Together med Cajsa Schalling
18 DEC 2021, STOCKHOLM
HEJA LIVET TOGETHER med Cajsa Schalling!
Ännu en gång har ett nytt bolag fått en skjuts på sin resa med hjälp av Heja Livet, och vi ville gärna därför prata mer med en av medgrundarna till Momentus som är en app för dig, efter din graviditet och förlossning.
”Vi kände helt enkelt att den här gruppen med all sin inneboende kunskap, kraft och vilja att förändra är en force to be reckoned with.”
CAJSA SCHALLING
Hej Cajsa, varför ville du och dina medgrundare starta en app inom segmentet kvinnohälsa och FemTech?
Hej och tack för frågan! I grund och botten handlar det om att vi allihop brinner för kvinnor och deras hälsa! Vi hade (både som mammor och i våra yrkesroller) identifierat ett stort problem som vi ville göra något åt, nämligen att man som födande kvinna i Sverige idag är ganska ensam efter det att man fött barn. Som gravid går man ju relativt regelbundet på MVC, har möjlighet att ställa frågor och får ofta bra stöd därifrån. Så fort förlossningen är över skiftas dock fokus lite till barnet med bland annat väldigt täta kontroller på BVC. Vi tycker ju såklart det är toppen att barnet följs noga och hamnar i fokus, men det står i skarp kontrast med mamman som följs med ett eller på sin höjd två återbesök på MVC efter förlossningen.
Vi upplever framförallt att många kvinnor känner sig ensamma med hela den uppsjö frågor som ofta uppstår efter en förlossning. Vad är normalt? Ska det vara såhär? Google i all ära, men det är ett krävande jobb och stort ansvar att som nybliven mamma själv googla rätt på och värdera all information man hittar.
Att det blev just en app handlar mest om att vi ville välja ett format som passar i den situationen i livet! Nyblivna mammor har ju sällan oceaner av tid och vi ville skapa en smidig källa till kunskap som kan användas medan barnet matas, på vagnpromenaden eller de minutrarna som barnet sover mellan varven. Dvs något som passar när tillvaro och rutiner kan vara lite ställda på ända. Vi ville även kunna samla kunskap i flera olika format (video, podd, artiklar) så att alla skulle kunna ta till sig informationen oavsett hur man lär sig bäst. App kändes helt enkelt rätt!
Vi hade från början ingen direkt tanke kring att ta oss in i femtech-sfären, men är väldigt glada att det blev så för nu är vi omringade av spännande och inspirerande kvinnor och bolag. Det är roligt att omges av andra bolag som också drivs av värderingar och en vilja göra skillnad.
Vad har ni själva för bakgrund?
Först och främst är flera av oss i teamet mammor, vår gemensamma barnaskara uppgår nu till 8.37 barn. Till yrket är vi som grundat appen tre läkare (förlossningsläkare, AT-läkare och ST-läkare) och en dataingenjör (med bakgrund inom affärsutveckling). Vi har över tid breddat oss och i kärnteamet finns nu bland andra även en barnmorska (med erfarenhet från antenatal, förlossning och eftervård) samt en specialistfysioterapeut inom kvinnohälsa (det hon inte vet om bäckenbotten är inte värt att veta ;)).
Ni skrev ett inlägg i början av 2020 här i Heja Livet, och sen hände det grejer. Berätta om responsen!
Jamen precis! I början av 2020 var vi i startgroparna på vår resa och hade den stora äran att få dela ett inlägg här på Heja Livet som sen skulle visa sig få väldigt stor betydelse för oss. Inlägget var något av ett rop på hjälp. Vi visste ju exakt vad det var vi ville uppnå, men förstod också någonstans att vi saknade en hel del olika kompetenser för att ta oss dit vi ville (och så var vi ju tvungna att ta oss dit med rätt begränsade medel).
Vi efterlyste i princip hej vilt (och helt ogenerat) en herrans massa olika kompetenser som vi då saknade (marknadsföring, ekonomi, affärsutveckling, formgivning, apputveckling). Och OM vi fick hjälp!!! Ni var så sanslöst många kunniga, kloka, smarta kvinnor som hörde av er. Ni var dessutom extremt bjussiga med både er kompetens och tid.
I eftermälet av inlägget hade vi över 100 möten med kvinnor som vi fick kontakt med genom ett enda inlägg i den här helt otroliga gruppen. Vi kände helt enkelt att den här gruppen med all sin inneboende kunskap, kraft och vilja att förändra är en force to be reckoned with.
Vad erbjuder Momentus, vad kan man få hjälp med i appen?
