Celebrate Change - Johanna - Heja Livet

Celebrate Change – Johanna

Johanna har på sig vit “Bralette med spets” och vit “Classic high trosa med spets

25 JUNI 2020, STOCKHOLM

Celebrate Change – ett intimt annonssamarbete mellan Heja Livet och Lindex

I våras bad vi Heja Livets medlemmar om hjälp till en kampanj som hyllar våra kroppar och våra förändringar. Om det är något som är bestående, så är det just förändringar. Vi förändras i med- och motgång, upp- och nedgång, ibland frivilligt och i andra fall, inte alls. Vi vill hylla Er, Oss och Varandra och det fina i just förändringar, något som är viktigt att bli påmind om i dessa annorlunda tider.

Nu vill vi varmt presentera vår andra ambassadör – Johanna Pettersson! Johanna som alldeles för ung fick en aggressiv bröstcancerdiagnos som vände upp och ner på livet. Idag är hon glädjande nog botad och lever med sambo och hennes lilla son, och ser över till Kumla bunkern från villan. När Johanna opererat bort bröstet som en del i behandlingen googlade hon bilder på andra kvinnor i samma sits. Och hittade ingenting.

Idag väljer hon att själv visa upp sig, och vill hjälpa andra som drabbats att känna den gemenskapen hon saknade. Därför är Johanna en helt självskriven ambassadör i Celebrate Change, för sig själv och alla andra. Tillsammans pratar vi om hur hon såg på sin kropp och livet innan diagnosen, att vara en ”ofrivillig ambassadör i cancerbranschen”, bröstproteser och var hon tog styrka ifrån när hon mötte sin storm.

Det här är Johanna – Celebrating breast cancer recovery.

När jag bar det vita setet kände jag bara ”där är hon igen” och ”I still got it”. Det var en otrolig känsla.

JOHANNA PETTERSSON

Vem är Johanna?
Jag är en levnadsglad och humoristisk 31-åring som varit med om många tokigheter i livet. Både bra och dåliga. Utbildad kommunikatör och mamma till lilla Ruben. Bor i nyrenoverad villa med utsikt över Kumla bunkern tillsammans med min livskamrat.

Du fick en aggressiv bröstcancer i en väldigt ung ålder, vad hade du för syn på kroppen och livet innan diagnosen?
Jag har alltid haft en god relation till min kropp vad gäller dess yttre men sällan varit särskilt schysst mot mitt inre. Jag levde länge i en odödlighetsbubbla där jag levde i villfarelsen att min kropp tålde det mesta. Jag gav den sällan återhämtning utan såg den mer som ett fordon som tog mig fram i livet.

Ditt liv förändrades på en dag. När vi sågs pratade vi om att alla har sina egna helveten, att man får älta, klaga och tycka synd om sig själv, även utan cancer, men man får inte glömma livet. Hur hittade du styrka att fortsätta framåt?
Det hör till människans natur att överleva och vi har sällan något annat val när livet ställs på sin spets. Många berömmer min inre styrka men det kommer ofta från människor som inte mött sin storm ännu. Jag har en otroligt stark kärlek till livet och min familj. Så det fanns inget annat än att ta sig igenom sjukdomen. Fokuset vilade alltid på framtiden. Där visualiserade jag mig ammandes med ett barn, och precis där är jag nu.

Vi pratade också om förebilder. Hur känner du kring att du blivit en ”ofrivillig ambassadör i cancer-branschen” (dina egna ord) som inspirerar och hjälper så många i liknande sits?
Det känns jätteviktigt och meningsfullt för mig. Det är ärligt talat allt. Något jag på sätt och vis kan vara stolt över, jag fixade detta och jag har nu en viktigt uppgift i livet – att sprida kunskap, inspirera och kanske hjälpa någon annan framåt. Skapa framtidstro och ge hopp till den vilsne som tror sig ha gått förlorad.

Ditt högra bröst opererades bort, men du valde att inte göra en rekonstruktion. Hur tog du det beslutet?
Jag behövde bearbeta mig själv först. Låta själen få hinna med och samtidigt ge kroppen lite tid att ”hänga med”. Det är en väldigt omfattande operation. Och det finns olika sätt att rekonstruera ett bröst på. Jag må vara spontan och impulsiv men gillar att vara påläst innan jag utför. Där och då hade jag främst ett cancerbesked att bearbeta, bröstet var för mig bara ett hinder som skulle bort. Men för många kvinnor är detta tuffast av allt.

Du har idag en bröstprotes. Hur kändes Lindex BH:ar/toppar med och utan protes?
Jag har faktiskt bara använt Lindex bygellösa BH:ar sedan operationen. Så ska jag vara ärlig var detta aldrig någon match för mig för jag visste redan att jag kände mig trygg i deras underkläder från start. Min bröstprotes sitter som ett smäck då de har BH:ar med ficka, varpå man kan lägga i inlägget. Perfekt även nu när jag ammar min son. Jag har nästan alltid protesen i då jag utvecklat ryggproblem men de gånger jag kör utan känner jag mig supersnygg och bekväm, vilket är väldigt viktigt för mig. 

Johanna har på sig rosa “Amningsbh” och svart “Stringtrosa regular med spets

Så hur kände du dig i Lindex underkläder på plåtningen?
Det var längesedan jag tog på mig något fint och utmanande. När jag bar det vita setet kände jag bara ”där är hon igen” och ”I still got it”. Det var en otrolig känsla. Tack! Och tack till hela teamet som fick mig att känna mig som en stjärna. En dag jag sent glömmer. 

Vad tycker du mest om med din kropp idag efter allt du gått igenom?
Nu ska jag vara ärlig. Jag har fått jobba hårt och jobbar än i dag på min självkänsla efter allt. Det är därför jag ”utsätter” mig för sådana här viktiga projekt. Jag försöker se min kropp precis för vad den är. En kropp. Den berättar en historia och vittnar om den kamp jag fört. Relationen har fått sig en törn och jag jobbar just nu på tilliten. Men det är precis som de säger – med tiden flagnar ärren. Jag gillar mina ögon och mitt leende. 

Vilka är dina bästa råd till den som är cancerdrabbad?
Dumpa google och självutnämnda experter, de är dina värsta fiender. Lyssna på läkarna, ta en dag i taget och kom ihåg att nuet är allt vi har. I ordet cancerdrabbad ingår även närstående, de står handfallna och kan bara se på – låt dem hjälpa dig. Alltid. Ta dig ut i naturen och krama träd. Gå på medicinsk yoga. Och kom ihåg att det finns en jättemäktig gemenskap i cancerbranschen, och det är gemenskapen bland cancerdrabbade – där är verkligen the place to be om man är just drabbad (VIP). 

***

Tack till ultimate fighter Johanna! Största tack även till fantastiska teamet; vår samarbetspartner Lindex, fotograf Linn Hansson och hår- och makeupstylist Towa Vretlund!

I nästa vecka får ni träffa de sista två ambassadörerna.

Johanna har på sig beige “Mjuk seamless bh