Together med Andrea & Elin, Bumpy - Heja Livet

Together med Andrea & Elin, Bumpy

19 MARS 2023, STOCKHOLM

Har du haft missfall? Gjort IVF? Har du tagit medicin för ägglossning? Har du endometrios eller PCO/PCOS? Har du gjort en insemination? Har det tagit längre tid än du tänkt dig att bli gravid? Är du ofrivilligt barnlös eller känner du någon som går igenom ofrivillig barnlöshet?

Vi heter Elin Øyre och Andrea Olsson, grundare av Bumpy, en app som erbjuder ett community för alla som har funderingar kring eller går igenom ofrivillig barnlöshet och som vill göra det lättare att hitta och välja rätt fertilitetsklinik. @bumpyapp.se

..ensamheten, den ständiga osäkerheten och väntan som fertilitetsbehandlingar och infertilitet bär med sig. På grund av tabut kring ämnet har många svårt att prata öppet om sin resa vilket leder till stora psykiska påfrestningar och att det är svårt att hitta andra som förstår vad man går igenom.

ANDREA OLSSON, BUMPY

Vad menas med infertilitet? Hur vanligt är det?
Den medicinska definitionen av infertilitet är när ett tvåkönat par inte har uppnått en graviditet efter 12 månaders försök. Idag upplever 1 av 6 par infertilitet och var fjärde graviditet slutar i ett missfall. WHO uppskattar att runt 186 miljoner människor är ofrivilligt barnlösa världen över och fertilitetsproblem beror lika ofta på faktorer på den manliga sidan som på den kvinnliga sidan, men tyvärr lyfts det ofta i media som ett ’kvinnoproblem”.

Under de senaste åren har man äntligen börjat prata mer öppet om manlig infertilitet och forskning visar att under de senaste 40 åren har mäns spermakvalitet sjunkit med 50%. De främsta anledningarna till den sjunkande spermakvaliteten anses vara osunda levnadsvanor som övervikt, ökat alkoholintag och rökning men även att män i allt större utsträckning utsätts för hormonstörande ämnen än tidigare..


Hur upptäckte ni att ni hade problem med att bilda familj?
Elin – Jag och min man har en 10 år lång historia av ofrivillig barnlöshet bakom oss. Vårt problem har aldrig varit att bli gravida utan att behålla graviditeten och förstå anledningen till varför vi får missfall. Idag har vi gjort IVFer i tre olika länder och har genomgått de allra flesta behandlingarna som finns tillgängliga för att försöka uppnå en lyckad graviditet. Min personliga erfarenhet är att vi i Sverige aldrig togs på allvar av vården då jag trots allt hade lätt för att bli gravid. Vi skulle bara fortsätta så skulle vi snart “hitta guldägget”, att man kunde säga det efter flera misslyckade embryoåterföringar och många, många missfall har jag idag svårt att förstå. I Sverige blev vi erbjudna en missfallsutredning som bestod av ett blodprov samt en spolning av äggledarna, vilket inte ens hade varit nödvändigt eftersom problemet inte låg i huruvida jag hade fri passage i äggledarna eller inte, det hade jag ju uppenbarligen eftersom jag lätt blev gravid. När vi åkte utomlands kunde vi för första gången göra en mer grundlig utredning, dels kunde vi testa våra embryon då det ofta kan vara en orsak vid upprepade missfall, samt göra hysteroskopi där man går in med en kamera i livmodern för att se att allt ser bra ut. Det visade sig att jag hade flera ärrbildningar efter tidigare missfall men det var inte förrän de gjorde en MR av livmodern som man hittade den möjliga orsaken. Jag vill dock verkligen poängtera att IVF i Sverige är precis lika bra som i många andra länder om man inte har oturen att behöva mer omfattande utredningar som till exempel PGT-A testning av embryona, då det inte görs i Sverige idag.

Andrea – För min del upptäckte jag när jag var 16 år att min väg till föräldraskap inte skulle bli den “vanliga vägen” och att jag inte skulle kunna bära mina egna barn. Idag föds 1 av 4000 kvinnor utan livmoder fast med fungerande äggstockar. Jag har alltid haft en dröm om att bli mamma så när möjligheten kom efter 17 år av många IVF-behandlingar för att plocka ut ägg så kändes det som en fantastisk möjlighet att få göra en banbrytande livmodertransplantation. För första gången kände jag känslan att jag faktiskt skulle ha möjligheten att bli gravid och föda ett barn. Jag tog beslutet att genomgå operationen och den var lyckad. I och med det fick jag min första mens som 33-åring men dessvärre blev jag dålig efter några månader och efter en tid av svåra komplikationer med mycket smärta slutade det med att jag var tvungen att operera bort livmodern. Så här är jag nu, en transplantation och stora trauman senare men tyvärr inte ett steg närmare att bli förälder.


