Together med Ekonomitjejer
2 JUNI 2020, STOCKHOLM
Under vår Ekonomi-vecka pratade vi med Nellie som driver @ekonomitjejer på Instagram! Det blir bland annat ett samtal om det är viktigt att ha ett intresse för att bli bra på att spara, vilka ”spar-hinkar” man bör ha, hur du kan spara lång- vs kortsiktigt och konkreta tips i vardagen som är snälla mot din plånbok!
”Den viktigaste ”hinken” skulle jag säga är att ha en buffert.”
NELLIE, EKONOMITJEJER
Hej Nellie! Du driver @ekonomitjejer, ett konto som vill inspirera tjejer kring ekonomi, sparande och investeringar. Vad är bakgrunden till att du startade kontot?
Jag har alltid älskat ekonomi och sparande, men jag saknade personer i min närhet som också älskade att prata om detta. Därför startades Ekonomitjejer för att kunna dela min passion med andra ekonomiskt intresserade tjejer. Jag vill inspirera andra att spara och investera, samtidigt som jag själv blir inspirerad på köpet.
Hur föddes ditt intresse för ekonomi? Är ett stort intresse ett måste för att bli bra på att spara och investera?
Mitt intresse för Ekonomi har nog alltid funnit. När jag var barn så sparade jag alltid veckopengen för att kunna lägga pengarna på något dyrare längre fram. Jag minns hur jag som tonåring hade lyckats spara ihop 10 000 kr med hjälp av mitt studiebidrag, då kände jag verkligen att jag uppnått något. Den känslan älskar jag än idag. Jag tror inte att ett stort intresse är nödvändigt för att börja investera och spara. Man bör nog snarare vara målmedveten, vad det målet än må vara. Alla kan lära sig att investera och spara, man får bara se till att lägga sig på en nivå som passar hur intresserad man är. Om man är mindre intresserad så kan ett mer automatiskt sparande passa bättre.
Vad tycker du man behöver ha för olika sparanden (som har olika syften) eller ”spar-hinkar”?
Den viktigaste ”hinken” skulle jag säga är att ha en buffert. Det är otroligt viktigt att ha en säkerhet om någon oförutsedd utgift skulle dyka upp. På så sätt blir du mindre stessad och vet att du kan betala om exempelvis bilen skulle gå sönder. Sedan är det lite valfritt. Personligen så har jag ett långtidssparande som består av fonder och aktier på ett ISK-konto, detta har jag tänkt att behålla i många år framöver och ha när jag blir äldre. Sedan har jag ett korttidsparande som används till renoveringar, semster och liknande. Men man gör precis som man vill, viktigast är nog att ha en struktur.
Vilka är dina bästa tips för att komma igång med sparande på ett enkelt och smidigt sätt om syftet är att ta ut pengarna om lång tid?
Jag rekommenderar alltid att sätta upp ett automatiskt månadssparande direkt vid löning, då lär du knappt märka att du sparar. Detta kan vara en automatisk överföring direkt till ett ISK-konto där du sedan investerar i dina valda aktier/fonder, beroende på vad målet är. Börja med en mindre summa så känns det inte så svårt, så kan du sedan öka successivt när du känner dig mer bekväm. Troligtvis så kommer du inte ens märka att pengarna försvinner från ditt konto.
Och om man vill spara ihop till kortare mål, ex något man ska renovera hemma, köpa tvättmaskin, unna sig mer restaurangmat eller köpa sig något fint?
För kortsiktiga sparmål så rekommenderar jag att spara på sparkonto, gärna ett med lite ränta. Skriv ner alla dina sparmål så att du tydligt kan dela upp lönen till varje kategori av sparande. Det är även fördelaktigt om du kan spara varje mål på ett enskilt konto, på sätt blir det lättare att snabbt se hur mycket du har sparat. Jag gillar även att visualisera, därför brukar jag måla upp mina olika delmål och kryssa för varje gång jag avklarat ett.
Ekonomi, både ens privata och världsekonomin, kan göra många stressade och oroliga. Hur kan man tänka för att inte låta börskrascher, pandemier eller osäkerheter på marknader påverka en för negativt?
Jag har gjort mycket arbete för att hitta en strategi som jag kan hålla fast vid i både bättre och sämre tider. Mitt mål är alltid att månadsspara, då jämnar jag ut toppar och dalar på börsen och behöver inte tajma marknaden. Eftersom jag vet att marknaden historiskt sätt har gått uppåt så är jag lugn och tror på att ekonomin kommer att återhämta sig även efter denna krash. Det är även viktigt att aldrig investera pengar som du behöver inom en snar framtid, om jag inte behöver mina pengar på 5-10 år så litar jag på att börsen går upp under den tiden och kan då känna mig lugn. Om det är mycket osäkerhet på börsen så brukar jag undvika att gå in i appen. Mitt månadssparande investeras automatiskt och jag kan fokusera på annat när det känns tungt.
En undersökning du hänvisar till i ett inlägg (av Svea om ekonomisk verkligheten hos svenskar) visar att 1 av 10 kvinnor stannar kvar i en relation längre än önskat pga ekonomiska skäl, vilket är en för mycket tycker vi. Vad är ditt eller dina råd till att få större ekonomisk frihet?
Jag håller helt med er, det är absolut en för mycket. Som nämnt tidigare så bör alla, oavsett livssituation ha en buffert som de kan känna sig trygg med. Jag tycker även att man bör vara noga med att se till att det känns rättvist om man är i en relation. Du bör inte lägga in en större kontantinsats än din partner i en gemensam bostad utan att skriva ett skuldebrev så att du vet att du får tillbaka dina pengar om ni skulle behöva sälja. Annars sitter man lätt där utan pengar den dagen man kanske vill gå isär och blir oense. Det är lätt att känna sig besvärlig när man ska ta upp detta med sin partner, men det handlar om att vara försiktig med sin ekonomi så att man har möjlighet att ta sig ur situationen på ett rättvist sätt om så skulle behövas. Om din partner vill ditt bästa vid en eventuell separation bör du inte få några sura miner.
Kan du nämna tre saker man kan tänka på i vardagen som gynnar ens ekonomi?
1. Skriv inköpslistor och veckohandla. Det är så enkelt att man spenderar en alldeles för stor mängd av sin lön på livsmedel och utemat. Planering är A och O.
2. Håll dig till budget. Det är helt okej att lägga pengar på utekaffe, hämtmat och shopping så länge du budgeterar för det. Sätt dig ner när du får lön och se hur du vill fördela lönen. Om du har spenderat hela din budget för hämtmat i mitten av månaden så bör du vänta till nästa månad med att köpa mer, iallafall om du vill nå dina sparmål.
3. Ha fler olika bankkonton där du delar upp dina sparmål och utgiftsposter. Jag har ett eget konto för livsmedel och mat, ett annat konto för långsiktigt sparande osv. Det blir lättare at hålla koll på pengarna.
Till sist, har du några andra tips på bra Instagram konto för inspiration och pepp på ämnet?
Det finns så många fantastiska konton som inspirerar mig! @Matildaecon, @levabilligt, @andrafarhad och @sparbruden är några!
*
Här hittar ni kontot på Instagram @ekonomitjejer