Together med Sunita Memetovic - Heja Livet

Together med Sunita Memetovic

15 JUNI 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGHETER med Sunita Memetovic!

Sunita är 30 år, bor i Uppsala, är advokat och snart är färdig med sin master i mänskliga rättigheter, hennes första juristexamen från USA. Sunita har läst Roma Graduate Preparation Program i Budapest (2019/2020), och hon berättar om att vara romsk aktivist, om flykt, arv och hur ett dubbelt världsmästerskap i karate har en roll i vardagen!

Förut var det icke-romer som skrev om romer och deras utsatthet. Nu är det romerna själva som producerar kunskapen.

SUNITA MEMETOVIC

Din familj flydde till Sverige 1991, från kriget i det forna Jugoslavien. Hur har din uppväxt varit här i Sverige?
Sverige är ett tryggt land att leva i och till skillnad från många andra länder är det ett demokratiskt land, med hyfsad bra rättssäkerhet. Men min uppväxt har ibland varit tuff – och många gånger för att den har skiljt sig från många andras – inte för att jag var märkvärdig utan mer för att min uppväxt faktiskt sett annorlunda ut. Som 10-åring spelade jag huvudroll i en tv-serie, jag besökte andra länder och fick tyvärr se den mörka sidan av Europa. Barn som levde i kloaker, sniffade lim för att överleva hungern och bad om pengar för att de befann sig i en extrem utsatt situation. Det påverkade mig djupt – och framförallt för att jag själv är rom – men också för att jag är en människa. Jag är född i en romsk familj och har ibland fungerat som en länk mellan min familj och det svenska samhället. För det har funnits ett avstånd. Och ibland tror jag att jag befinner mig helt utanför. Utanför båda mina samhällen, det svenska och det romska. Det är komplext, och detta kan jag fortfarande brottas med.


En lärare sa till dig i skolan ”det är många romska barn som har drömmar men det är inte så många som lyckas uppnå dem”. Hur använde du det till en styrka och var kom drömmen ifrån att bli advokat?
Jag begrep förstås inte varför han sa så, jag kände att han tog ifrån mig något och blev förtvivlad. Men det var förstås en händelse som gjorde mig starkare. Och jag tror till en viss del att mina dåliga erfarenheter också varit bra för mig. Det har gjort att jag vågar och vill mer. Och tvingat mig att visa jag kan lyckas även om andra inte tror det. Drömmen att bli advokat kom från att jag ville hjälpa utsatta människor. Jag har alltid haft svårt för orättvisor och får en kick av att kunna hjälpa människor som behöver det.


Många har kallat dig Sveriges första kvinnliga advokat med romsk bakgrund. Hur känns det och vad är du idag mest stolt över i ditt yrkesliv?
Jag vet ju faktiskt inte om det stämmer, eftersom det finns ett mörkertal. Många romer talar inte om vad de har för ursprung på grund av rädsla för diskriminering och utanförskap. Däremot har flera romska företrädare sagt det till mig, bl.a. Rosa Taikon som har arbetat med romers rättigheter sedan 1960-talet. Jag känner heller inte till några kvinnliga romer som är advokater.

Jag är inte ”stolt” över något särskilt, jag tänker sällan så. En händelse som jag gör mig glad, är klienten jag hjälpte i rättegången mot Akilov, i det s.k terrormålet. Min klient satt på Drottninggatan och bad om pengar i sin mugg. Det som hände på Drottninggatan var nära att ta min klients liv. Min klient fick ett bra skadestånd, vilket var högre än man kunde vänta sig. Jag vet att skadeståndet inte kommer ersätta den skada som drabbade henne. Men jag vet att hon hade ett behov av pengar och att skadeståndet har gjort skillnad för henne och hennes anhöriga. Det betyder mycket för mig. Jag skulle älska om jag kunde vara en positiv kraft för mitt folk.

Vad betyder ditt arv för dig?
Det betyder väldigt mycket förstås. Och ju mer jag lär mig desto viktigare blir det för mig. Det var inte länge sedan romer hölls som slavar i det som idag heter Rumänien. Europa tror att man är färdig med ras och rasism efter det som hände under andra världskriget – men faktum är – att när det kommer till behandlingen av romer – är forskare och internationella organisationer överens om att romer är den mest utsatta och diskriminerande minoritetsgruppen i dagens Europa.


Du är även dubbel världsmästare i karate! Heja! Hur tar sig din fighting spirit uttryck även utanför sporten?
Det har hjälpt mig på många sätt. I rättssalen och i vardagen. Framförallt är jag bra på att hålla fokus. Och det är mycket på grund av min sport.


Hur ser du på framtiden gällande frågan om romers rättigheter? Har du tips på inkluderande plattformar som lyfter denna fråga för att utbilda sig mer?
Den är ljus och jag är optimistisk. Förut var det icke-romer som skrev om romer och deras utsatthet. Nu är det romerna själva som producerar kunskapen. Fler romer utbildar sig och många väljer att vara kvar i akademin för att producera ny kunskap. Fantastiskt!

Några tips på plattformar om romer: European Roma Right Center och the.future.is.roma (på instagram). Lättillgänglig information!


Till sist, vad drömmer du om just nu?
Jag blir delägare på Advokatbyrån Ericksson & Häggquist i höst och vill förstås fortsätta hjälpa många människor. Jag gör debut som skribent för organisationen European Roma Right Center i sommar, vilket är förstås kul och nervöst. Min dröm är också att driva mål i Europadomstolen.

*

Tack Sunita! Vill ni följa Sunita, hittar ni henne på Instagram @Memetovic