Vad hade ni önskat att ni hade vetat innan ni påbörjade processen med att bilda familj?
Vi hade verkligen önskat att man fått lära sig mer om fertilitet och missfall tidigare i livet, redan i skolan. Vi får mycket information som unga om hur viktigt det är att förhindra graviditeter men det kommer ofta som en chock för många hur vanligt det är med fertilitetsproblem och att var fjärde graviditet slutar i ett missfall. En annan vanlig upplevelse bland våra användare i appen är att vården inte tar missfall på allvar. Det är så klart en följd av att det är så vanligt och någonting de ofta stöter på men för den som går igenom det kan det vara otroligt traumatiserande. De här sakerna går hand i hand och överlag måste vi öka kunskapen och börja prata högt om alla typer av fertilitetsproblem. Att det ens kan vara ett tabuämne år 2023 i Sverige är nästan ofattbart.

Hur kan man som närstående visa sitt stöd för de som går igenom ofrivillig barnlöshet?
Det är så klart otroligt svårt att förstå hur det är att gå igenom ofrivillig barnlöshet om man inte har upplevt det själv, men det största problemet är att det är så tabubelagt. Det komplicerar det både för den som går igenom problemen personligen men även för de som står nära någon som är ofrivilligt barnlös. Många är rädda för att säga något olämpligt eller göra fel och undviker därför ämnet eller till och med undviker den som går igenom svårigheter, och det aldrig ett bra alternativ. 

Det är dock väldigt individuellt hur man föredrar att få support från sina nära men när vi gjorde en takeover på Heja Livets instagram fick vi otroligt många bra förslag från er medlemmar på hur man kan stötta. Sammanfattningsvis så önskade man att bli stöttad på följande sätt:

– Lyssna!

– Kom inte med oombedda råd

– Fråga hur du kan stötta

– Fråga hur de mår inte hur det går

– Inkludera dem i ditt liv (försvinn inte)

Vad är några av dom vanligaste utmaningarna för dom som befinner sig i en situation med ofrivillig barnlöshet? Utöver de psykiska och fysiska påfrestningarna, vad på denna resan har varit mest utmanande?

En av de vanligaste frågorna i forum och grupper där ofrivillig barnlöshet diskuteras är ”Vilken klinik ska jag välja och varför?” och “Vilka behandlingar finns tillgängliga om jag har det här specifika problemet?”. Det här är någonting vi själva har erfarenhet av då vi behövt välja klinik och behandlingsalternativ både en, två och tre gånger. Därför har vi tagit fasta på det och vill med Bumpy göra det enklare att välja klinik och behandling beroende på dina personliga preferenser. Om du ska välja hotell eller restaurang inför en kommande semesterresa finns det mängder av plattformar med utlåtande, rankingar och information att välja mellan. Men om du ska gå igenom en fertilitetsbehandling, som ofta är otroligt påfrestande både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt så är du utlämnad till att göra din egna research helt utan möjligheter att jämföra de olika alternativen. Det ska vi ändra på, hos Bumpy ska du enkelt kunna se vilka kliniker som finns tillgängliga beroende på dina personliga behov samt kunna läsa vad andra har att säga om kliniken. 

En annan aspekt är ensamheten, den ständiga osäkerheten och väntan som fertilitetsbehandlingar och infertilitet bär med sig. På grund av tabut kring ämnet har många svårt att prata öppet om sin resa vilket leder till stora psykiska påfrestningar och att det är svårt att hitta andra som förstår vad man går igenom. Just de här problemen var det som ledde oss till att skapa Bumpy, att bygga en app och community där man kan få kontakt med andra i liknande situationer och dela sina erfarenheter och få stöd.

*

Vill du lära mer om Bumpy?
Bumpy app: https://link-to.app/BumpyApp
Följ vår resa på IG: https://www.instagram.com/bumpyapp.se/

Se vår Takeover på Heja Livets IG: https://www.instagram.com/p/CovMCPPOu0tWedwXUz7c1ezq6g49JhZmLJzsB40/

Tack snälla Andrea och Elin för att ni delat med er om er resa!