FELIX x Jessica Hallbäck - Heja Livet

FELIX x Jessica Hallbäck

27 JAN 2022, STOCKHOLM

Många kan väl känna igen sig i att vara trötta efter jobbet tillsammans med noll aktivitet på inspirationskontot – men, som alltid, en middag måste lagas! Det är just sådana dagar och tillfällen det är skönt att det finns goda, enkla och gröna lösningar för miljön som blir räddaren i nöden!

Med Felix vill vi tillsammans inspirera till en god, klimatsmart och hållbar vardag. Felix är för många kopplat till barndom och har verkligen hjärtat i svensk matkultur. Äkta, omtyckt, tryggt och de har något för alla. Med Felix Vegetariska Delikatessbullar vill Felix sänka just trösklarna för att välja vegetariskt. Deras Delikatessbullar är nämligen lika goda som originalet och snällare mot klimatet, hela 80% lägre klimatavtryck än köttbullar.

Konstnären, aktivisten, författaren och fyrabarnsmamman Jessica Hallbäck både skriver och pratar om att försöka leva i nuet och bolla allt vad livet innebär, samtidigt som man vill vara en bra förebild för sina barn. Vi besökte Jessica i Malmö för att fånga just hur Felix är en trovärdig god lösning i deras vardagspussel, och hur man pratar med barn om hållbarhet.

 ”Mina barn är väldigt medvetna. De skäller på mig till exempel när jag är lat och ”glömmer” ta fram diskbaljan och diskar under rinnande vatten.”

JESSICA HALLBÄCK

4 barn och 1000 bollar i luften. Hur löser du goda och klimatsmarta lösningar till middagsbordet mitt i vardagspusslet?
Jag älskar den nya tiden med vegetariska produkter! Det var inte så länge sen jag var tvungen att experimentera fram vegetariska köttbullar som tog megalång tid. Nu hinner jag aldrig rulla själv utan köper väldigt mycket färdigt.


Du är uppvuxen i Stockholm och har en partner med ursprung i Dominikanska Republiken. Vilken typ av mat känns mest hemma för er?
Vi båda gillar att prova ny mat och nya recept så vi är väldigt flexibla med vilken mat som känns hemma. Men tror det mexikanska köket är det som vi hamnar flest gånger i.

Vid vilka tillfällen pratar du med dina barn om klimatet, att vara hållbar och göra bra (men enkla) val? 
Vi pratar ofta om klimatet i vardagen, tycker att mina barn är väldigt medvetna. De skäller på mig till exempel när jag är lat och ”glömmer” ta fram diskbaljan och diskar under rinnande vatten. De är också väldigt medvetna om att vegomat är bättre för klimatet (och kroppen!).

Vardagskonsumtionen har stor påverkan på klimatet, hur ser era lifehacks ut som värnar om planeten?
Handla second hand, äta vego och försöka gå överallt är tre saker som går på rutin.

Under hösten startade du upp Instagramkontot @hemmahosjessicahallback. Berätta mer om syftet till detta konto och vad du vill uppnå med det?
Först startade jag det bara för att jag ville ha ett privat konto som alla andra och lämna mitt andra konto bara till konsten, kände att jag ville dela på det privata och konsten. Sen började folk börja trilla in på hemmahos kontot och då känner jag ett ansvar att sprida viktiga tankar där också, som att instragramhem inte är verkligheten utan att de flesta med småbarn har det stökigt hemma. Eller att man kan bo i en hyresrätt och tycka det är okej att badrummet är från tidigt 1900-tal, att man inte behöver lyxrenovera för att trivas. Tycker att vi behöver mer verklighet i sociala medier – hur många har egentligen råd med en fåtölj för 70 0000kr? Och hur bra är det för klimatet när alla slänger ut fullt fungerande kök bara för att få det trendigaste hemma? Älskar att ha två konton och känner mig mycket mer inspirerad nu.


Frågan som alla väntar på – Var det någon av dina barn som reagerade nämnvärt på bytet från Felix vanliga köttbullar till Felix vegetariska Delikatessbullar?
Det var så länge sen de åt vanliga köttbullar så de minns inte ens hur de smakade haha. Men de tycker Felix vegetariska delikatessbullar är skitgoda.

* * * 

Mer Jessica här på Instagram @jessicahallback

Fotograf: Amanda Gylling