Årskrönika med Heja Livet 2021 - Heja Livet

Årskrönika med Heja Livet 2021

27 DEC 2021, STOCKHOLM

ÅRSKRÖNIKA MED HEJA LIVET 2021

Ett till år har gått till ända tillsammans med er! Nu vill vi stolt dela med oss av vad vi haft för oss under detta omtumlande år, då det är en hel del.

”Här värnas de extra om female empowerment. Den blommar mellan medlemmarna. Att uppmuntra varandra till att blomstra och låta oss själva blomstra.” Så stod det i årets första krönika, den första av tolv krönikor från våra medlemmar i år. Andra ämnen var rutiner om föräldraskap, vikten av tjejsnacket, hur vi kan misslyckas bättre, att få ADHD-diagnos som vuxen till att förlora ett barn. En blandning av känslor och klokskap, som alla lämnat oss med eftertanke. 

Årets första ideella samarbete var med Trygga Barnen – en organisation för dig och dom som växer upp i en familj med missbruksproblematik. Frisk & Fri var nästa ideella samarbete för att stötta de som är drabbade av ätstörningar och deras närstående. Två enormt viktiga organisationer som gör ett fantastiskt arbete och som vi är glada över att ha kunnat hjälpa nå ut.

I februari lanserade vi kanske årets viktigaste podd (can we get an amen) tillsammans med Mindler – psykolog online, för att fortsätta bryta stigmat kring psykisk ohälsa. Genom podcasten Från Vettet, med historier från Heja Livets medlemmar med erfarenhet av psykisk ohälsa samt Mindlers psykologer, pratade vi om om det som sker inombords, allt som inte syns men känns. Stressen av sociala medier, ofrivillig barnlöshet, klimatångest, Imposter Syndrome och våld i nära relationer är några av avsnittens huvudämne. Tack till alla våra modiga, otroliga poddberättare och tack till vår partner Mindler!

Vi fick förstärkning under året till vårt team av Womanhood ambassadörer i form av stjärnorna Linnea Molander – expert på dejting och relationer, Andréa von Sivers – familjejurist, Anna Ekvall – brottmålsadvokat, Helena Graflund Lagerqvist – gynekolog, Andra Farhad – börshaj, Anna Blixt – expert på jämställdhetsfrågor och BrightAct med Sofie Wahlström och Elinor Samuelsson för stöd gällande våld i nära relationer. Tillsammans med våra tidigare ambassadörer Charlotte Ljung, Emma Karling Widsell, Leslie Alfredsson, Hanne Lina Drott och Mikaela Aare har de gjort en ovärderlig insats till alla er som sökt rådgivning och stöttning. Tack för att ni är våra everyday heroes.

Inspirerande och intressanta eldsjälar fanns det gott om, och flera av dessa har ni fått träffa i vår populära intervjuserie Together. Några exempel är inkluderings och tillväxt-experten Suzan Hourieh Lindberg, överlevaren Elin Rantatalo, musikal och Nile City-älskaren Matilda Peterzén med syster Amanda, tångdykerskan Louise Hay, obduktionsteknikern Nadja Olofsson, riskkapitalist och techentreprenör Nora Bavey, fyrabarnsmamman Bea Unenge Cronie samt Stephanie Strauch som lever med IBS. Dessa och många många fler har berört oss, gett oss mer kunskap och inspirerat. 

Hjärtan fick bulta i volym 2 av vårt koncept Heja Kärleken – när medlemmars nära äldre får hjälp att hitta kärlek och vänskap. Den här gången var partnern Clarins med på kärlekståget och så här sa Lena, 65 (nominerad av döttrar Andréa och Sanna): ”Jag har fått ett par otroligt välskrivna och fina mail från män som verkar vara intressanta och stiliga! Så smickrande! Oavsett vad som händer är jag glad och tacksam för denna upplevelse!” Och Per 68, (nominerad av dotter Agnes): ”Jag fick otroligt många och fina svar. En dejt har det blivit som också ledde till en andra. Längre än så har vi inte kommit och resten står i framtiden.” Vi planerar nu för volym 3 under nästa år! Stay tuned!

