Together med Helena Samsioe

6 MAJ 2020, STOCKHOLM
Nästa tema i Together med Heja Livet är entreprenörskap, och vi tog ett snack med innovatören Helena Samsioe. Helena, som fått epitetet drönardrottningen av BBC, grundade för fyra år sedan GLOBHE, en startup som med hjälp av drönare skapar en bättre framtid genom genom samhällsnyttiga tjänster.
Hur startade allt, den svenska normativa synen på Afrika, om att vara en tävlingsmänniska med mera, svarar grundaren på nedan i vår serie Together.
”Jag har alltid varit en enorm tävlingsmänniska som hatat att förlora så till den milda grad.”
HELENA SAMSIOE
Hej Helena! Berätta kort om vem du är?
Folk kallar mig för optimist men själv kallar jag mig för possibilist. ”Hur svårt kan det vara?” frågar jag mig själv ofta, oavsett om det gäller att lära mig något nytt som att kite-surfa till exempel eller starta ett bolag med målet att förbättra världen med drönare. Jag vill ge mig ut och testa! Går det inte så går det inte men då har jag ju i alla fall försökt och vet det. Så ser jag på det mesta i livet!
Just nu har du en take-over på @hejalivet Instagram (till och med idag onsdag) och där kan vi läsa att du haft en ”global uppväxt” med föräldrar som jobbade internationellt och det var mycket resande. Hur tror du att din uppväxt präglat din syn på världen?
Jag tror att den har varit helt avgörande faktiskt. Även om jag inte visste det då så har det satt stor prägel, alltifrån att jag har fått en förståelse för hur världen ser ut till att jag haft förmånen att bygga upp ett globalt nätverk. Facebook gör ibland lite olika random sammanställningar och för något år sedan dök det upp att jag har vänner från 73 olika länder. Det är något som är enormt givande för mig privat men som också varit till stor hjälp under byggandet av mitt bolag GLOBHE.
Du har startat ett otroligt innovativt bolag, GLOBHE. Kan du berätta om hur idén föddes och vad er kärnverksamhet är?
Jag befann mig på en tech-konferens i Zambia 2014 där en av talarna sa ”om 30 år har vi drönare som hjälper oss i samhället”. 30 år tänkte jag?! Jag visste att flertalet av de exempel som han lyfte upp som drönare enligt honom skulle kunna göra ca 2044 var görbart redan 2014 eftersom jag flög drönare för skojs skull. Det krävdes bara någon som knöt ihop säcken dvs gjorde drönare tillgängliga för att utföra samhällsnyttiga tjänster. 2015 lanserades GLOBHE som ett ”drone as a service” bolag och den första tjänsten som vi lanserade var ”drone delivery on demand” och då närmare bestämt medicinska leveranser till svåråtkomliga områden. 2018 lanserade vi tjänsten ”drone maps on demand” för att uppdatera ”Google Maps” där det behövs tex efter naturkatastrofer då satellitdatan via Google Maps kan vara upp till två år gammal och inte reflektera förändringar som skett. Förra året valde vi att endast fokusera på vår karttjänst eftersom data är mest efterfrågat och regelverk gör det svårt att driva en verksamhet kring leveranser med drönare. Idag har vi byggt upp en digital Crowddroning platform som matchar kundens beställning av kartor med närmsta drönare och drönarpilot. Vi har nu över 3700 drönarpiloter i 77 länder som samlar in bilddata när och var det behövs och varje vecka växer vi.

GLOBHE är rätt aktiva i Afrikanska länder. Vi, och säkert många andra, tycker det är modigt att bygga ett bolag till stor del baserat i kulturer som är väldigt olikt den svenska. Skulle du säga att det stämmer? Hur ser businessen ut i t ex Rwanda jämfört med Sverige?
