Together med Lotta Kajving
8 JUNI 2021, STOCKHOLM
HEJA LIVET TOGETHER med Lotta Kajving – skolkurator, sexrådgivare och har kontot @skolkuratorlottakajving på Instagram!
Vi pratar om sexualundervisning i skolan, näthat, hur man kan prata med unga om porr och mycket mer.
”Vuxna behöver vara förebilder och ändå kan de vara värst ibland.”
LOTTA KAJVING
Hej Lotta! Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag heter Lotta Kajving, 61 år, singel, en dotter på 26 år och älskade barnbarnet Agnes som föddes i februari 2021. Har bott i Västerås i hela mitt liv. Spelat basket på elitnivå i tretton år, den har varit en stor del av mitt liv. Min dotter blev allvarligt sjuk när hon var 4,5 år. Ambulansfärder till Uppsala, utredningar och ultraljud, enorm dramatik. Konstaterad blodsjukdom, sfärocytos. Jag föll ned i ett svart hål. Min dotter är frisk idag. Gick i terapi i ett och ett halvt år. När den var över bestämde jag mig för att säga upp mig, börja plugga och separera. Brukar säga att jag hade ett liv tills jag var 40 år, därefter började ett annat liv. Vid 43 års ålder började jag plugga på Komvux, vidare till Mälardalens högskola. 2007 tog jag ut en kandidatexamen i psykologi, då var jag 47 år. Ett utav mitt livs stoltaste ögonblick. Jag grät lyckotårar. Under tiden jag pluggade jobbade jag extra på Gina Tricot. Sen har jag jobbat på Integrationsenheten, Försörjningsstöd, Arbetsförmedlingen, flera kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingen. Utbildade mig till sexrådgivare, startade eget och jobbade med par- och sexrådgivning. Sen 2018 jobbar jag som skolkurator. Jag har nog haft över 25 olika jobb. Jag är en väldigt kreativ person och en sann entreprenör. Alla säger att jag är modig och visst, jag håller med.
Jag önskar att jag själv, och alla elever, hade en skolkurator och lärare som du i sexualundervisning! Varför tror du att sexualundervisning under så lång tid var så lågt prioriterat i skolan, och fortfarande inte alltid prioriteras?
Tack! Många minns inte sin sexualundervisning, mest att det handlade om könssjukdomar och preventivmedel.
Jag vet att många kan tycka att det blir väldigt personligt att prata om sex och porr. Vi är sexuella varelser och sex är det mest naturligaste som finns tycker jag. Full fokus på teoretiska ämnen, vilket självklart är viktigt. Men det är 2021 nu och mycket händer i vår värld. Idag är det tufft att växa upp och jag anser att vi behöver livskunskap i skolorna. Vi måste arbeta mer preventivt, få mer resurser till skolorna. Många startar redan på dagis med Stopp Min kropp och fortsätter fram till årskurs 6, sen är det precis som det tar stopp. Där är det stora glappet.
Jag lyssnar mycket på barn och unga och deras funderingar. Där får jag mitt material till sexualundervisningen.
Svårigheten för skolpersonal tycker jag handlar mycket om att det inte finns något färskt och bra material eller böcker som skolorna kan använda sig av. Allt kan inte ligga på skolorna, vi behöver involvera vårdnadshavare.
Var kommer ditt driv ifrån att vilja skapa förändring?
Mitt driv kommer från basketen, idrotten formade mig som person. Drivet, målmedvetenheten och framför allt nyfikenheten. Kanske lite envis också…
Jag har återigen lyssnat på barn och unga och deras funderingar. De skriker efter informativ och grundlig sexualundervisning och porrkritiska samtal. Jag vill bidra till att unga ska få en sund inställning till sex i samband med deras nyfikenhet. För nu riktar jag mig mot unga. Avslutar alltid lektionerna med att sex ska vara njutningsfullt och alltid ske via samtycke. Det som ger mig ännu driv till förändring är deras respons efter jag varit in i klasserna och informerat. Applåderna värmer och när de sen kikar in och säger: Tack nu förstår jag mer hur sex ska vara. Då vet jag att nått fram.
I ditt yrke är kommunikation A och O. Hur ser du på sociala medier roll i kommunikationen mellan unga idag? Och mellan vuxna och unga?
Alltså på riktigt, jag lackar ur när jag ser allt näthat och mobbing som förekommer på sociala medier. I mitt jobb som skolkurator får jag ta många samtal om mobbing och näthat på sociala medier. Vuxenvärlden hade ingen aning om näthat skulle eskalera för smartphone-generationen därför behöver vi alla tillsammans ta krafttag. Jag har föreslagit mobilförbud i skolorna. Varför? För att vi i skolan får ta mycket som händer på sociala medier.
Jag har vid flera tillfällen sett kommunikationen i snapchat-grupper, TikTok och Instagram med hårt språkbruk, objektifiering av kroppar, mobbing och porr. Det är så viktigt att prata om konsekvenstänk, vad kan hända?
