Heja Livets Årskrönika 2023 med Solvor Øksnes. - Heja Livet

Heja Livets Årskrönika 2023 med Solvor Øksnes.

STOCKHOLM 2023-12-30

Solvor Øksnes och Heja Livet tackar för året som gått!

HEJA LIVET ÅRSKRÖNIKA 2023

Ett år har nu gått med nya händer bakom rodret i Heja Livet och jag vill ge ett ödmjuk tack till er för över 1500 inlägg, 85,000 kommentarer, 600,000 reaktioner. Året vi blev 140,000 medlemmar. Vi hade fyllt Friends arena 3 gånger. Take that! Vi kan stolt se tillbaka på ett år med positiv påverkan tillsammans.

Ett helt år har det nu gått sedan lilla jag fick den där taggen bakom mitt namn här i gruppen. Det var milt sagt läskigt att helt plötsligt få se hur allt går till här bakom kulisserna. Tacksam var jag för en otroligt bra handover från Emely och Caroline – jag kan bara säga: wow. Vilken rörelse ni byggt upp. Hands down. Det är ett stort ansvar att förvalta Heja Livet vidare och jag känner mig så stolt och så oerhört ödmjuk på en och samma gång. Tack till Pernilla som hoppade in i somras och med sitt driv gör allt och lite till för att vi har en god moderering och fångande Together innehåll.

Ständigt nya namn och ansikten går med, unika kvinnor med olika bakgrunder och historier. Alla med något att berätta. Ni har:

Inspirerat att våga satsa på eget, ombilda sig, satsa på ny karriär, våga lämna ekorrhjulet.

Delat historier om medmänsklighet – hjälpt eller blivit hjälpt i en sårbar situation.

Använd er röst för de svagare ställt i vårt samhälle.

Gett pepp och stöd kring ofrivillig barnlöshet.

Delar med er om rädsla för födsel, amning, postpartumpsykos.

Fortsätt öppna dialogen om ensamhet, sorg, psykisk ohälsa.

Bjudit varandra på upplevelser som sommarstugor, jul-och nyårsfirande.

Ni vågar öppna upp och fråga om råd, ge råd och dela med er kring allt här i livet.

Heja er.

Veronika drog ihop ett gäng från Heja Livet i Tanto i Stockholm för sitt flashmob frieri – och fick självklart ett JA!

Ronja frågade modigt om tidigt klimakterie, äggdonation och acceptans.

Maria inspirerade till att det aldrig är för sent och kommer stå klar utbildad präst som 61-åring och redo för många spännande år i arbetet.

Charlotte delade med sig om hur hon gör resan med barn själv efter hennes kille gått bort.

Helen lyfte hur hon upplevt orättvis behandling i rekryteringsprocessen efter fyllt 50 – men landade ett 2 veckor efter sitt inlägg här i gruppen.

Vi har haft riktigt engagerande Takeovers på vår instagram för att nämna några har vi fått följa kvinnor som Linnea Lindberg om asexualitet, Arijola Delija om ensamhet, Sara Wimmerkranz om entreprenörskap, Ellen Ohlsson om transitionen till kvinna, Maja Ödmann om att få ett barn med stora hjälpebehov, Jenny Falk om vägen tillbaka från psyket, Ellinor Otter om att lyssna inåt, Nora Khalil om att hitta sin röst, Julia och Tove om postpartumspsykos och nyligen Sandra Fredriksson om sitt separationshaveri och bli lämnad med en 3 veckors gammal bebis.

Våra Together-porträtt har varit kantade av fantastiska kvinnor som har delat med sig av sina livsval och berättelser.

Året 2023 började med författaren Louise Arvidsson som berättar om morgondagens könsroller. Vidare fick ta del av Elin Øyre och Andrea Olssons krönika och att vara ofrivilligt barnlös. Forskare Elisabet Stener-Victorin guidade oss med sin kunskap inom PCOS. Kerstin Carlbergh delade med sig av att leva med en psykisk sjukdom (OCD) och att våga bryta normer. Året fortsatte med med Patricia Woolford som delgav sin berättelse om hur det är att leva med stomi. Caroline Jönsson bidrog med sin enorma kunskap från fotbollsvärlden och berättade om hur vi uppnår jämställdhet inom fotbollsarenan. Anna Blixt bidrog med vass penna om hur vi hanterar “kvinnor som hatar kvinnor”.

