Together med Elin Iderström - Heja Livet

Together med Elin Iderström

18 MARS 2021, VÄRMLAND

Heja Livet Together – Elin Iderström
En intervju om att flytta från lägenhet i stan till gård i Värmland, om att vara biodlare och skribent samt om kärleken till att kunna odla sin egen mat, välkommen till together Elin!

Tanken på att ha egna honungsbin hade slagit mig lite snabbt tidigare, men beslutet tog jag på några minuter. Nu kör jag!”

ELIN IDERSTRÖM

Vem är Elin Iderström för dem som inte känner dig?
Alltid när jag ska presentera mig, så undrar jag om jag ska dra den långa eller den korta varianten av vad jag jobbar med. Väldigt kort: Jag är egenföretagare. Längre: Jag är skribent, frilanskommunikatör och numera biodlare! Själv tycker jag att jag sytt ihop den perfekta jobbmixen till mig själv, och njuter av att blanda kreativt jobb framför datorn med att besöka bigårdar och göra hantverksprodukter av bivax. Navet i allt är vår gård utanför Karlstad i Värmland, där jag bor med man, mina tre barn och min inneboende pappa.

2012 flyttade ni från lägenhet i stan till gård i Värmland, byggde upp några pallkragar, sådde sallad morötter och rädisor. Vad hände inom dig när du fick dessa möjligheter?
När jag för första gången odlade något som vuxen landade insikten hårt i mig. Det går att odla sin egen mat! Jag fann en djup tillfredsställelse i det och älskade dessutom att gräva i jorden, göra komposter och ta hand om vår plätt på jorden. Det jordade mig, om man så vill. Jag mår otroligt bra av att få vara ute i trädgården och av att känna mig som en del av naturens kretslopp.

Hur var omställningen stad vs land för familj och ditt arbete?
Omställningen var fantastisk för min familj. Från att ha bott högt upp i ett hyreshus mitt i stan, utan hiss och utan andra barn i närheten, så att minsta lekstund utomhus var ett ganska stort projekt som krävde vuxenpass, till att bo mitt i naturen. Det var bara för oss att öppna dörren så fanns allt där. Skogen, ängarna, fälten. Fågelkvittret, jord som doftar mull och oändligt med gräs att springa på. Barnen kan gå in och ut som de vill, leka i skogen och härja loss. Den friheten unnar jag alla barn (och vuxna!).

Jobbmässigt påverkade det mig på ett annat sätt. Jag kunde inte förstå, att jag skulle få bo på den finaste platsen jag visste på jorden, men spendera alla mina dagar i ett kontorslandskap med blinkade lysrör inne i stan? Det blev starten på min vilja att lönearbeta mindre, och framför allt, få jobba mer hemma.


7 år senare fick gården nya medlemmar efter en längre tids nyfikenhet från din sida, berätta vad din nya satsning blev och hur du arbetar med det idag?
2019 dök en chans upp som jag inte bara kunde missa: En tidigare granne sålde hela sin biodling! Jag hade jobbat några år hemifrån med mitt egna företag och allt kändes stabilt. Tanken på att ha egna honungsbin hade slagit mig lite snabbt tidigare, men beslutet tog jag på några minuter. Nu kör jag! Trots att jag aldrig besökt en bikupa och inte kunde något överhuvudtaget kändes det som exakt rätt utmaning.
Det visade sig vara rätt. Nu har jag 14 bikupor som jag sköter om och säljer honung och produkter av bivax, på ungefär 50 % av min arbetstid. Resterande tid skriver jag och tar frilansuppdrag som kommunikatör. Det är fantastiskt utvecklande att lära sig och det fysiska arbetet ute i friska luften är precis det komplementet jag behöver till all tid framför en dataskärm. Som pricken över i:et släpper jag min första bok nu under våren, som handlar om hur det är att bli biodlare. Såklart!

Många drömmer om det liv du har idag, hur går man tillväga för att våga?
Om man inte har förebilder som gjort liknande saker omkring sig, får man leta efter dem på annat håll. Det läskigaste jag gjorde var att säga upp min heltidsanställning för att skola om mig och starta eget. Då letade jag upp andra kvinnor som gjort det, tänkte på dem och hur de lyckats, och bestämde mig för att tro att jag också kunde göra det. När jag sedan märkte att det höll och jag fixade det, växte självförtroendet och drömmarna ännu mer.

En viktig sak att tillägga, är att jag redan hade barn och familj när jag gjorde förändringarna, och att det självklart gör en mer försiktig. Under hela processen, ville jag känna att det bar och att jag inte skulle vara ekonomiskt beroende av min man. Istället gjorde jag allt succesivt; Jag började skriva och publicera på sociala medier medan jag fortfarande hade fast anställning. Sedan pluggade jag och började bygga upp företaget samtidigt under två års tid medan jag fick CSN. Nu bygger jag upp biodlardelen av mitt företag, men har fortfarande trygga inkomster från andra delar i företaget. Inte en månad har jag levt på min man. Det går ändå, bara man börjar att faktiskt göra saker för att ändra livet i den riktning man vill ha det!

Psst..Den 22-24 mars kan ni följa Elins dagar när hon gör en Take Over hos oss på @hejalivet’s Instagramkonto. Fram tills dess finns hennes egna konto under namnet @tistelgårdens.