Together med Eva Sjöholm
24 JULI 2020, STOCKHOLM
Heja Livet Together – Tema Hälsa. Här är en intervju med personliga tränaren Eva Sjöholm om hållbar träning!
”För mig står ordet styrka för att ORKA.”
EVA SJÖHOLM
Eva, du är PT med allt vad det innebär. Kan du inte börja med att krossa de eventuella fördomar som finns om t ex vem som anlitar en PT och varför?
Av mina erfarenheter och upplevelser är det nog oftast kostnaden för personlig träning som kommer först på tal. Det upplevs som något dyrt och lyxigt för privatpersoner. Förr var yrket kanske mera sammankopplat till ”dom med pengar”, högatleter och inom tävlingssporter. Idag har det äntligen breddat ut sig (som tur är).
Vanliga motionärer är generellt mer aktiva och intresserade av att (lära sig) träna så skadefritt som möjligt. Många utvecklar även specifika mål med sin träning och vet nu om att det finns vägledning att få.
Det är just den biten av tårtan som har blivit rätt införstått i samhället, just vad PT:ns roll är. Viktigt att komma ihåg är att alla PT:s i branschen inriktar sig nte på en och samma sak. Alla finner sin egen finess och inriktning som medför ett egen klientel.
Sedan är relationen sinsemellan lika viktig enligt mig, man utvecklar en privat kontakt som kan i många fall vara livet ut vilket är fantastiskt!
När det pratas träning så nämner man ofta ordet styrka. Vad har det ordet för betydelse för dig?
För mig står ordet styrka för att ORKA. Att orka hantera sig själv fysiskt under flera flera år framåt i vardagen likaväl som under någon rolig gruppträning eller kanske springa milen! Ordet styrka betyder också för mig ”hälsa invärtes” ur ett fysiologiskt perspektiv.
Allt det som tillkommer av styrketräning om vi tänker på hur det stärker benmärgen långsiktigt, förbättrad immunsystem, mental välbefinnande i vardagen generellt (listan är lång här). Just det, kroppskännedom för vi inte glömma! Man lär sig mycket om hur sin egen kropp faktiskt mår i dagsläget och vad man kan förbättra för sin framtid.
Många känner inte att de passar in på gymmet, känner sig uttittad, inte tillräckligt bra etc. Hur skaffar man sig egentligen ett självförtroende i träningsdjungeln?
Det är ingen enkel sak att våga testa något nytt!
Jag tror att det enklaste sättet är att börja med en träningspartner, att få med sig en kompis till någon träningsform som har lockat intresset till en början. Självförtroende ökar ju mer man vågar befinna sig utanför sin comfort zone, den utvecklingen kan jag nästan garantera. Mitt andra råd skulle vara att anlita en PT första timmarna! Det är värt engagemanget man tillger sig själv samt att ta emot rådgivning och introduktionen av någon som har kunskapen och erfarenheten.
Hållbarhet är något som vi förespråkar i det mesta. Hur undviker man att ”panik-träna”? Hur skaffar vi oss en hållbar livsstil där träning är ett lika normalt inslag som att exempelvis gå till jobbet?
Bred och djup fråga! Har man funnit en träningsform man tycker är kul, kan man alltid ta hjälp och få professionella råd och tips om hur man kan kartlägga sin träning. Detta är en del av vad en PT arbetar för.
Det som oftast visas när man infinner sig i någon känsla av ”panik-träning” är nog relationen man har till sitt ”varför”. Mitt personliga råd skulle vara att ställa sig frågan ”Varför träning?”. Är man under en paus så gäller frågan även där, ”varför har jag valt att inte träna, vad har förändrats i mitt liv från då till nu?”.
Jag tror att hållbar träning ”tyvärr” enbart handlar om disciplin, och som mycket annat här i livet är det något man får jobba och öva sig fram till.
För mig går disciplin och känsla efter ett träningspass hand i hand. Ibland kan disciplinen i att VILA vara väldigt svårt t.ex. Vila är också en del av träning då det är där all magi sker, när man får tid att återhämta sig.
Man bör hitta sin sak som motiverar en och här är vi alla olika. Mitt råd är att ta då hjälp av en PT. Är motivationen låg eller träningen har legat på paus lite längre än önskat, då är det ett fantastiskt sätt att komma igång och få ny inspiration och hjälp med planeringen via en personlig tränare!
Sammanfattning: Skriva ned ditt ”varför”, hitta din träningsform alt. ta hjälp av en PT för att komma igång med alla grunder. Inställningen kommer att påverka vägen framåt, fortsätt vara positiv och våga utmana dig själv.
Vad är ditt bästa tips för att inte låta bristen på tid vara en ursäkt för att slippa träna?
Man skapar tid för sin träning. Är det svårt att få till på egen hand- ta hjälp av en PT. Vårat jobb är just att anpassa träningen och allt vad det innebär. Har man endast 30min på sig att träna 3 gånger per vecka, ja då får man göra det bästa av det läget! Återigen så landar mycket på inställningen man har till sin egen hälsa och träning, förstå ditt varför så kommer du göra tiden.
Ge oss tre hållbara tips till dem som säger ”På måndag börjar jag” men aldrig gör det?
1. Det finns ingen Måndag, vi kan börja nu.
2. Skriv ned ditt ”Varför”, var ärlig och rå.
3. Köp timmar med en Personlig Tränare och boka in ditt första möte.
*
Stort tack Eva för att vi fick möjligheten att intervjua dig om hållbar träning!
Du kan följa Eva på Instagram @ptbyeva