Shama Persson pratade om hur det är att åldras och att älska det. Kajsa-Lisa Larsson pratade om återbruk, hur ska vi tänka när det gäller konsumtion? Julia Björknert delade generöst med sig av sin historia om att gå vidare efter sexuella övergrepp. Och så fick vi ta del av Ulla Olssons fantastiska normbrytande kyrkomusik, hon som tar Star Wars till kyrkan. Caroline Lund delade med sig av sina erfarenheter gällande både nationellt och internationellt arbete med den ständigt aktuella frågan; kvinnoförtryck. Årets Together avslutades med Veronica Löwenbok om hur vi kan träna oss till att hantera våra känslor.

Det är så många, många fler kvinnor jag vill lyfta men fattar att jag inte får plats med alla 1500 inlägg, 85,000 kommentarer, 600,000 reaktioner, 52 takeovers och 13 krönikor och intervjuer i denna sammanfattning!

Tack vare våra samarbetspartners genom året som alla drivs av ett djupare syfte och med lösningar vi alltid förankrar i behov och dialoger vi ser i gruppen är det möjligt att hålla Heja Livet motorerna i gång.

Tidigt parade vi ihop med Sveriges Kvinnoorganisationer för ett ideellt samarbete – en paraplyorganisation som verkar för kvinnors och flickors frigörelse, fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Verksamheten vilar på feministisk grund och utgår från kvinnokonventionen och Sveriges jämställdhetspolitiska mål. Powered by Joina som gör det enkelt att få in mer aktivitet i vardagen tillsammans med andra kvinnor i ett community hade vi en kampanj som stödde Jämställt Hälsa.

En av våra huvudpartners genom året har varit Meela – tjänsten som gör det lätt att hitta rätt psykolog i terapidjungeln och som bryter stigmat kring psykisk ohälsa.

Sara inspirerade oss med hur hon renoverade sin skilsmässa genom processen att fixa till ett gammalt ruckel av ett hus helt själv. Tillsammans med Tibber fick vi komma hem till Saras pärla och höra hur hon fick ta tag i allt från avloppstankar till smart housing med Tibbers lösningar för el.

På själva Mors Dag delade Camilla från Life in Mind med sig om hur hon ”med all min samlade kärlek till min älskade mamma, som fostrat och älskat mig med sitt liv. All den kärleken och jävlar anamma, omvandlar jag till kraft och trycker precis allt jag förmår” med armarna runt hennes mage och räddar henne då hon satt något i halsen.

Då vi genom åren har sett ett ständigt intresse för återbruk i gruppen med generösa kvinnor som skänker bort t.ex brud- och balklänningar, samtidigt om också många söker köp/sälj genom Heja Livet har vi nu fått vår helt egna kampanj-sida på Tradera, ledd av SaraLi (aka eko_ekonomen) som kontaktade oss och drog igång detta initiativ. Mer än 150 annonser kom upp i loppet av några dagar och vi hoppas ni kommer fortsätta använda denna kanal!

Efter en stor efterfråga bland er medlemmar har vi tagit fram vårt helt egna Heja Livet personligt utvecklingsprogram där i vi i 2024 kommer jobba på självledarskap i gemenskap med mål att hitta din riktning, guidad av vår Female Empowerment ambassadör och coach Hanne-Lina! – Det är inte för sent att gå ännu!

Vårt nya initiativ i gruppen- Heja Livet Womanhood Group experts – har lanserats! 5 häftiga kvinnor med professionell tyngd inom sitt område som erbjuder sin expertis till oss gratis inom områden som separation, familjerätt, psykologhjälp, familje- och parrelationer, självutveckling och female empowernment.

Vi har välkomnat en ny ambassadör i Heja Livet – Louise Rådqvist som är Leg. Psykolog och har sina hjärtefrågor inom stress, utmattning, självkänsla, prestationsångest och sexologi! Ni hör ju tjejer vilken tur vi har att Louise finns för oss!

—-

Själv sitter jag, Solvor, här och är så tacksam för denna möjlighet, för att ni tagit emot mig och Pernilla med sådan värme, gett feedback och pepp. Jag hamnar ofta i ”the rabbit hole” i Heja Livet och läser era personliga berättelser, använder sökfunktionen när jag vill lära mig eller själv behöver hjälp. Helt ärligt har det varit ett tufft år för mig på det personliga planet med kriser inom relationer – i denna tid har jag hittat tidigare trådar, kommentarer och råd som på riktigt har gett mig styrka. Tack. När jag blickar framåt känner jag mig stark och är mer än redo att level up ihop med er!

Med detta vill jag önska att duger dig själv en klapp på axeln för allt du gjort detta år – vilken kvinna DU är! Hoppas ni lägger bort allt press kring nyårsfirande och ser det goda i de små ögonblicken. Vare sig en stund med sig själv, du som måste jobba för att hålla landet i gång, du som njuter med familjen eller ska ut på fest med vänner!

Gott Nytt År!