Krönika Januari – Vi kvinnor måste hjälpa, inte stjälpa varandra! - Heja Livet

Krönika Januari – Vi kvinnor måste hjälpa, inte stjälpa varandra!

Vi kvinnor måste hjälpa, inte stjälpa varandra!

14 JAN 2020, UPPSALA

Av Neda Ameli

“..Female empowerment, girl power och systerskap. De finns många sätt att beskriva ett starkt band mellan kvinnor. Flera liknande ord cirkulerar på sociala medier, men hur medveten är du om vikten av att stötta varandra som kvinnor?

Som admin till facebook gruppen Uppsala Gäris till för kvinnor och icke binära, där systerskap och gemenskap står i fokus, förvånas jag ibland över hur tonen mellan medlemmarna snabbt kan förändras. I flera grupper på sociala medier ämnade för kvinnor, där tanken är att lyfta varandra kan olika åsikter sluta upp i pajkastning. Det är bra att ta sig mod och skriva det man tycker och tänker. När du väljer att skriva till en kvinna, ställ dig frågan vad är min tanke? varför skriver jag och hur kan det uppfattas? Som krönikör för Uppsala nya tidning skriver jag just åsikter. Jag påminner alltid mig själv om att både tänka på min formulering och på hur jag kan inspirera istället för att läxa upp med pekpinne.

För ett par veckor sedan ramlade jag in på en säljtråd där en kvinna sålde rosa babyprodukter. Från att inlägget var menat till olika köpare skrev ett par medlemmar kommentarer om jämställdhet, könsroller och om hur dålig mamma var som klätt sin lilla i rosa. De som argumenterade under säljtråden var kvinnor. Vem är de att döma? Hårt klimat hör inte hemma där systerskap ska blomma. Det är skillnad på rak och elak. När jag gjorde en undersökning via mina sociala medier och ställde frågan: har du blivit sårad av en främmande kvinnas kommentar svarade 92 av 100 ja på frågan. Hetlevrade kommentarer där varken ödmjukhet eller respekt exciterar behöver krossas mellan oss kvinnor. Vi kvinnor måste hjälpa varandra inte stjälpa.

Female empowerment handlar kort om att ha makten att agera fritt, att utöva kvinnliga rättigheter fritt och att tillsammans med andra kvinnor kämpa för att uppnå ett jämställt samhälle. Enligt en studie publicerad i Harvard Business Review blir du mer framgångsrik om du stöttar andra kvinnor. Studien visar också att män och kvinnor behöver olika typer av nätverk för att lyckas. De kvinnor som hade en inre krets av andra kvinnor var mer benägna att jobba för högre positioner och löner. Nära relationer där man delar intressen och mål resulterar i starkare självkänsla och välmående.

I flera år har jag varit medlem i Heja Livet där klimatet ser annorlunda ut. Som många andra kvinnogrupper hjälper, lyfter och peppar medlemmarna varandra. Det hårda klimatet som upplevs i liknande grupper upplevs nästan inte mellan Heja livet medlemmarna. Varför? Här värnas de extra om female empowerment. Den blommar mellan medlemmarna. Att uppmuntra varandra till att blomstra och låta oss själva blomstra.

Att som kvinna behöva kämpa i mansdominerade branscher, kämpa för jämställdheten, att försöka krossa de ”krav” som sätts på hur den ”perfekta” kvinnokroppen ser ut för att inte glömma den perfekta kvinnan, partnern, mamman tar kraft. Och listan är lång, men tillsammans kan vi komma långt. Först måste vi backa tillbaka till oss själva. Börja redan idag. Lyft din kvinnliga kollega istället för att se henne som rival. Lyft din väns prestation lika ofta som du kommenterar hennes utseende på Instagram. Och inspirera den yngre generationen av kvinnor så att de kan fortsätta vårt viktiga arbete för ett jämställt samhälle..”

En krönika för Heja Livet av Neda Ameli
*

Vill du fortsätta följa Neda Ameli?
Instagram: @Nedameli_
Podcast: Lets talk in the dark (Finns där poddar finns)
Facebook: Uppsala Gäris, en grupp för kvinnor och icke binära med fokus på säkerhet, gemenskap och trygghet.
(För uppsala läns boende.)