. En tryggare platå att stå på, liksom. Framförallt hade jag behövt se mer av olika kroppar och bröst på fler ställen än badhuset- i reklam på tv, bilder i tidningar och så småningom även i sociala medier. Det är väl omöjligt att förbereda sig för alla perioder i livet, det går kanske inte att veta hur det faktiskt kommer kännas att gå igenom det personer före en redan gått igenom, men det har känts viktigt för mig att prata med mina barn om att kroppen är i ständig utveckling och förändring. Det finns mer definitiva händelser som gör att kroppen förändras, som tonår, graviditet, amning, olika delar av cykeln osv, och att det händer och är olika för alla. Och kroppen förändras ju faktiskt också bara av tid, det är så det är. Det är ju något otroligt vackert egentligen, kroppen blir som en karta över ens liv. Det hade jag velat ha inprogrammerat.

I din ansökan skrev du att du valde att förminska dina bröst, vad fick dig att ta det beslutet?
Jag kände mig inte i rätt min kropp. Jag är övertygad om att det berodde på hur svårt det var att ”bara dra på sig en t-shirt och sticka till skolan”. Det blev liksom komplicerat att bara springa till bussen eller spela fotboll på idrotten. Hade väldigt svårt att identifiera mig med brösten. Det dom förde med sig lirade liksom inte med hur jag levde, kände mig och vad jag gillade att göra.


Operationen gav mig många enklare år. Jag är väldigt tacksam över det. Men jag önskar att det inte ska behövavara ett alternativ för oss med stora bröst, eftersom vi är bra precis som vi är. Det är på andra håll som förändring behöver ske (den sker!). Sen ska var och en göra som hen vill och det finns olika anledningar bakom operationer. Idag har mina bröst återgått någorlunda till den storleken dom var – apropå att kroppen förändras.

Vad vill du hylla med dina bröst?
Hur dom var, och är, så användbara under mina barns första år. Amningen, som var skitcool och jobbig till och från, funkade både delvis och jättebra. När vi försökte få igång amningen och jag stod på alla fyra som en kossa över min bebis i sängen, gråtandes! Eller dom gånger jag fått hänga mig över orolig bebis i bilbarnstolen. När jag ser tillbaka på dom stunderna, hur trött jag var och vilken energi det tog, känner jag mig stolt och mycket tacksam över mina bröst och kanske mest stolt över min bröst-resa! Det blev tydligt att dom har en mening och att vi kan samarbeta i det. Ska tilläggas att ”tuttena” fortsätter vara en trygghet och pussas både god natt och hejdå av min yngsta, mäktigt faktiskt!

I vilken typ av BH känner du dig bekväm?
Någon som ger stöd, sitter tight runtom och jag kan röra mig i (läs jaga efter barn och spela fotboll i, utan att en tutte smiter). Självklart gillar jag att känna mig snygg, men det är sällan jag får checka av det när jag får resten.

Har du haft svårigheter med tillgänglighet av BH i din storlek?
Verkligen och har det fortfarande, dock är jag öppen för utbudet (som också blivit bättre sen jag var yngre) på ett annat sätt nu och det gör det något lättare.

Vad tänker du om Lindex initiativ att ta fram större kupor? Hur kändes BH:n?
Det är fantastiskt och jätteviktigt att ett första steg är taget! Jag antar att fler inspireras av Lindex och väljer att haka på, och att fler modeller och variationer på storlekar tas fram efter detta. Som alltid hamnar jag som mellan storlekar, men med tanke på hur svårt det är för mig att hitta rätt storlek även på butiker bara med BHar för stora bröst, så är jag glatt överraskad över hur bra Lindex nya modell känns! Snygg är den också – Som en revansch efter alla turer, jag gillar 70H bäst.

Hur ser du på din roll som mamma och att dina barn ska växa upp och känna att dom älskar sin kropp?
Jag har fött två barn och kan se på kroppen annorlunda nu. Trots det och fast tiden innan barn känns avlägsen, så är min relation till kroppen komplicerad. Jag försöker påminna mig själv om att jag är fler saker än min kropp, och kroppen behöver inte avgöra vad jag gillar att göra eller ha på mig. Det har tagit tid för mig att orientera i det här och att kunna lita på min egen glädje i och till saker. Vad jag får höra från andra behöver inte bli min identitet. Min kropp ser inte ut som förut och stämmer inte med identiteten jag ”fick” då. Livet ser annorlunda ut nu, jag ser annorlunda ut nu. Både för att jag vill och för att det krävts av mig och min kropp för att bli mamma. Jag behöver påminna mig dagligen om att dessa förändringar inte betyder något annat än att min karta fylls på.
I mitt liv finns nu mina barn och jag önskar såklart att dom inte överhuvudtaget ska behöva ta ställning i frågan om de älskar sina kroppar eller inte. Att det ska vara en av grundstenarna dom får med sig -att deras kroppar är redskap för livet. Sen kommer tonåren och andra perioder och vad som kommer med dom kan jag inte påverka, och då tror jag motbilder och värme är viktigt. Värme, glädje och en vilja att samarbeta vill jag skicka med dom, i möten med andra människor och händelser i deras liv, självklart! Men framförallt i sin inställning och relation till sig själva.Så att dom kan fylla på sina kartor med saker som skänker glädje och kärlek.

Tack till strålande Malou! Största tack även till fantastiska teamet; vår samarbetspartner Lindex, fotograf Yasmina Tahé och hår- och makeupstylist Towa Vretlund!

*BH:n heter Attract unpadded bh och alla underkläder Malou har på sig finns länkar till under respektive bild.