End of an era - Carros edition - Heja Livet

End of an era – Carros edition

11 APRIL 2022, STOCKHOLM

Emme vi gjorde det.

Jag försökte göra mig förberedd. Klipp till – knock out. Såklart bara på det finaste av sätt, och här kommer mitt tack. Ett ord på bara fyra bokstäver. Ett ord vi delar ut ofta, till stort och smått. För mig har Tack, detta ord på fyra bokstäver, i sammanhanget en ännu större betydelse

Det är T för taket som vi sprängt. En av de största bedrifterna som gjort detta till det unika, varma och otroliga community som vi är. Utan tak regnar det ibland in men vår prognos visar att solen alltid kommer fram. Lyser rakt på, torkar upp tårar, värmer upp frusen mark. Internet kan vara kallt, utelämnande, elakt, hårt – och vi, Heja Livet, är motsatsen. Tänk att jag, nu 35 år, växte upp med ”att tjejer inte kan leka tre”. In your face gamla fördomar och förutfattade meningar. En medlem skrev ”Tack för att ni ledde vägen för 2010-talets systerskap.” Ord jag för alltid kommer bära och ha nära. Oavsett vad som händer framåt, har vi detta som förenar oss. Ett kontrakt att luta oss mot. Vi har alla skrivit under om att det inte är svårt att vara snäll, vi lyfter blicken och sträcker ut en hand. Vi gjorde det. Vi gör det just nu. Vårt kontrakt är även för alla som kommer efter.

A är den första bokstaven i alfabetet. Att vara först är inte enkelt. Det kommer ur en plats att vilja våga och ett tecken på mod. Jag har behövt vara modig. Likaså ni. Varje dag har ni vågat. Vågat skicka bilder på blåmärken. Vågat anmäla. Vågat lyssna på sin inre röst och magkänsla. Vågat säga ifrån. Vågat bjuda in. Vågat fråga en gång till – hur mår du. Vågat komma fram och tacka. Vågat förlora. Och vågat älska. Att jag fått ta del av allt detta och mer varje dag gör mig ödmjuk, full av respekt och beundran. Heja Livet har varit en kompass, för att hitta ut ur mörker och snår. En kompass i en sanning som ibland gör för ont. Därför är det ännu större, att samtidigt så givmilt kunna omfamna med kärlek och tacksamhet som här. Jag älskar er för allt det. Att jag har fått förtjäna er sårbarhet är en ynnest, och gjort mig rik på ett sätt jag inte visste var möjligt.

C. Carro – moi – en helt vanlig tjej som fått vara med om något helt ovanligt. För det känns ibland fortfarande som en dröm, och det finns många lager i vad åtta år med Heja Livet har gett mig. På fredag infaller den judiska påsken, Pesach, som berättar om uttåget ur Egypten, om hur det judiska folket blev till. Jag ska inte bli religiös men jag ser oundvikligen likheter till min egen historia med er. I berättelsen vi läser på fredag står ”Jag gjorde dig talrik som örterna på marken; du växte, du blev stor, du mognade till kvinna. Du fick bröst, du fick hår, men du var naken och bar”.

Den stora pusselbiten i livspusslet är att jag blivit en vuxen kvinna med er. Jag har växt och växer än. Får nya knoppar, blommar ut, vissnar lite, sår nya frön och får nya rötter. Jag lär mig nytt och lär mig om. Om samhället, om andra, om livet, om det banala och också det mest djupa. Om mig själv. Jag har fått allt det vackra, och allt det sköra. Ni har blivit mitt folk, vi började som få och växte och blev en väldig mängd. Heja Livet gav mig en röst, och ni gav mig gåvan att använda er.

K står för Kärlek. Evig kärlek till min bästa vän Emely. Att vi fått göra detta ihop, att du ville ha med just mig. Hur vi växt på vår resa, samtidigt hand i hand med en extra familj som idag har 132 000 systrar. Jag kommer behöva smälta det här under en lång tid. Kanske under resten av mina dagar. Våra dagar. För nu går vi in i en ny fas och med dig kan jag vara modig. Du är festen, livets ljus, och min föralltid. En förebild som person, kvinna, vän, partner, kreativt väsen. Du har förlorat mycket, men aldrig slutat att ge. Alltid med ett öppet hjärta. Du lämnar aldrig något åt slumpen. En blick. Ett ord. En hand på en axel. Det finns ingen annan som du. Utan dig hade det här aldrig hänt. Vi kan inte tacka dig nog. Emme jag älskar dig.

Tack är ett ord på fyra bokstäver, som är allt annat än bara det. Tack Emely och tack till er. Jag önskar er all kärlek och en fin start på veckan! Vi ses. Heja Livet! /Carro