Together med psykolog Louise Rådquist om Mental Health Awareness Week
STOCKHOLM Maj 2024
LEGITIMERAD PSYKOLOG OCH ORGANISATIONSKONSULT
Louise arbetar som legitimerad psykolog och har hjärtefrågor inom stress, utmattning, självkänsla, prestationsångest och sexologi. Louise fokuserar mycket av sitt arbete på att utbilda och hjälpa andra att skapa förståelse för stress och utmattning.
Väd innebär det egentligen att ha en bra mental hälsa?
En god mental hälsa är inte lika med frånvaro av problem, inte alls! En god mental hälsa handlar inte om att vara lycklig, glad och peppig hela tiden vilket kanske är motsatsen till vad många tänker att det innebär. En god mental hälsa handlar snarare om förmågan att finnas i sina tankar och känslor och inte fly eller distrahera sig från dem. Förmågan att hantera sina problem. Återhämta sig från motgångar genom att uttrycka sina känslor och behov på ett sunt sätt. Ofta när man har en god mental hälsa har man lättare att vara närvarande i vardagen och kunna njuta av dem små sakerna utan att hela tiden oroa sig för det som har varit eller kommer komma.
Vad är de vanligaste anledningarna till att folk mår dårligt?
Människan är inte designad för att vara glad och lycklig. Ångestreaktion är nämligen en överlevnadsinstinkt och det är mycket som kan få oss att må dåligt och få oss ur balans. Upp till 70-80% av våra tankar varje dag kan vara negativa vilket gör att denna spiral snabbt kan eskalera. Det är alltså inte så att man måste ha jättestora utmaningar eller problem för att prata om dem eller få stöd.
Ofta är det något som startar det som prestationsångest, att man känner sig ensam, bråka med partner eller en arbetsam jobbsituation. Som leder till att man får jobbiga tankar, känslor och ångest. Som leder till att man börjar ex. arbeta mer för att fly från dessa jobbiga tankar och känslor. Som leder till att ens hälsa påverkas för att man inte tar hand om sig. Som leder till att relationer påverkas osv osv. En negativ spiral som bara slingrar sig neråt.
Vad är första steg i att checka in med sig själv?
Ta en paus och verkligen känn efter hur du mår. Det kan vara så enkelt som att ta några djupa andetag och fundera på hur du känner dig just nu. Ett bra tips är att skriva ner dina tankar och känslor och fråga dig själv “Är det något som oroar mig just nu?”, “Hur känns det i kroppen? Spänner jag mig eller är jag avslappnad?”. Att bli medveten om sina känslor utan att döma dem är en viktig del av självreflektion.
Vilka alternativ har jag att ta hand om mitt mående?
Det finns massor av sätt! Allt från egenvård, självutvecklingsböcker och terapi. Det vanligaste som jag märker när jag träffar personer som mår dåligt av ex. utmattning och stress är att de basala behoven inte är de mest stabila. Som sömn, mat, motion och återhämtning.
Detta är nästan alltid det som jag brukar börja parallellt att arbeta med i en terapi. Och när de basala behoven är lite mer stabila, när man är lite mer mottaglig och har lite mer resurser, kan man börja gå djupare in i varför man mår som man mår.
Du som psykolog, vad är ditt bästa tricks för din mentala hälsa?
Förutom att prioritera saker som får mig att må bra som att få motion i någon form, sova ordentligt, få rejält med återhämtning i naturen och omge mig med nära och kära – så är det personligen 5 saker som är avgörande:
- Att minska kraven på mig själv. Ingen är på topp hela tiden och man är återigen inte designad att vara det. Du är bara människa..
- Att identifiera sin nedåtgående spiral, uppmärksamma den och avbryta den tidigt. Exempelvis så är jag extra uppmärksam på när jag stannar hemma mer och börjar dra mig ifrån familj och partner och då säga till mig själv “Detta har vi varit med om förr. Vi vet att det inte brukar bli bra. Nu går du ut och tar en promenad och berättar för familj och partner att du mår lite dåligt just nu och att du behöver extra stöd”.
- Att inte fly eller springa bort från sina tankar och känslor. När jag lärde mig att “Tankar är inte sanning. Känslor är inte sanning. Tankar är bara tankar. Känslor är bara känslor. Ångest är obehagligt men inte farligt” ändrades mitt liv. Ångest är väldigt obehagligt men det är faktiskt inte farligt utan det är en kroppslig reaktion. Genom att andas och återigen andas så kan jag surfa på vågen av känslor och tankar så kommer det gå över.
- Prata. Berätta om hur du mår, vad du tänker och vad du känner. Man sätter ord på det man känner istället för att marinera det. Man får perspektiv av andra och märker att det kanske inte var så stort jag fick det att bli. Men också att det öppnar upp en plattform för andra att checka in med sig själva, få en tankeställare om sina utmaningar och kanske våga öppna upp sig i sin tur. En väldigt fin kedjereaktion helt enkelt.
- Att ha ”tråkigt”. Låta hjärnan få vila. Var närvarande; ta den där promenaden utan att lyssna på musik eller podd – lyssna istället på fåglarna eller naturen omkring dig. Om du åker kollektivt så titta upp från telefonen och kolla på omgivningen. Testa att borsta tänderna och verkligen känn efter hur det känns att borsta tänderna istället för att göra flera saker samtidigt. Sitt inte med mobilen samtidigt som du kollar på tv. Minska stimuli runt omkring dig brukar vi kalla det på psykologspråk. Du behöver inte distrahera dig från livet. Din hjärna som får så mycket intryck varje dag kan behöva stunder utan stimuli. Om det känns obehagligt och att du nästan får abstinens om du provar något av ovan vet du att du är på helt rätt spår och fortsätt lite till!
När jag lärde mig att “Tankar är inte sanning. Känslor är inte sanning. Tankar är bara tankar. Känslor är bara känslor. Ångest är obehagligt men inte farligt” ändrades mitt liv.
En sista! Du är inte ensam. Allt som du känner har så många innan dig känt och även så många som känner exakt det du känner just nu. Jag vet att det är läskigt att närma sig vad man tänker och känner. Du är så modig som gör det.
Om du lider av allvarlig psykisk ohälsa – ta hjälp! Det är tufft att vara människa men så tufft som många har det ska det inte behöva vara. Om du känner igen dig i det – ta hjälp!