Together med Petra Stenvall-Thompson
22 JAN 2022, STOCKHOLM
HEJA LIVET TOGETHER med Petra Stenvall-Thompson från TjejLand!
”Tyvärr är de ju så att kvinnliga fotografers bidrag och även kvinnor generellt har saknats i den breda historieskrivningen.”
MATILDA STENVALL-THOMPSON
Petra, du grundade Tjejland 2014 och inspirationen var den traditionella syjuntan där kvinnor under 1900-talet samlades för att socialisera och skapa. Berätta vad är TjejLand för något och vart ligger ert fokus?
TjejLand är en limiterad tryckt publikation som innehåller fotografier och texter samt en Instagramprofil med samma namn – @tjejland. Publikationen ser jag som mitt egna lilla galleri. Jag gillar tanken på att den fysiska tidningen ska ge samma effekt som att gå genom en riktigt bra utställning och jobbar mycket med färgskalor för att försöka få varje upplaga att bli unik i sig. Hittills har jag tryckt tre publikationer och varje upplaga trycktes endast mellan 100-200 ex. TjejLand 2 och 3 var även numrerade by hand. Både tidningen och vårt konto online fokuserar på att lyfta kvinnliga fotografer runt om hela världen.
Hur kom det sig att det blev foto, är du själv fotograf eller var kommer det stora intresset ifrån?
Jag har alltid varit intresserad av fotografi. Pluggade media på gymnasiet, sedan vidare till Malmö för att plugga foto på en folkhögskola och därifrån till London där jag tog min kandidat i konst och fotografi 2012. Gjorde en praktik på Dazed & Confused och de var då jag fick smak för tidning och tryckta publikationer. Hösten 2014 satt jag och diskuterade med några klasskompisar hur trist det var, hur få kvinnor vi faktiskt läste om på våra kurser? Det flesta som nämndes i böckerna var att de tog upp verk utförda av manliga fotografer. Samma kväll satt jag och bläddrade runt i några moderna tidningar och bland olika bloggar, där hittade jag att majoriteten fortfarande, precis som böckerna, handlade om manliga fotografer.
Jag kände till många kvinnliga fotografer och fick genast en känsla av att jag ville göra något åt saken. Då föddes tanken om alldeles egen publikation. Jag tog de 5 000kr jag hade fått av min mormor, laddade ner Indesign och började skriva till de fotografer och skribenter som jag önskade att samarbeta med. Alla jag pratade med blev superpepp så de gav mig ännu mer motivation. När första tidningen var klar så gick jag runt till olika museum och sålde in den till deras butiker. Samtligt som jag skapade tidningen så föddes Instagram-profilen @tjejland.
Om man bläddrar i magasin idag eller online, hur stor är skillnaden mellan manliga och kvinnliga fotografer, är det fortfarande en överrepresentation från den manliga sidan eller har det blivit bättre sedan start 2014?
Det handlar ju inte bara om att lyfta de verksamma utan att även titta bakåt i historien. Tyvärr är de ju så att kvinnliga fotografers bidrag och även kvinnor generellt har saknats i den breda historieskrivningen. Men vi ser även här fler och fler aktörer som pushar för det bättre. Vi tar några några exempel:
– 2015 ordnade Fast Forward Women in Photography sin första tvådagars konferens som utforskade den komplexa och dynamiska utveckling av kvinnors historia inom fotografi.
– 2021 visade National Gallery of Art (Washington, DC), The New Women Behind The Camera, en utställning som lyfte kvinnor som gjort betydande framsteg inom modern fotografi från 1920-talet till 50-talet.
– Även Stockholms Kvinnohistoriska har skapat ett fantastiskt projekt, Arkivism, där de uppmanar allmänheten, arkiv, föreningar, företag och andra att delta i en gemensam satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och lättare att dokumentera och bevara samtiden för framtiden.
Hur hittar du alla fantastiska fotografer som är en del av tjejland, var finner du din inspiration att använda i ditt eget arbete?
Sedan länge har jag samlat namn på konstnärer jag har stött på genom vänner, utställningar, böcker och via nätet. Jag älskar att leta och hitta nytt men även att titta på fotografer vars verk jag väl känner till och mixa dem med nya inom fotografin.
Jag besökte förra året Landskrona Fotofestival där jag även sitter som advisor, de har ett fantastiskt bibliotek dedikerat till fotoböcker varav jag hittade tonvis med inspiration för nästa nummer av Tjejland. Det är en av de finaste och mest omfattande privata samlingarna av fotografisk litteratur i Skandinavien och täcker fotografins historia från dess födelse fram till idag. Så om i Landskrona är det ett måste att besöka!
Har du några tips om man läser detta och vill vara en del av TjejLand, hur går man tillväga?
Tidningen I och II är helt slutsålda, III tror jag finns något ex kvar på @pappercutstore Om man är fotograf och vill vara med så följ gärna @tjejland och släng iväg ett dm. Kan även säga att nr IIII har påbörjats och denna gång tar jag hjälp av min fantastiska vän och skribent @johannakarolinamodig som skrev en intervju med Momo Okabe i nr II.
Sist men inte minst, vilka är dina 3 favoritfotografer?
Oj, 3 bästa nästan helt omöjligt att välja. Men just nu är det nog följande:
– Joanna Piotrowska – @janka_piotrowska är en polsk fotograf som jag följt i flera år, hon medverkade även i TjejLand I. Älskar hennes svartvita verk som tar upp teman som skydd, våld och hemlighet.
– Hanna Putz en österrikisk modell som blev fotograf. Såg hennes serie ”Untitled 2011-2013”, som skildrar unga mammor och deras nyfödda med en unik blandning av intimitet och distans för första gången på The Photographers Gallery 2013. Hon var en av de första jag frågade om hon ville medverka i TjejLand.
– Maisie Cousins – @maisiecousins den Londonbaserade fotografen som ser världen för vad den är – vacker och äcklig.
* * *
Stort tack Petra för din tid och inspirerande tankar, du är grym!