Together med Under Livet - Heja Livet

Together med Under Livet

11 JULI 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER – Under livet Podcast med Angelica Hakala och Hanna Åsén Oredsson!
Tjejerna Hanna och Angelica driver tillsammans podcasten Under Live!

Syftet med podden är att sprida kunskap om kvinnliga sjukdomar, situationer och upplevelser och idag har vi fått äran att intervjua dessa inspirartörer om allt som rör just det, under livet!

Vi inleder även varje avsnitt, oavsett vilket ämne vi ska beröra, med att fråga varandra “hur mår du?” och då brukar alltid endometrios naturligt komma upp.”

HANNA ÅSÉN OREDSSON

Angelica Hakala och Hanna Åsén Oredsson, ni kände inte varandra innan ni satte er ner för att spela in det första avsnittet av Under Livet. Kan ni inte berätta hur ni träffades samt hur ni kom fram till att ni ville göra en podcast som rör kvinnohälsa?
Svar Angelica: I början av 2020 insjuknade jag i Corona och blev väldigt sjuk så jag var hemma i tre månader. När jag började bli bättre ville jag göra något då jag blev rastlös och kom på att jag ville starta en podd om kvinnohälsa men visste inte vem som skulle åka med mig på det tåget. Efter några dagar kom jag på idén att fråga Hanna som jag sedan en tid följt via instagramsidan endometriosen. Vi kände inte varandra så jag var rädd över vad Hanna skulle tänka om mig som bad om en Face-Time dejt men hon tackade ja. Jag berättade om mina idéer och Hanna var väldigt positiv och ville självklart vara med på detta. Första gången vi sågs var när vi spelade in vårt första avsnitt och det är något alla ska tänka på när dom lyssnar. Idag är vi inte bara kompanjoner utan också vänner som kan stötta varandra och andra i sjukdomen. Vi får varje dag fina meddelanden från flera av våra lyssnare att dom inte känner sig ensamma längre och att det känns som att dom känner oss. Detta var just därför jag ville starta en podd om kvinnohälsa så ingen ska känna sig ensam och våga prata om det som påverkar våra liv.

Er podcast ligger inte bakom någon betalvägg och kommer heller aldrig göra, ni tycker att upplysa sig ska vara gratis – kan ni inte berätta mer om viljan att dela med sig av kunskap och hur viktigt det faktiskt är?
Svar Hanna: Kunskap överlag ska vara tillgängligt för alla, när man än behöver den, och ska inte påverkas av exempelvis socioekonomiska faktorer. Tyvärr är kunskapen om kvinnohälsa redan begränsad, i synnerhet inom vården, och det är mot vår värdegrund att begränsa den ytterligare. Både jag och Angelica drabbades hårt av okunskapen inom vården. En konsekvens av detta är att vi fick vänta, och kämpa, i flera år att få endometriosen i våra kroppar diagnostiserad. Vi kanske inte hade varit så sjuka som vi är idag om vi fått hjälp i tid. Dessutom förstod vi vad vi var drabbade av genom andra kvinnors berättelser. Jag genom ett reportage i tidningen SOLO och Angelica genom mig som skrev om det på instagram. Det är väldigt bra exempel på hur viktigt det är att våga prata och sprida kunskap om sådant. Om vi fortsätter med kvinnosjukdomar som exempel är sidor som Vårdguidens 1177 jättebra för information men artiklarna ger tyvärr många gånger en förenklad bild. Att leva med endometrios, pmds, vestibulit eller annat är långt så besvärligare än vad som beskrivs. Det gör att många kvinnor känner sig väldigt ensamma i sina situationer och att lyfta fram den individuella historien genom podden är därför ett väldigt viktigt arbete. Det är även viktigt för vårdpersonal att förstå att många som söker hjälp inte passar in i en förenklad idealbild. Vi har alltid en “faktaruta” då vi läser upp vad som står på 1177 som gästen får reagera på. När vi sedan under avsnittets gång lyfter fram den individuella historien blir detta ett väldigt spännande möte.

