Together med Poddius Castus - Heja Livet

Together med Poddius Castus

13 JAN 21, STOCKHOLM

Äntligen är vår populära intervjuserie ”Together” tillbaka. Precis som förra året kommer ni varje vecka få ta del av korta nedslag i spännande personers liv och vardag. Många av dem får ni även möjlighet att lära känna bättre via vårt Instagramkonto @hejalivet. Nu är det dags att drömma sig bort en stund i antikens spännande värld, varmt välkomna!

Vi vill ge en bild av HELA antiken, alltså inte bara kända slag, årtal och snubbar, utan hur vanliga människor kan ha haft det.”

PODDIUS CASTUS

Vilka är de verkliga personerna bakom Poddius Castus?
Poddius Castus består av oss, fyra vänner – Emelie, Hanna, Angelica (och Adam) – som träffades när vi pluggade antiken på Stockholms universitet för en herrans massa år sen. Nu nördar vi loss varje vecka i poddformat.

En poddcast om antiken, exakt vad får de som lyssnar ta del av och hur kom det sig att det blev just antiken?
Man får allt! Vi vill ge en bild av HELA antiken, alltså inte bara kända slag, årtal och snubbar, utan hur vanliga människor kan ha haft det. Hur de lagade mat, hur de upplevde politiska kriser, vem som fick skita var – kort och gott, vill vi visa på alla likheter med oss (och några olikheter). Vi vill också ta upp problematik kring hur forskningen har förmedlat antiken, till exempel hur man porträtterat kvinnor (eller bara uteslutit dem) och hur man ibland har ignorerat tex samkönade relationer och annat man tyckt varit obekvämt och/eller oviktigt.

Eftersom vi är ett nätverk för enbart kvinnor, kan ni inte upplysa oss kort om hur jämställdheten såg ut under antiken, vad hade kvinnorna för plats, arbete, status?
Jämställdhet som vi känner till den idag fanns inte under antiken, kvinnorna hade (generellt sett) inte alls samma möjligheter som män. Självklart såg det olika ut i olika kulturer, och genom tiderna. Tex hade kvinnorna i Sparta och Rom det bättre än i Aten, iaf om man var rik.
Men om man ska måla med breda penseldrag: den mesta informationen vi har gäller samhällseliten, och det är först på senare år man har börjat intressera sig för vanliga människor. Kvinnorna var tex uteslutna från politiken och på många platser var de inte ens myndiga, dock finns det gott om kvinnor som hade indirekt makt och det finns många exempel på kvinnor som verkligen stod i rampljuset.

Bland de rika förväntades kvinnorna sköta hushållen, men de allra flesta hade inte råd att ha familjemedlemmar som inte arbetade och troligen var den största delen arbetande. Sedan fanns det gott om slavar, och kvinnliga slavar köptes bland annat för att de var bra att avla på. (yes, we know… )

Varför ska man lyssna på Poddius Castus och vilket är ert favoritavsnitt?
Vi är, än så länge, den enda antikenpodden i Sverige, och en av få historiepoddar där majoriteten av skaparna är kvinnor (och Adam är självklart en allierad!). Vi tar oss an historien på ett lättsamt och lättillgängligt sätt och hoppas kunna bjuda på lite underhållning (och lite bildning däremellan). Vi har till och med fått höra att vi är mysiga!

Vi gillar alla avsnitt, och har många favoriter framför oss, men vi vill gärna tipsa om årets första avsnitt där vår vän och arkeologen Astri Karine Lundgren berättar om manlig prostitution och hur det är att vara en ung kvinnlig arkeolog bland en massa gamla gubbar. Eller avsnittet om Agrippina den yngre, en power-woman deluxe!

Om ni fick drömma er bort och byta liv för en dag, vilken period bakåt i tiden hade ni då besökt?
Svårt! Antingen en dag i en antik bronsåldersstad, eller hänga med drottning Kristina när hon beslutar sig för att dra från landet till Rom. Det finns så många häftiga ögonblick vi hade velat se, men vi är rätt så nöjda med att leva i den här tiden, i det här landet.

Hoppas att vi ses på insta när vi får äran att ta över Heja Livets konto!

Allt gott,

Emelie, Hanna, Angelica (och Adam)

 *

Följ gänget på Instagram här: @poddiuscastus