Together med Lisa Tolf - Heja Livet

Together med Lisa Tolf från Skate Nation

16 DEC 2021, STOCKHOLM

HEJA LIVET TOGETHER med Lisa Tolf från integrationsprojektet Skate Nation.

Rolling Smoothly Into Society är deras motto, därför välkomnar Skate Nation alla nyanlända och erbjuder dem att åka skateboard tillsammans med olika instruktörer. De har en gemensam session varannan vecka, och arrangerar även dagsläger i samband med lov, allt är helt gratis! Vi intervjuade Lisa Tolf och bad henne berätta mer om Skate Nation för er medlemmar.

Utvecklingen hos de som återkommer till oss och åker regelbundet över tid är helt fantastisk!

LISA TOLF

Lisa! Du jobbar med det fantastiska initiativet Skate Nation, berätta i stora drag vad detta går ut på?
Vi är i första hand ett integrationsprojekt, och vi riktar oss främst till nyanlända och till de som befinner sig i asylprocess, men även gentemot andra som på något sätt är i behov av att integreras i det svenska samhället. Alla är välkomna med andra ord! Skate Nation är ett projekt som idag drivs i Fryshusets regi men tillsammans med vår huvudfinansiär tillika samarbetspartner, CHPO brand, ett klock- och solglasögonmärke med rötterna i Stockholms skatescen. CHPOs grundare Viktor Telégin startade Skate Nation under våren 2016 ( i samband med den stora flyktingvågen. Han hjälpte till att arrangera en filmvisning på Bio Rio som handlade om organisationen Skateistan, och på önskemål från någon i publiken som arbetade på ett boende där det bodde många afganska ungdomar så arrangerade han en till visning. Då bjöd man in ett större antal boenden runt om i Stockholm, och tillsammans med Magnus Gyllenberg på Fryshuset erbjöds dessa barn även att få prova på att åka skateboard i Stockholms Skatepark.

I samband med det bjöds även volontärer in som ville hjälpa till och välkomna nya vänner med lite tips och coachning. Sedan dess har verksamheten vuxit och vi har nu regelbundet träffar och arrangerar läger på alla skollov. Allt är gratis och man får låna utrustning som bräda, hjälm och skydd. När jag i början av 2020 fick jobbet som projektkoordinator blev jag den första som arbetade med detta i egenskap av anställd, och med det var ett huvudfokus att attrahera fler tjejer till vår verksamhet. Vilket faktiskt har lett till att vi idag har en majoritet av tjejer på våra träffar!


Hur kom det sig att det blev just skateboard som verktyg för att få en språngbräda in i samhället?
Egentligen var det nog slumpen som gjorde det, att Viktor själv har en stor passion för skate och har utgått från det när han har byggt upp Skate Nation.


Från vilka länder kommer tjejerna som besöker er och från vilken ålder rekommenderar ni att man kan börja testa skateboard med er?
Vi har en majoritet av deltagare från länder som Afghanistan, Syrien, Iran, Etiopien och Somalia, men genom åren har vi haft deltagare från många fler länder.


Har ni både kvinnliga och manliga instruktörer och vilken betydelse tror du att dessa vuxna har i tjejernas liv?
Det har vi, och vi försöker alltid ha både manliga och kvinnliga coacher på plats under alla våra aktiviteter. Det kanske kan upplevas som en självklarhet, men det är otroligt betydelsefullt att ha kvinnliga förebilder på plats i en verksamhet som vår. Skatekulturen har ju både en historia av och ett rykte om sig att vara en mansdominerad sport och likaså skatecommunityt i sin helhet, så tröskeln att börja åka som tjej kan vara ganska hög och på sina håll avskräckande. Vi ser att bara närvaron av andra tjejer i hallen gör skillnad, även om de inte ens skejtar. Sen ska det inte heller underskattas vad det gör att Skateboard numera till och med är en OS sport, våra småtjejer har stenkoll på de tjejer som deltog (där t.ex vinnaren var en 13-åring (Momiji Nishiya). Att ha någon att jämföra sig med och se en annan lika gammal tjej som en själv göra avancerade trick är förstås otroligt peppande!

Vad ser ni för utveckling hos de tjejer som besöker er återkommande?
Utvecklingen hos de som återkommer till oss och åker regelbundet över tid är helt fantastisk! Dels givetvis utifrån deras utveckling på brädan, där många går från att aldrig ha stått på en skateboard till att några månader senare behärska den på ett sätt som ger dem nytt självförtroende och en ingång till nya sammanhang. Dels ser vi även en fantastisk språkutveckling, som även det kommer med att omfamnas av ett sammanhang där man uppmuntras att prata svenska, bli sedd och få delta. De växer på så många sätt!


Initiativet finns i både Stockholm och Göteborg, är fler städer som t e x Malmö på g och hur gör man om man vill starta upp initiativet i sin egen stad?
Precis, idag finns vi i Stockholm och Göteborg, men tack vare medel från Arvsfonden kommer vi under nästa år få möjlighet till uppstart på tre nya platser (nämligen Eslöv i Skåne, Borlänge i Dalarna och sen även i Järva, för att vidga vår verksamhet här i Stockholm där vi idag enbart verkar i södra delarna) Vill man starta upp ett Skate Nation kan man ta kontakt med mig och så pratar vi vidare!


Vad skulle ni behöva från Heja Livets medlemmar för att kunna fortsätta driva detta otroliga initiativ vidare?
Vi är förstås precis som andra liknande projekt konstant i stort behov av stöd i form av finansiering, men också synlighet (som det här! Att vi får berätta om oss via era kanaler är ju fantastiskt!) samt att det möjliggörs fler vägar fram till vår målgrupp, så vi når ut till fler! All typ av stöd till vår verksamhet välkomnas!

Sist men inte minst, frågan vi alla väntat på, åker du själv skateboard?
Haha, ja men det gör jag faktiskt, var ju helt klart tvungen med det här jobbet, även om jag lär mig långsamt. Min passion är egentligen klättring, där är jag trygg, men skate ger mig sjukt mycket adrenalinpåslag, så väldigt läskigt men otroligt roligt! Åldern spelar tyvärr in, jag är snart 40, kan ju säga att man ligger i lä när det gäller våghalsigheten vi ser hos barnen..Att själv ställa sig på brädan var en väldigt bra väg in för att lära känna våra coacher men också knyta an till deltagare. Kan bara rekommendera att börja åka skateboard, i alla åldrar!

* * * 

Under Jullovet anordnar Skate Nation läger i Stockholms Skatepark den 27-28/12 och har öppet mellan kl 10.00 – 13.00, bägge dagarna. Det bjuds på skejt och lunch! I Göteborg håller de öppet 7/1 – 8/1 samma tider i Bunkeberget.

Alla är välkomna, små barn tillsammans med förälder, föranmälan sker till Lisa på lisa@skatenation.se. Ordinarie träffar startar igen i Sthlm f r o m söndagen den 8/1 kl 17.30 -20.30 och varje söndag efter det. I Gbg drar de igång from tisdagen 18/1, kl 17-19,00 och varannan tisdag efter det, ojämna veckor.

Stort tack Lisa för din tid och engagemang!

Läs mer om Skate Nation och deras fantastiska initiativ här: https://skatenation.se