Together med Sarah Delshad - Heja Livet

Together med Sarah Delshad

Foto Emme Kjellquist

26 JAN 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER 2021 – Sarah Delshad!

Denna vecka får ni träffa Sarah Delshad – frilansjournalist, föreläsare och ständigt aktiv i debatten som rör muslimska kvinnor. Hon är dessutom mamma till lille Almer, i skrivande stund 7 månader. Vi pratar om sociala mediers roll i inkludering, förebilder och lärdomar. Följ med!

En lärdom som vuxen är vikten av förlåtelse, ödmjukhet och sårbarhet.”

SARAH DELSHAD

Hej Sarah, Vem är du?
Eftersom jag blev morsa för första gången i sommar så identifierar jag mig mycket i min mammaroll. Så jag är helt enkelt en virrig småbarnsmamma som rullar vagn 99 % av min vakna tid. Annars är jag frilansande skribent och föredragshållare med stort intresse för frågor som rör kvinnors rättigheter och främst muslimska kvinnors rättigheter och representation i Sverige. (Mer info: sarahdelshad.se) När jag inte byter blöjor eller gosar med min bebis, så chillar jag en hel del framför Netflix (alltid med en skål snacks) – jag är mästare på att lata mig och tycker fler kvinnor borde bli det! Kasta prestationshets och karriärstress i sopkorgen. Där den hör hemma. Utöver detta är jag gift med världens bästa man och är bosatt typ ute på landet. Älskar spinning, sushi, böcker, natur och kaffe.

När du växte upp, vilka var dina förebilder?
Feminister i alla olika former. Det började väldigt tidigt. Som barn växte jag upp till Spice Girls och hela det fenomenet med Girlpower! Är född 1990. När jag blev lite äldre tyckte jag svenska, publika feminister som Linda Skugge och Co. var väldigt coola! Jag har alltid sett upp till intellektuella kvinnor – typ journalister och författare. Känns väldigt mycket #goals över att jag är just det idag – en publik feminist och journalist. Livet ändå! Mycket underligt men så fantastiskt! Dream Big, som influencern Josefin Dahlberg alltid säger.

Varför startade du plattformen Muslimska Feminister?
Av frustration på noteringen av den muslimska kvinnans mediala frånvaro samt den återkommande problemformulering närvarande i talet om henne. Representation av slöjbärande kvinnor och muslimska kvinnors rätt att företräda sig själva som individer (och inte för någonting som är bortom deras kontroll) har varit min ledstjärna och min passion. Genom folkbildning (föreläser på skolor, organisationer, myndigheter och företag) hoppas jag till större medvetenhet och respekt för muslimskas kvinnors rättigheter. Jag är stolt att jag vågade, men har genom resans gång gjort en del fel. Vilket jag antar ingår.

Vilken roll har sociala medier i inkludering och mångfald?
Stor roll. Idag är du inte beroende av traditionell media för att nå ut – vilket är på både gott och ont ibland, antar jag. Men för frågor som rör mänskliga rättigheter och feminism är sociala medier ett väldigt bra verktyg. Samtidigt så måste vi vara ärliga med att sociala medier också får oss att må dåligt, vilket även forskning visat. Det finns en mörk sida av sociala medier. Jag kan – helt ärligt – drabbas av osäkerhet av sociala medier och tycker att mitt förhållningssätt till det är rörigt. Jag känner alltid att jag gör något busigt när jag skrollar. Mycket guilty pleasures över det hela. Jag finns hursomhelst under @sarahdelshad på de flesta plattformar.

Du har sagt att du hellre vill peppa och stärka unga kvinnor än att prata bristen på rättigheter – vad menar du med det?
Jag tror inte på att problemformulera för mycket. Jag vet inte om det är rätt eller fel som feminist. Men generellt försöker jag inte vara så negativ i mitt tillvägagångssätt i livet. Jag tror på ett optimistiskt feministiskt sätt att arbeta. Det är givetvis väldigt viktigt att påtala orättvisor för att uppnå förändring, men jag låter det inte ta för mycket plats. Snarare tycker jag det är mer inspirerande att tala ur ett perspektiv med ljus, kärlek och kraft!

Du får välja en lärdom från din tid som ung och en lärdom som mer vuxen – vilka två lärdomar är det som du vill föra vidare till din nyfödda son?
En lärdom som ung är att dåliga upplevelser (eller misslyckanden) under resans gång inte definierar ditt värde som människa. Utan att det ingår i livet och att en bör ha tålamod med sina tillkortakommande och sina dåliga beslut – för det är en del av livet. En lärdom som vuxen är vikten av förlåtelse, ödmjukhet och sårbarhet. Att förlåta sig själv och andra, att våga vara sårbar och att alltid ha ett ödmjukt synsätt – till sig själv och andra. Att vara snäll. Alltid! Alla bor vi under samma himmel och alla tvivlar på samma sak. Vi är människor.

Vad drömmer du om?
Just nu att min lille son (som i dagarna fyllt prick 7 månader) är frisk, pigg och glad. Som alla mammor önskar! Sedan drömmer jag om en värld utan pandemi, och jag drömmer (och längtar) så mycket efter solen. Åh, tänk att vi har en vår att se fram emot ändå! Fantastiskt, underbart, ljuvligt! Det gäller att bara hålla ut, för den kommer.

*

Vill du se mer av Sarah finns hon här på Instagram @sarahdelshad.se