Heja Livet Womanhood - Våld mot kvinnor - Heja Livet

Heja Livet Womanhood – Våld mot kvinnor

2 NOV 2021, STOCKHOLM

Det har äntligen blivit dags att presentera våra nya Womanhood-ambassadörer med inriktning Våld i nära relationer. Läs mer nedan om vad dessa fantastiska kvinnor Elinor Samuelsson och Sofie Wahlström kan hjälpa er medlemmar med, helt ideellt.


Vår förhoppning är att fler börjar förstå dynamiken bakom destruktiva relationer, så att vi bättre kan se efter varandra innan det går för långt.”

ELINOR & SOFIE

Hej fina Elinor och Sofie, vår de medlemmar i Heja Livet som inte vet vilka ni är – Vem är Elinor och Sofie?
Sofie och Elinor drivs av att skapa positiv impact i människors liv. Vi är grundarna av BrightAct som syftar till att skapa trygga hem för familjer som lever med våld i nära relation. Elinor Samuelsson praktiserar yoga, guidar systercirklar och blir inspirerad av naturen. Hon har arbetat inom tech i 9 år som UX Designer med en expertis inom förebyggande psykisk ohälsa och design enligt neurovetenskap. Sofie Wahlström har varit dansare sedan barnsben och använder dansen som en mental paus där musiken guidar istället för hjärnan. Hon arbetar inom offentlig sektor med digitalisering, verksamhetsutveckling och innovationsledning.

Berätta hur BrightAct föddes och varför?
BrightAct föddes ur Sofies insikter som innovationsledare i offentlig sektor där hon såg vart glappen uppstod i skyddsnätet för de som söker stöd. Idag är kontaktvägar ofta svåra att förstå. Därför vägleder BrightAct vuxna och barn till det stöd som samhället erbjuder. Våld i nära relation är vanligt – 1 av 4 kvinnor i Sverige blir under sin livstid utsatt för fysiskt eller sexuellt våld. Dock är det inte lika vanligt att söka stöd – mindre 40% pratar med någon överhuvudtaget. Detta vill vi ändra på!

Hur fungerar BrightAct och vad är det för någonting?
BrightAct bygger omtänksam teknologi för att bryta cykeln av våld i nära relation globalt. Vi arbetar med design, teknologi och forskning för att skapa vägledande stöd för individer som söker stöd. Det kan vara vuxna, barn eller närstående till de som lever i otrygga hem. Snart släpper vi en hemsida som samlar ledande organisationer i Sverige för att det ska bli lättare för dig att hitta rätt hjälp. Vi kan även koppla ihop dig med socialtjänst, polis om du är redo att göra en polisanmälan och advokater för rättsliga processer.

Inom vilka områden kommer våra medlemmar ha möjlighet att kontakta er helt kostnadsfritt?
Vi finns här för dig som känner att något inte står helt rätt till i din relation med din partner eller familjemedlem. Vi har hört det mesta och kommer göra vårt bästa för att lyssna. Om det känns bra för dig så hjälper vi dig att hitta det stöd som du behöver. Vi kan hjälpa dig ta kontakt med en trygg organisation eller en expert som ser ditt behov inom:
* Våld i nära relationer (fysiskt, psykologiskt, sexuellt, ekonomiskt etc.)
* Rättsliga processer och kunniga advokater
*Stöd hos socialtjänst, polis eller sjukvårdSkriv till oss om du behöver stöd. Vi finns här för dig!

Vi är så tacksamma att ni har valt att vara ambassadörer för Heja Livet Womanhood, vad betyder ordet ”Womanhood” för er?
För oss betyder Womanhood betyder systerskap. När kvinnor samlas, byter erfarenheter och stöttar varandra så tänds en glöd. En glöd som gör att vi alla kan utvecklas och stärkas tillsammans. Alla har rätt att känna sig sedda, viktiga och som en del av en gemenskap. Att finnas där för varandra i glädje likaså som i tårar. Vår förhoppning är att fler börjar förstå dynamiken bakom destruktiva relationer, så att vi bättre kan se efter varandra innan det går för långt. På så sätt hoppas vi kunna rädda fler liv.
Förhoppningsvis kommer vi under höstens gång få se er i livesändningar och på vårt Instagramkonto @hejalivet.

Vad är absolut viktigast inom ert område, att nå ut med till våra medlemmar?
Du är viktig. Du har rätt till stöd. Det finns hjälp att få när du känner dig redo. Vi vägleder dig rätt. Kanske finns det en vän som du också kan anförtro dig till? Det finns många i din omgivning som bryr sig. Du är inte ensam.

*

Kontakta Elinor och Sofie helt kostnadsfritt inom frågor som rör våld i nära relationer (fysiskt, psykologiskt, sexuellt, ekonomiskt etc.), rättsliga processer samt om du behöver söka stöd hos socialtjänst, polis eller sjukvård på:
sofie.wahlstrom@brightact.org eller elinor.samuelsson@brightact.org

Heja Livet Womanhood är ett helt ideellt initiativ och ambassadörerna svarar i mån av tid. Det är enbart Elinor och Sofie som har tillgång till denna mailadress och de har även tystnadsplikt.