Ja många tror att vi endast är aktiva i Afrikanska länder men vi är faktiskt aktiva globalt, även i Sverige. Däremot kan vi göra mycket mer i flertalet afrikanska länder då de valt att satsa på drönare och introducerat nationella regelverk som tillåter drönare att utföra samhällsnyttiga tjänster. Här ligger Sverige fortfarande efter vilket har gjort det lättare för oss att vara aktiva söder om Sahara. Men i juli får Sverige och hela EU ett uppdaterat regelverk för drönare och liknande utveckling har nyligen skett i USA så vi ser en spännande utveckling framöver där det kommer vara lättare för oss att vara aktiva i fler länder.
I Sverige är tråkigt nog normen att man ser och pratar om Afrika som en enhet, när det är 54 olika individuella länder. Vad skulle du vilja lyfta med denna varierande kontinent, som du känner bättre än många av oss flesta?
Ja det är väldigt synd och missvisande. Svenska Institutet gjorde en undersökning för några år sedan där det visade sig att den genomsnittliga svensken har en syn på afrikanska länder som var korrekt för 23 år sedan. Vi har inte förstått att enormt mycket har hänt på den afrikanska kontinenten under de senaste 20-åren och att innovation sker där i hög grad och i snabb takt. Sedan gäller det inte alla afrikanska länder, men flertalet har haft en enorm utveckling och jag har träffat några av de mest kunniga och drivna unga entreprenörerna i Rwanda och Kenya. Många vet tex inte att Swish mer eller mindre är en copy paste på Kenyanska Mpesa som fanns på plats flera år innan Swish.
BBC har gett dig epitet ”The Drone Queen” och Forbes har utsett dig till en av ”World’s Top 50 Women in Tech”. Det är fantastiska utmärkelser och omnämnanden! Kan det ibland kännas tufft att du har en roll du hela tiden måste leva upp till?
Båda dessa utmärkelser känns fortfarande overkliga. Att JAG kunde bli utvald bland alla dessa talangfulla människor där ute?! Så där är jag nog lite svensk ändå 🙂 Men press finns förstås efter detta på ett annat sätt. Dock sätter jag nog främst den största pressen själv. Jag har alltid varit en enorm tävlingsmänniska som hatat att förlora så till den milda grad. Min omgivning har fått lära mig att stanna upp ibland och njuta av framgångarna, men det har jag tyvärr fortfarande svårt för. Jag är redan inställd på nästa grej.
Ni har utvecklat en otroligt innovativ produkt som bygger på tech och data från AI. Det är framtiden, eller som du säger ”framtiden är redan här”. Tech utvecklingen möjliggör massa positivt, men som med allt, kan tech bli något negativt om det hamnar i fel händer, eller användas i fel syften. Vad säger du till folk som är negativa eller rädda för den digitala utvecklingen?
Jag säger att all tech som verkligen har förmågan att bli stor, revolutionera samhällen och förändra långsiktigt, kan göra det på både bra och dåliga sätt. Det är upp till oss alla att styra utvecklingen så gott det går mot positiva användningsområden och förhindra de negativa i den mån det går. Men ny teknik är det alltid lite mer skrämmande. Hade t ex bilen uppfunnits i år så hade vi varit rädda för den med – den både tar liv och förstör miljön. Däremot finns det få som förespråkar att vi ska avskaffa bilen. Istället försöker vi göra bilen säkrare och mer miljövänlig.
Din resa är enormt inspirerande, och visar på stort mod, hög ambition och samtidigt flexibilitet och ödmjukhet. Men under resans gång har du stött på många tvivlare, och även du själv har känt tvivel stundtals. Som avslutning, vad är dina bästa råd till våra medlemmar för att slå hål på tvivel, oavsett om de kommer utifrån eller från dig själv?
Tvivel kommer vara en del av resan så mitt främsta råd är att bli vän med tvivlet men låt inte tvivlet få sista ordet. I verkligheten är det givetvis allt annat än lätt stundtals men efter ett tag inser man att tvivlet är en del av processen och det är inte alltid endast negativt. Det får en att tänka efter, reflektera över om man är på rätt spår och sen när man reflekterat klart över det kommer man ut på andra sidan starkare än någonsin.
*
Mer om GLOBHE hittar du på @globhedrones