Together med Medveten i Stan
20 JAN 2021, STOCKHOLM
Förra veckan fick vi en inblick i antikens spännande värld och idag är vi tillbaka i nutid med fokus på framtiden. Häng med när vi ställer frågor till Annika Sundin som driver Instagramkontot medveten_i_stan där fokus ligger på miljö och hållbarhet!
”Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion.”
ANNIKA SUNDIN
Hej Annika, vem är du och vad var det stora syftet när du startade ditt Instagramkonto Medveten i stan?
Jag är en energifylld, positiv person som drivs av att leva hållbart och få andra att upptäcka det fantastiska med att göra medvetet hållbara val i livet. Privat lever jag med min man, mina två döttrar på 8 och 11 år och en katt. Vi bor på Kungsholmen i Stockholm samt har ett lantställe på Singö i Roslagen. Jag startade kontot dels eftersom jag insåg att många ännu inte upptäckt hur härligt, enkelt (och billigt) det är att leva hållbart och dels eftersom jag blev helt tokig på hur långsam omställningen går generellt sätt.
Vad betyder hållbarhet för dig?
Jag ser holistiskt på hållbarhet. Allt hör ihop. För mig handlar hållbarhet om att vara snäll. Snäll mot sig själv, mot andra och Moder jord.
Vad finns det för tips på vad man kan börja med redan idag, om man tycker att konceptet “Rädda världen” känns för stort och övermäktigt?
Jag förstår att ”rädda världen” känns för övermäktigt! Det är därför mitt fokus ligger på vad j a g kan göra. Vi kan alla påverka och alla val räknas. Många tror att de måste vända upp och ned på sitt liv och det blir ett väldigt stort hinder för att börja. Vad vi vill ha är framsteg, inte perfektion. Men så här tänker jag: Se till att du inspireras (t ex via mitt eller andra peppiga hållbarhetskonton), börja sedan med sådant du gör ofta; använd det du redan har, cirkulera mera – köp second hand, byt, hyr och låna. Använd plånboken som ett vapen, byt till grön el, se över var du har dina pengar – både pension och eventuella placeringar. Köp mat du kommer äta upp, prioritera närproducerat och ekologiskt, ät mer grönt. Det finns hur mycket som helst du kan förändra. Men det ska vara k u l med förändring, annars kommer vi inte göra det. No fun – No change. När du har börjat ställa om, sprid dina eller andras framsteg, vanor och utmaningar för att få med dig fler. Att vi ändrar våra egna vanor är grymt! När vi får med oss fler, det är då vi gör verklig skillnad.
Har du några inspirerande förslag på böcker/filmer att ta del av för den som vill börja intressera sig mer och mer för hållbarhet/Miljö?
Naturskyddsföreningen har en bra bok som heter Ett hållbart liv som ger enkla, vardagliga tips. David Attenboroughs film A Life on Our Planet (Netflix) ger en tydlig bild av mänsklighetens påverkan på naturen och samtidigt ett budskap om hopp för framtida generationer. Och så finns förstås många, lättillgängliga, bra hållbarhetskonton på Instagram. Jag tror på nudgeing och får vi se något litet varje dag som på Insta så gör det att vi tänker till – och agerar varje dag.
Du är även mamma, hur pratar du med dina barn om klimatfrågan? Ibland känns det som att den yngre generationen är mer upplysta än vad vi är?
Vi har förstås alltid ett pågående samtal hemma hos oss. Mina barn är insatta i frågorna och vi lär av varandra. Jag tror dock inte på att ligga på för hårt, utan mer föra in det i vardagen och vara en förebild. Barn blir förstås lika påverkade av reklam osv som vi vuxna. Det ligger ett stort ansvar på oss att visa barnen att man kan leva ett annat liv utan att hela tiden shoppa nytt och att det inte är ett sämre liv, snarare tvärt om. Men det är klart, ibland tycker de att jag är lite väl tjatig…
En avslutande, stor, fråga: Drömscenario i världen om 10 år?
Politiker har under flera års tid agerat på riktigt och slutat att snacka. Företagen har ställt om till cirkulära affärsmodeller och är helt transparenta med allt sitt arbete. Teknikutvecklingen har gått i ett rasande tempo och har bl a hjälpt oss att städa upp i haven och gjort så att vi kan resa utan att påverka miljön. Vi konsumenter är cirkulenter. Det som nyproduceras är hållbart och av kvalitet samt är prissatt utifrån hela sin klimatpåverkan. Lagar är instiftade som gör att alla val är enkla att göra. Influencers som vi känner dem idag är ett minne blott, nu ser vi upp till impacters, personer som verkligen är med och påverkar för ett bättre liv. Alla arbetare är betalda en skälig lön. Vi jobbar mindre och får på så sätt möjlighet till ett mer balanserat, härligt – och hållbart liv. Vi har fått en världsledare, en kvinna, jag tror att Greta Thunberg aspirerar till posten. Vi har då passerat 2030 och eftersom vi har agerat så kraftfullt är Parisavtalet uppnått.
*
Spana in Annikas konto medveten_i_stan och ta del av hennes tre snabba tips för daglig hållbarhet:
1. Gör så gott du kan – imperfectly perfect
2. Ha kul! No fun – no change
3. Sprid dina kunskaper – få med dig andra
Vi k a n förändra världen – tillsammans