Together med Regnbågsfonden – Ulrika
10 AUG 2020, STOCKHOLM
”..Sexualitet eller sexuell läggning handlar om vem du har förmåga att bli attraherad av och/eller kär i. Homosexuella har till exempel denna förmåga till personer av samma kön. Inom hbtq-rörelsen är det vanligt att dela in kön i fyra undergrupper; biologiskt/kroppsligt kön, juridiskt kön, könsidentitet och könsuttryck. Könsidentitet är det kön en person känner sig som, det självupplevda könet..”
Som avslutning på vår korta men lärorika följetong av eldsjälar inom Regnbågsfonden, så får ni följa med Ulrika Westerlund på en crashcourse inom sexualpolitikska frågor inom RFSU. Varsågoda!
Vad innebär din roll som sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU?
Jag arbetar med politiskt påverkansarbete med några av de frågor som RFSU arbetar med, framförallt familjepolitiska, och med hur vi kan motverka negativa konsekvenser av högerextremism, värdekonservatism, nationalism och ”anti-genus-ideologi” på alla våra frågor som ju handlar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Jag har fokus på Sverige, men jobbar även lite med EU. Arbetet kan bland annat innebära att ta fram rapporter och underlag om olika sakfrågor, att ordna seminarier och att uppvakta beslutsfattare av olika slag, som till exempel riksdagsledamöter.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Det kan variera väldigt – antingen är det skrivarbete, eller möten med olika aktörer. Beslutsfattare som vi vill påverka och informera, eller forskare eller andra organisationer som vi samarbetar med, till exempel.
Hur kan vi alla skapa bättre hbtq-inkluderade miljöer? Hemma? På jobbet? Bland vänner? I skolan?
Det måste utgå ifrån vad det är för miljö det gäller.
I vanligt umgänge med vänner och andra sociala sammanhang tycker jag det är viktigt, precis som när det gäller andra problem som rasism och sexism, att inte acceptera homofobi, bifobi och transfobi och att visa det genom att protestera mot homofoba skämt och liknande. På jobbet och i skolan är det ju alltid de som sitter i beslutsfattande positioner, och som därmed har mer makt, som har större ansvar för att se till att platsen funkar för alla.
Beroende på vad det finns för utmaningar kan det ju handla om allt från att tydliggöra värdegrunder, se över blanketter och dokument, till att genomföra kompetenshöjande utbildningar, eller se över den fysiska miljön vad gäller till exempel omklädningsrum och toaletter. Könsneutrala alternativ är bra om det finns.
Vad är skillnaden mellan sexualitet och könsidentitet?
Sexualitet eller sexuell läggning handlar om vem du har förmåga att bli attraherad av och/eller kär i. Homosexuella har till exempel denna förmåga till personer av samma kön. Inom hbtq-rörelsen är det vanligt att dela in kön i fyra undergrupper; biologiskt/kroppsligt kön, juridiskt kön, könsidentitet och könsuttryck. Könsidentitet är det kön en person känner sig som, det självupplevda könet.
För dem som inte vet, vad betyder begreppen cis och trans?
Orden kommer båda från latin, där cis betyder ”på samma sida” och trans betyder ”att överskrida”. Inom bland annat hbtq-rörelsen används ordet cisperson för att beskriva en person vars könsidentitet överensstämmer med det juridiska könet som person tilldelades vid födseln. En transperson är en person vars könsidentitet aldrig eller ibland överensstämmer med det tilldelade juridiska könet. Detta har alltså ingenting med sexuell läggning att göra, både cis- och transpersoner kan ha olika sexuella läggningar.
Tips på material för att utbilda sig/få stöd i dessa frågor?
Det finns mycket intressant att läsa på till exempel rfsl.se, och transformering.se. Sedan finns det ju många aktörer, bland annat RFSL, men även Regnbågsfonden och många andra privata initiativ som arbetar med att utbilda i frågorna.
Vad jobbar RFSU med framåt under 2020?
Vi har precis fått en rapport som vi har tagit fram med hjälp av Acta Publica, där de har gått igenom all politisk aktivitet på lokal och regional nivå inom srhr och hbtq-politik. Vi hade seminarium och debattartikel under Stockholm Pride, nu kommer jag gå vidare med bearbetningen av detta och lägga upp arbete med informationsspridning och påverkansarbete.
Vårt övriga påverkansarbete i Sverige fortsätter också som vanligt, vi arbetar bland annat med att försöka förändra viss familjepolitisk lagstiftning och att informera om vikten av rätten till abort. RFSU har en väldigt bred verksamhet där många kolleger arbetar med sexualupplysning på olika sätt.
Bland annat har vi tagit fram en massa korta informationsfilmer om sexualitet och hälsa, på många olika språk: https://www.rfsu.se/upos
Vi har också en metodbank för lärare som jobbar med sexualundervisning: https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-pedagoger-och-yrkesverksamma/metodbanken/
Och så jobbar vi förstås internationellt, både med påverkansarbete på internationella aktörer och med att stötta partnerorganisationer i olika länder.
*
Stort tack Ulrika Westerlund för din fina medverkan!
Läs mer om Regnbågsfondens arbete här: