Together med Regnbågsfonden - Kajsa - Heja Livet

Together med Regnbågsfonden – Kajsa

6 AUG 2020, STOCKHOLM

Under årens lopp vi som driver Heja Livet, valt att lyfta organisationer/iniatiativ som verkar för en positivt utveckling i samhället. Yalla Rinkeby, Jobbentrén, Unizon är t ex några av de utvalda som vi helt ideellt har samarbetat med, genom vårt nätverk med snart 120k medemmar, för att påminna om allt det fantastiska arbete de lägger ner för att andra ska få en lysande framtid.

Denna vecka har vi valt att göra ett kort men viktigt nedslag hos Regnbågsfonden. Vi har under sommaren intervjuat tre fantastiska individer som tillsammans kämpar för att skapa en värld där alla människor har samma grundläggande rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck – Precis det som Regnbågsfonden står för. Först ut är Kajsa Bergqvist!

Kajsa Bergqvist är före detta höjdhoppare, och har verkat som Unicef-ambassadör, är föreläsare och expertkommentator på SVT samt sitter i styrelsen för Regnbågsfonden.

”När jag berättade om hur jag kunde gå på stan i Stockholm med min flickvän i handen brast hon i gråt. Hon hade aldrig ens kunnat föreställa sig att det någonsin skulle kunna ske i Johannesburg utan att resultera i trakasserier och fysiskt våld.”

KAJSA BERGQVIST

Hur engagerar du dig i Regnbågsfonden?
Jag har varit engagerad i regnbågsformen i ca 8 år. Det började med att jag sålde vin till Mälarpaviljongen där en del av intäkterna gick till Regnbågsfonden. Kort därefter tackade jag JA till en plats i styrelsen och ambassadör för stiftelsen. 

Hur är klimatet för homosexuella i de afrikanska länder där ni är verksamma? 
Klimatet för Regnbågspersoner i dessa länder är mycket dåligt. Att vara öppen med sin sexuella identitet är i det närmaste omöjligt. På flera håll riskerar man fängelse och i värsta fall dödsstraff. I dom länder där homosexualitet inte är olagligt som i t.ex. Sydafrika är klimatet ändå mycket hårt. Att bryta mot den sexuella normen leder ofta till utstötning från familjen och samhället. Jag träffade en lesbisk kvinna i kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden som jobbat aktivt i kampen för homosexuellas rättigheter. Hon hade pga av sitt engagemang blivit gruppvåldtagen, misshandlats många gånger och hade ärren av 20 knivhugg på sin kropp. Ändå jobbade hon vidare och vägrade ge upp sin kamp för att homosexuella skulle mötas med större öppenhet och acceptans av samhället.

Hur reagerar de homosexuella ni möter i Afrika när de hör om acceptansen i Sverige? 
Jag träffade en ung lesbisk kvinna i Johannesburg för ett par år sedan. När jag berättade om hur jag kunde gå på stan i Stockholm men min flickvän i handen brast hon i gråt. Hon hade aldrig ens kunnat föreställa sig att det någonsin skulle kunna ske i Johannesburg utan att resultera i trakasserier och fysiskt våld.

Är det någon skillnad på att va gay kvinna eller gay man i dessa länder? 
Situationen är mycket utsatta för alla som är gay. I vissa länder har kvinnor redan en underordnad ställning i samhället. Och då blir en annan sexuell inriktning ett dubbelt stigma.

Har klimatet/acceptansen inom idrotten i Sverige förändrats sedan du kom ut? Är fler öppet gay? 
Det har hänt väldigt mycket i idrotten och i samhället de senaste åren. I vissa sporter har det dock hänt väldigt lite. I manliga lagsporter finns det fortfarande ett mycket stort jobb att göra för att alla ska kännas sig välkomna. 

Vad kan jag som privatperson göra om jag vill engagera mig i dessa frågor? 
Även i Sverige tycker jag alla ska vara extra uppmärksamma på sina egna fördomar och hur man uttrycker sig. Saker som kanske sägs på skoj kan vara väldigt kränkande exkluderande för någon annan.

För att hjälpa till att stödja regnbågspersoners mäsnsjkliga rättigheter i omvärlden finns bara ett svar. Stöd Regnbågsfonden som månadsgivare eller med ett engångsbelopp. Dessa pengar gör en oerhörd skillnad för en grupp som sällan kan söka hjälp genom andra internationella organ.

Vilka är dina tips på hur du pratar med unga/vuxna inom idrott för att bryta tabun och motverka diskriminering? 
Inom idrottsrörelsen hör jag ofta fördomsfulla kränkande kommentarer om regnbågspersoner. Det motiveras med att ”här har vi högt i tak” ”En rå men hjärtlig miljö” osv. De är ofta ledare, tränare och äldre aktiva som tidigt sätter den här jargongen hos de yngre aktiva. En ond cirkel som är svår att bryta. Jag anser att Idrotten ska vara en plats där alla ska känna sig välkomna och att det ska vara nolltolerans mot kränkande språkbruk som gör att många slutar i förtid eller får släpa på en tung hemlighet.

Vad tror du om framtiden för svensk idrott gällande inkludering och normbrytande?
Det har hänt väldigt mycket i idrotten och i samhället de

Svensk idrott jobbar aktivt med det här frågorna. Min känsla är dock att det många gånger tar stopp på styrelse och ledningsnivå. Man sätter bra värdegrunder men har svårt att få dom att genomsyra hela sporten och ner till de minsta föreningarna.

Om sporten och samhället hela tiden fortsätter att jobba med dessa frågor är jag dock väldigt positiv till framtiden. Den yngre generationen är har ett betydligt öppnare synsätt. Jag tror snarare det är ungdomen som kommer uppfostra äldre ledare och tränare än tvärtom i att göra idrotten till en plats för alla.

*
Stort tack Kajsa för att vi fick möjligheten att intervjua dig och tack för allt ditt viktiga arbete!


Regnbågsfondens ändamål är att finansiellt hjälpa HBTQ-personer i hela världen, liksom enskilda personer, företrädesvis i länder där HBTQ-personer förföljs och trakasseras av myndigheter, polis och religiösa institutioner. Stiftelsens medel får inte gå till organisationer eller enskilda som arbetar rasistiskt, antisemitiskt, homofobt, kvinnofientligt eller på andra sätt inte respekterar mänskliga rättigheter.


Visonen är att skapa en bättre värld där alla människor har samma grundläggande rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck.

Läs mer här: https://www.regnbagsfonden.org