Vi har också hyllat och pratat om bröst på olika sätt. Först i juni tillsammans med Johanna, Sarah och Malou och samarbetspartner Lindex med kampanjen Love Breasts, för att uppmärksamma att Lindex efter önskemål från sina kunder tagit fram en BH-modell med större kupstorlekar.

I oktober var istället fokus att uppmärksamma vikten av att kontrollera sina bröst för tecken på tidig upptäckt av cancer, och detta tillsammans med Bröstcancerförbundet och nya partnern ghd i kampanjen Take Control Now. Nicolina, Emmy, Susanne och Johanna fick en rosa hår-makeover, och vi alla fick värdefull kunskap från Bröstcancerförbundet. (Tips – ladda ned appen Klämdagen för att få en påminnelse varje månad att känna på dina bröst.)

Andra uppmärksammade samarbeten är med Volvo Car Sverige med fokus på deras helelektriska XC40 Recharge som second hand proffset Malin Olsson och matentusiasten Karin Lei fick provköra och som vi dokumenterade under en dag med mycket skratt på vägarna. Även vårt collab mellan Yves Rocher och kreatörer Fanny Schultz ville uppmuntra till en mer hållbar vardag genom en blomstrande hållbarhetskalender. 

Vi är otroligt stolta och glada över att jobba med både startups och välkända varumärken med strategi och marknadskommunikation baserat på värderingar och behov vi ser här i vårt community. Idag är det svårt att helt undvika reklam, och därför tycker vi det är extra viktigt och roligt att vara en aktör med en plattform dit varumärken vänder sig för att ha en rak och ärlig kommunikation med sina potentiella kunder.

Carro deltog i en livepanel på eventet Nordics Agency Women’s Leadership Day och Heja Livet blev under ungefär samma tidpunkt utvalda som en av sju nytänkare av tidningen Resumé. Heja Livet bytte även utseende och blev med ny webb och grafisk profil – vilket vi är så glada över! Spana in vår nya hemsida, där hittar ni alla krönikor, Together-intervjuer och annat kul vi gör. 

På Facebook fortsatte vi växa trots otämjbara och knasiga algoritmer, och är nu mycket nära 130 000 medlemmar. Vårt Instagramkonto @hejalivet fylldes två gånger i veckan med givande take-overs om exempelvis startuplivet, att växa upp som maskrosbarn, hur du byter city life mot bondgården och om blockeringar som kan påverka lust, njutning, tillfredsställelse och orgasm. Nu är vi över 38 000 även där! Tack vår fina Matilda Levenborn för att du hjälper oss att håller detta levande, sprudlande konto i schack! 

Ni har skrivit inlägg som berört allt från det tuffaste mörkaste som insjuknande i bröstcancer, att våga prata om sexuella övergrepp, uppleva ensamhet eller att förlora ett barn. Men vi har också fått följa med er på resor som innebär bokkontrakt, mod till nya äventyr, att få ett positivt streck på stickan efter otaliga försök. Ni har satt ner foten på ojämlika arbetsplatsen och känt överväldigande kärlek till era syskonbarn. Samt mycket, mycket, mycket mer. 

Tack till våra samarbetspartners som ger oss förtroendet och tack till alla er – vårt community. Det säger vi alltid – men utan er ingenting. Er klokskap, sårbarhet, mod, och nyfikenhet. Er vilja att förändra och göra gott är ständigt en viktig påminnelse att det fortfarande finns så mycket bra i vårt samhälle. Det är inte bara pandemi och orättvisor. Här inne hittar vi fortfarande ljuset!

Vi vill avsluta med att berätta att den organisationen vi valt att inleda ett ideellt samarbete med under början av 2022 är Suicide Zero. En organisation som arbetar radikalt med att minska självmord, och lyfta information som gör  att man vågar berätta. Sneakpeak är också ett färgglatt, inspirerande hållbart samarbete  och som vanligt, “hysteriskt” fokus på kvinnohälsa. 

Tills dess – Vi önskar er god jul och ett gott nytt år!

Lyft blicken och var rädd om dig. 

All kärlek och värme från Carro & Emely