Hur går ni tillväga när ni väljer ut ämnen och har ni själv något som ligger er extra varmt om hjärtat och som kanske t o m är självupplevt?
Svar Hanna: Vi har inget speciellt sätt vi jobbar på och vi har ingen ordning för dom ämnen vi vill fokusera avsnitt på. Mycket handlar om vilka gäster som är tillgängliga. Därför kan ett avsnitt handla om ivf och nästa om något helt annat för att sedan återkomma till ett annat ämne inom barnlöshet.
Endometrios är ett återkommande ämne och det har blivit så av två orsaker. Den första är att vi ju är sjuka i endometrios och har väldigt mycket vi vill säga, och den andra är att vi har märkt att många av våra lyssnare har endometrios. Vi har gjort flera avsnitt i vilka vi pratat med kvinnor som är drabbade, läkare som jobbar med sjukdomen och några avsnitt där vi varit själva i studion.

Då har vi pratat om hur det är att leva med smärta men också vad endometrios är rent fysiologiskt.
Man behöver inte ha endometrios själv för att lyssna på avsnitten, tvärtom kan man ha stor nytta av dom som anhörig, vårdpersonal, medmänniska eller som drabbad av annan smärtsjukdom. Vi inleder även varje avsnitt, oavsett vilket ämne vi ska beröra, med att fråga varandra “hur mår du?” och då brukar alltid endometrios naturligt komma upp. Annars ligger alla ämnen inom kategori kvinnohälsa oss nära hjärtat och där ingår inte bara sjukdomar utan även våld i relationer, könsdysfori, hederskultur, strukturell ojämlikhet, sexualitet, föräldraskap och så vidare. Våra ramar är ständigt i rörelse!

Det har varit många diskussioner i Heja Livet om att man genom åren aldrig har fått lära sig om de ämnen som t e x ni tar upp i er podcast. Upplever ni samma sak via era föräldrar, när ni gick i skolan etc?
Svar Angelica: Kunskapen är och har varit bristfällig och många som är sjuka i någon kvinnosjukdom har kanske aldrig sökt hjälp för man vet inte vad man ska leta efter eller var. Hade kunskapen funnits så skulle fler fått hjälp tidigare och detta ska fångas upp redan i skolåldern.
Hanna fick sina första symtom på endometrios redan i skolåldern och trots att hon uppsökte skolsköterskan titt som tätt och hade det svårt på idrotten var det aldrig någon som uppmärksammade att det kunde vara något fel. Feber och smärtor som orsakar kräkningar är symtom på endometrios och trots dessa besvär skickades Hanna till skolan av sina föräldrar eftersom dom trodde att hon bara var skoltrött.
Jag, Angelica, fick mina symptom i ung vuxen ålder och började söka hjälp för återkommande urinvägsinfektioner samt rikliga blödningar. Jag fortsatte mitt liv som vanligt men kände hela tiden att något var fel och ingen i min familj eller vänner visste var som var fel.
Egentligen kan man inte skylla på någon enskild, alla gör så gott dom kan och lever som dom själv har lärt sig, men därför är det extra viktigt att vi som sitter på kunskap sprider infon och gör den skillnad vi har möjlighet till. Men visst önskar vi att det också sker förändringar från den politiska sfären. Det största ansvaret bör ligga där. Det här är en samhällsfråga.

Hur ser framtiden ut för Under livet, finns det oändligt med ämnen och frågor att ta upp och vad har ni isf planerat in?
Svar Hanna: Det finns definitivt oändligt med ämnen och vi tror också att det kommer finnas anledning att spela in nya avsnitt med ämnen vi redan behandlat, exempelvis för att lyfta fler perspektiv och för att hålla oss uppdaterade på forskning och annan utveckling. Vi har ett dokument med en väldigt lång lista av ämnen vi vill uppmärksamma och personer vi vill bjuda in. Bland annat breast implant illness, rasism inom sjukvården, kvinnofientliga strukturer inom svensk militär och polis, inkontinens, förlossningsskador, förlossningsdepression, sexuella övergrepp, prostitution, imposter syndrome, myom och så vidare. Man får mer än gärna tipsa oss om ämnen så att vi inte begränsas till vad jag och Angelica känner till. Vi har faktiskt hittat flera av våra gäster i den här gruppen. Exempelvis ska vi framöver spela in ett avsnitt med Linda Johansson som valde att bli mamma utan partner och skrivit om detta i gruppen!

*


Stort tack Hanna och Angelica för er tid!

Här hittar ni Angelica och Hannas podcast: https://shows.acast.com/att-fira-en-diagnos-och-sova-med…

Instagram: https://www.instagram.com/underlivetpodd/