Frankful x Tuva Stener - Heja Livet

Frankful x Tuva Stener

13 JAN 2022, STOCKHOLM

Under de kommande veckorna kommer ni få se ett samarbete mellan oss på Heja Livet och Orkla Sverige, med några av deras mest välkända varumärken.

Orkla ser klimatförändringarna som en av vår tids största utmaningar. Vardagskonsumtionen av mat och hygienprodukter har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen. Orkla är en ledande aktör inom dagligvaror och tycker det därför är självklart att vara en del av lösningen. Växtbaserad kost är en av de mest effektiva sätt att påverka klimatpåverkan, och Orkla skiftar mycket mot just växtbaserat genom att utveckla befintliga och nya produkter. 

Det ska även vara gott och lätt att välja rätt för hälsan och klimatet, och tillsammans med tre av Orklas varumärken; Felix, Anamma och Frankful – som är först ut – hoppas vi kunna inspirera flera till detta! 

Med nytt år kommer nyårslöften! Att äta både klimatsmart och gott under 2022 är vi rätt säkra står på mångas lista. Ibland är det svårt att ta steget till en ny vana, därför är vi glada att vi har varumärket Frankful till vår hjälp! Frankful är ”Always Climate Smart” och har en övertygelse om att vi kan lösa klimatfrågan om vi gör det tillsammans. Tillsammans med Tuva Sterner får ni följa med på en helt växtbaserad middag hemma hos henne med vännerna och Frankful! Tuva Stener är en kreativ själ som pluggar på Hyper Island, har ett instagramkonto till sin katt Lune och är nyförälskad i sin kille Felix. Tuva bor på Södermalm i Stockholm och vi inspireras ständigt av hennes driv och spännande personlighet. 

Viktigt är också att komma ihåg att det inte är svårt att välja lite smartare, testa t ex att byta ut huvudingrediensen i din middag till något som som är växtbaserat istället.

TUVA STENER

Always climate smart – Tuva! Du som har ett fartfyllt liv med allt vad det innebär, vad gör du för att balansera hållbarhet ur en klimatsynpunkt och samtidigt äta gott?
Genom att utmana mig själv till att vara kreativ i köket och laga måltider på råvaror och rester som jag annars hade kunnat slängt (ni vet, de där trötta morötterna längst bak i kylen). Jag behöver då tänka utanför boxen, improvisera och blanda olika råvaror som jag annars inte hade kombinerat! Viktigt är också att komma ihåg att det inte är svårt att välja lite smartare, testa t ex att byta ut huvudingrediensen i din middag till något som som är växtbaserat istället, jag lovar att du inte kommer ångra dig!


Du gick från att plugga juridik till att spendera dagarna på Hyper Island, hur ser du att ditt val av sysselsättning kan påverka framtiden positivt? 
Ja, det är ju aningen skilda världar! Jag har många intressen, men insåg att jag behövde få större utlopp för min kreativa sida. Genom årens gång har jag lärt mig att våga lyssna på magkänslan. Jag tror att om man är passionerad kring det man gör kommer det drivet att leda till förändring, så tiden får utvisa på vilket sätt jag kommer att påverka branschen, vi får se!

Vilka är dina favorit ingredienser till en perfekt kväll (förutom god mat förstås)?
Jag älskar att bjuda över mina nära och kära på middag, då passar jag på att göra det extra fint hemma och visar omtanke i de små detaljerna, det kan vara allt från musik, blommor, dofter, dukning – men huvudingrediensen är framför allt de människor som vill dela stunden med mig och samtalen vi har tillsammans. 

Klimatet kan vara ett hetsigt samtalsämne runt matbordet, när diskuterar du dessa frågor och med vem?
Jag diskuterar gärna klimatet med mina klasskompisar, för att diskutera och inspirera varandra hur vi kan tänka nytt, som hur vi kan skapa ett hållbart företagande på riktigt.


Om du får rekommendera någon av de färgglada rätter ni åt under tacokvällen, vilken skulle du då passa vidare?
Gurkorna med myntadressingen var otroliga – de passar också perfekt när man vill bjuda på olika smårätter. Men morotssalladen med de växtbaserade majstortilla chipsen var en storfavorit hos mina vänner! 

Slutligen vilken produkt från Frankful tar du med dig som en klar favorit att skapa nya klimatsmarta rätter kring?
Låter kanske lite cheesy men Vegan Ch**se dippen är OTROLIG! 

* * * 

Självklart ska ni få ta del av recepten, se nedan!

Fotograf: Amanda Gylling

Färgglad sallad på picklad morot, röd och grön paprika med crunch av Corn tortilla chips vegan ch**se, rostad majs och koriander

Ingredienser:
1, 2, 3-lag på ättika, socker och vatten, Morötter, Röd & grön paprika, Corn tortilla chips vegan ch**se, Majs, Koriander, Salt och svartpeppar

Gör såhär:
Häll av lagen från två burkar majs, sätt ugnen på 150 grader, strö över salt och rosta långsamt till majsen har fått färg och känns krispiga. Lägg in de tunt skurna morötterna (använd gärna en mandolin) i en klassisk 1,2,3-lag, gjort på socker, ättika och vatten. Skär upp röd & grön paprika, blanda med morötter, rostad majs, frasiga Corn tortilla chips vegan ch**se från Frankful och toppa med färsk koriander, salt och svartpeppar.

Syrlig Gurksallad med Mynta/äppeldressing och picklad grön chili

Ingredienser:
Snackgurka, Tangy Apple Salsa, Mynta, Lime, Rapsolja, Vatten, Grön chilifrukt, Färsk koriander, Salt & Svartpeppar 

Gör såhär:
Lägg en grön hackad chili i en 1,2,3-lag på lika delar socker, ättika och vatten. Hacka 1-2 förpackningar med små snackgurkor i chunky bitar, beroende på antal gäster. Blanda ihop en dressing på Frankful Tangy Apple Salsa, den picklade gröna chilin, hackad mynta, lime, rapsolja och vatten. Blanda dressingen med gurkan, toppa med färsk koriander, salta och peppra efter behag!