Jag går sönder ibland när jag hör vad barn skriver till varandra. Sen att barn och unga har tillgång till hur vuxna beter sig på nätet. Vuxna människor tar sig friheter och dömer människor, både när de känner varandra och inte. Vuxna behöver vara förebilder och ändå kan de vara värst ibland. Jag försöker lugna ned mig men jag blir oxtokig över näthat. Tycker många vuxna är så fega när de sitter bakom en telefon eller dator och vräker ur sig elakheter. Tänker de inte på att deras barn och barnbarn kan se vad det skriver. För inte över hatet till dem.
Jag pratar ofta med unga om språkbruket. De brukar kontra med: Jag är uppväxt med det här språket och visst har de en poäng i det. När jag börjar diskutera med unga så frågar de ofta vilka ord ska jag använda i stället? De har så mycket klokheter att berätta, vi måste lyssna på dem.
I en krönika för Västerås Tidning skrev du ”Våra barn ska inte få sin sexualundervisning av porren”. Många elever, barnmorskor, studier m.m, vittnar tragiskt om att unga idag pressas till hårt sex. Hur kan vi snabbt agera för att det här inte ska vara någons bild av ett normalt sexliv?
Ibland funderar jag på om jag ska ställa mig på stan med en megafon och skriva rakt ut: lyssna på barnen, lyssna på oss yrkesverksamma.
Vill att vuxna tar in det vi säger och inte sopar det under mattan för att det känns obekvämt eller läskigt.
Polisen, socialtjänsten, skolorna, vårdnadshavare larmar. Blåslampan måste blinka snabbare. Det ska väl knappast vara så att vi läser om det i media och sen blir det inget mer? Jag saknar engagemang från våra politiker.
Många kontaktar mig och frågar vad ska jag göra när min son som går i trean frågar vad porr är samt att det tittar på porr i tidig ålder. Det är bara KBK (Kör Bara Kör) som gäller m a o ta snacket.
Porrsnacket – en handbok för föräldrar rekommenderar jag alla vårdnadshavare och vuxna att införskaffa.
Media börjar lyfta detta men det räcker inte. Ut med broschyrer till vårdnadshavare. Det behövs folkbildning i detta.
I unga relationers senaste rapport om porr, vilket jag rekommenderar alla att läsa läser man om strypsex, hårt analsex, gagging, dubbel penetration plus mycket annat. Samtyckeslagen borde tryckas upp på bussar och visas i reklamen på TV.
Grooming (innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte) och sugardejting ökar drastiskt.
Det har även kommit en ny bok som tre unga tjejer har skrivit: Vår verklighet – ett samtal om hur porr påverkar våra unga, är även en bok jag vill tipsa om.
Du får allsmäktig makt över läroplanen framåt när det handlar om sexualundervisning, vad vill du åtgärda först?
HURRA den bollen tar jag. Sex- och samlevnad kommer från höstterminen 2022 heta sexualitet, samtycke och relationer. Syftet med läroplansförändringarna är att grund- och gymnasieskolorna i högre utsträckning ska lyfta in frågor om samtycke och frivillighet i undervisningen.
Jag har satt ihop eget material till sexualundervisning innefattande porrkritiska samtal. Jag vill utbilda skolpersonal och yrkesverksamma i sexualundervisningen och ha dialog med skolsköterskor och lärare.
I sexualundervisningen tycker jag att bland annat följande ska ingå: självbild och identitet, kärlek, HBTQ, samtycke, kvinnan och mannens könsorgan, lust och hur det känns att vara kåt, erektion, varför blir jag våt, orgasm och utlösning, första samlaget, preventivmedel och könssjukdomar, mens samt informera om sexuella trakasserier.
När det gäller porr: Vilka deltar i filmerna, hur ingången kan se ut till porrindustrin, hur kvinnor skildras i porren, biverkning av att titta på porr. Filmen High Speed Internet Porn and the Experiment Generation finns på YouTube där några unga män berättar om biverkningar att för mycket porrtittande.
Jag anser att skolan behöver stöd i detta, anlita externa aktörer. Min dröm är att få jobba med detta 100 % i mitt företag, då behöver jag finansiering. Är någon intresserad av att investera eller skänka pengar tar jag tacksamhet emot för att göra stor skillnad för våra barn och unga.
Avslutningsvis, du är även medförfattare till boken ”Porrsnacket: en handbok för föräldrar” av Elsa Lantz (Porrfri Barndom) som ger verktyg till vuxna om hur du pratar med barn om dessa frågor, skaffar porrfilter etc. Kan du dela med dig av tre tips från boken?
1 – Bekanta dig med internet och tillgängligheten till porr
2 – Berätta att du tycker det är lite svårt att prata om detta men att du vill att ni pratar om det tillsammans
3 – Prata om skillnaden om sex och porr och det viktigaste av allt, samtycke (finns många bra filmer på nätet)
TIPS: med tanke på att många skickar dickpics, sprider nakenbilder, fotar och filmar utan samtycke är det oerhört viktigt att berätta, att de faktiskt begår brott, så jag vill tipsa föräldrar att följa polisen.se/delbart.
* * *
Tack Lotta! Mer av Lotta Kajving finns på @skolkuratorlottakajving på Instagram! Hon har även startat Facebook-gruppen Dagens ros i Västerås!