Grundtanken med appen är ju att stärka och stötta kvinnor som fött barn genom att ge dem tillgång till medicinskt korrekt och lättgänglig information i olika format om vad som händer i kropp och psyke efter en förlossning. Sen har vi under resans gång utvecklat tjänsten i flera nya spännande riktningar. Vi är tex i färd med att bygga upp ett community i appen där kvinnor som fött kan dela erfarenheter med varandra och känna gemenskap med andra som är i samma sits.
Att föda barn är ju för 90% av kvinnor förenat med någon form av hälsoförsämring tiden efter, däremot är det inte alltid besvär som leder till att man måste söka vård efteråt. Däremot är det väldigt vanligt att vilja ha kontakt med vården för att man själv har svårt att värdera vad som är förväntat/normalt eller vad man faktiskt behöver söka vård för och sen vart man i så fall ska vända sig. För att kunna hjälpa de kvinnor som är i behov av medicinsk rådgivning är vi nu även registrerade som digitala vårdgivare och kommer framöver kunna erbjuda digital barnmorskerådgivning i appen. Vi planerar även att erbjuda digifysiska besök till vår specialistfysioterapeut på sikt.
Varför tror ni att så många kvinnor känner sig så ensamma i det som kallas fjärde trimester, fasen efter graviditet? Och varför är det så lågt prioriterat?
Att man känner sig ensam beror nog på att man kan vara ganska ensam. Ofta har man ju bara sällskap av en eventuell partner första 14 dagarna och därefter är många kvinnor helt ensamma med bebis om dagarna. Efter en förlossning erbjuds man en till två återbesök till barnmorska på MVC och har man inga särskilda eller akuta besvär så är det oftast all kontakt med vården de flesta kvinnor har. BVC springer man ju till i tid och otid i början, men där ligger ju inte fokus på dig som fött, utan på barnets utveckling.
Det finns även en hel del skam och stigma kring problem relaterade till tiden efter en förlossning i allmänhet och det kvinnliga underlivet i synnerhet. Många upplever nog att man förväntas vara glad att man lever och fått ett friskt barn. Det finns även en massa föreställningar om att den sk bebisbubblan ska vara så mysig och härlig, när den för många i själva verket kantas av hormonkaos och en massa besvär med kroppen. Våra föreställningar och verkligheten lirar inte alltid. Vi tror att alla de här sakerna i kombination kan göra det svårare för kvinnor att be om hjälp.
Tradition och kultur spelar säkert in i att eftervården är utformad som den är, exakt varför den inte är så prioriterad har vi nog inget enkelt eller snabbt svar på. Den frågan kanske man får rikta till våra (till stor del manliga) makthavare och beslutsfattare.
I andra länder (tex Frankrike och England) erbjuds ju kvinnor tex mycket mer omfattande fysioterapeutisk rehabilitering än i Sverige, där kan vi säkert hämta inspiration kring hur vi kan förbättra vården. Samtidigt sker det en massa spännande forskning och flertalet olika förbättringsarbeten kring både förlossningsvård och eftervård i Sverige idag. Bäckenbottenteamet i Södertälje är ju ett utmärkt exempel på hur samarbete mellan olika professioner kan förbättra eftervård och uppföljning.
Vad har ni för drömmar framåt gällande postpartum hälsa?
Vi drömmer om att kvinnor ska känna sig trygga och mindre ensamma efter de föder barn. Både genom ökad kunskap om den sk fjärde trimestern och genom förbättrad eftervård. Vi vill att tabun och stigma kring tiden efter en förlossning och förlossningsskador ska minska. Vi vill bidra till ökad fysisk och mental hälsa hos kvinnor som föder barn. Snart hoppas vi kunna göra appen tillgänglig på andra språk för att inkludera kvinnor som föder världen över!
Vad vill ni säga till gravida som kanske oroar sig för perioden efter förlossningen?
Läs på! Var inte rädd för att ställa frågor.
Till förstföderskor i synnerhet; du har aldrig gjort detta förut, så hur ska du kunna veta vad som är normalt?
Var snäll mot dig själv och tveka inte att be om hjälp om det känns tufft.
Några sista ord?
Vi hade aldrig tagit oss dit vi är idag om det inte vore för många av er i den här gruppen och därför känns det extra kul att få chansen att återkoppla lite kring vad det faktiskt blev av det hela!!Den 17e december såg vår app-bebis Momentus dagens ljus, 1.5 år efter nödropet här i gruppen! Vi är så sjukt stolta att vi tagit oss från idé till att faktiskt kunna publicera en app. Det mesta går om man vill tillräckligt mycket (och/eller om man har 130 000 fantastiska kvinnor i ryggen). Tack för all hjälp, utan er hade det inte gått.
PS. Ni får gärna fortsätta tala om för oss vad vi kan göra ännu bättre framåt. Ni är absolut bäst!
* * *
Vi önskar er all lycka till, och är glada över att höra hur mycket Heja Livet hjälpte till på vägen!
Appen är gratis och finns i App Store och Google play.