Anamma x Sofia "Matologik" Österlöf - Heja Livet

Anamma x Sofia ”Matologik” Österlöf

20 JAN 2022, STOCKHOLM

Januari är den stora månaden för den globala kampanjen “Veganuary”, som syftar till att uppmuntra, och upplysa om vegansk kost. Något vi också är väldigt glada att få göra tillsammans med varumärket Anamma!

I lite mer än 20 år har det veganska varumärket från södra Sverige inspirerat med en filosofi om att vego-mat ska vara riktigt gott, och de gör ingen skillnad på veganer och köttätare – alla kan äta god mat från växtriket ur deras sortiment!

Tillsammans med matentusiasten Sofia Österlöf vill vi visa hur enkelt och gott det är att anamma den veganska matlagningen – speciellt passande nu i januari med start för nya goda vanor och rutiner. Sofia står bakom Instagram-kontot @matologik och har levt efter devisen att det ska gå att laga goda rätter i en liten kokvrå som gärna innehåller genvägar och nudlar. Häng med när vi pratar vego, att gå från kokvrå till kök modell större och ni kommer få ett riktigt gott recept när hon bytt ut köttet i sin favoriträtt mot Anammas Vegofärs!

”Du äter sannolikt redan mycket veganska ingredienser och lagar rätter där det är enkelt att ta bort eller byta ut det enstaka animaliska inslaget.”

SOFIA ÖSTERLÖF

Vi inleder året med en klassisk “Veganuary”. Vad är din “go to”-rätt när det kommer till att laga snabb, god, vegansk mat?
Enkelt! Fried rice. Funkar med vegofärs, färska som frysta grönsaker, eller tofu. Du kan egentligen slänga i det mesta, vego eller ej. Det råkar därför också vara min ständiga vapendragare när jag behöver rensa kylen på grönsaker och ris som sjunger på sista refrängen. Om man inte är övertygad än så är smaksättningarna dessutom sådana som funkar till cirka allt och håller länge, som ingefära, soja, vitlök och sesamolja. Har man inte ris funkar såklart nudlar precis lika bra att steka.


Många saknar inspiration när de ska laga vego, vad har du för tips?
Att inse att det inte behöver vara så klurigt eller annorlunda från din vanliga matlagning. Utgå från sådant du redan tycker om och håll dig i ett hörn där du känner dig trygg. Du äter sannolikt redan mycket veganska ingredienser och lagar rätter där det är enkelt att ta bort eller byta ut det enstaka animaliska inslaget. Wokade nudlar, tacos, thailändska grytor, gräddig pasta och bolognese är nog sådant många av oss äter oavsett preferenser, och där krävs bara små justeringar. Som vegofärs istället för nötfärs, mer grönsaker istället för kyckling, havregrädde eller kokosgrädde istället för kogrädde. Sedan är Instagram en outtröttlig källa till inspiration med fantastiskt duktiga personer som lagar helt vanlig mat som bara råkar vara vegansk.

Varför väljer du att äta vego ibland?
Jag vet ju om att jag redan belastar klimatet på massa kreativa sätt, bland annat genom att jag äter kött, och att laga vego ibland är att ta ett litet men aktivt steg på bättringsvägen. En middag är bättre än ingen. Men nuförtiden blir det oftare än sällan, många gånger blir det bara så eftersom många ingredienser jag använder helt enkelt är vego. Växtriket är ju toppen på det sättet att det faktiskt består av massa mat, när man tänker efter. Och vissa gånger för att jag är lat, då kött, fågel och fisk ofta kräver mer ansträngning.

Du har gått från kokvrå till kök modell större, vad tar du med dig från allt du lärt dig att laga mat på liten yta, vilka är dina bästa hållbara genvägar?
Något så revolutionerande som att tänka efter lite när man handlar. Eftertänksamhet är verkligen min bästa genväg. Behöver jag det här och får det plats? Ofta är svaret nej på minst en av frågorna och det gör allt lite lättare. Lättare för plånboken, lättare för en ambivalent person som jag och lättare för jorden i form av mindre svinn. Så i grunden var det en praktisk fråga snarare än om att rädda världen, men det spelar ju egentligen mindre roll. Min näst bästa, och kanske minst omtyckta, är att våga vara kreativ med det man har. Gamla grönsaker kan bli en rostad grönsakssoppa, slattar i pizzakartongerna kan bli en pastagratäng eller minestronesoppa, trött kål och svajande morötter kan bli okonomiyaki. Jag tror på att i alla fall nästan alla löser det där galant.


Vilka fem ingredienser finns alltid hemma hos dig?
Ljus soja, sesamolja, champinjoner, buljongtärningar och nudlar. Med det hemma klarar man sig både i krig och i kärlek. Det kan till och med bli en ganska god rätt bara det, när jag tänker efter.

Som avslutning, vilken produkt från Anamma stannar kvar i din receptbank även efter Veganuary?
Definitivt Anamma Vegofärs, ultimat till ris- och nudelrätter. Eller en bolognese.

* * * 

För oss har hon nu tagit fram ett recept på när hon har bytt ut köttet i sin favoriträtt mot Anammas Vegofärs! Sofias veganska one-pot nudelsoppa med vegofärs och sambal oelek hittar du nedan!

Fotograf: Amanda Gylling

’ONE-POT’ NUDELSOPPA MED VEGOFÄRS OCH SAMBAL OELEK

4-5 portioner


Ingredienser:
500 gram Anamma Vegofärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter 
Ingefära, motsvarande en bit på ca 4×3 cm
2,5 liter vatten
3-4 grönsaksbuljongtärningar 
1-3 msk sambal oelek
Ev vegansk fisksås efter smak
2-3 msk ljus soja 
Salt
1/2 Salladskål
2 msk sesamolja
4 portioner nudlar (t.ex vete-, ris- eller bovetenudlar)

Exempel på topping:
Rostade sesamfrön, Rostad lök, Koriander, Salladslök, Chiliolja



Gör såhär:
1. Stek färsen i valfritt matfett i ca 10 minuter. Använd gärna en stor gryta eller kastrull med ordentlig botten så kan du göra allt i samma – och slipper extra disk!

2. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök. Hacka morötter lite grövre, kanske 0,5-1 cm stora kvadrater eller hur du föredrar dem. När färsen stekt i 10 minuter häller du ned grönsakerna i färsen. Fräs tillsammans i några minuter så det mjuknar.

3. Häll på allt vatten, tre grönsaksbuljongtärningar, 1 msk sambal oelek, 2 msk fisksås, 2 msk ljus soja och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda i minst 10 minuter (gärna längre men har man bråttom så har man). Sedan smakar du av och har mer av det du tycker behövs – ju mer sambal oelek desto starkare och smakrikare, och ju mer fisksås, soja och buljongtärning desto mer umamismak och salt blir det. Fortsätt sjud och smaka av tills du är nöjd.

4. Skiva salladskål tunt och häll ned i soppan, rör om.

5. Direkt efter salladskålen går du i med nudlarna och kokar enligt anvisningar på paketet (det går såklart även att koka separat av om du är osäker). Jag har använt färska vetenudlar, även kallade udon, och de går att hitta på asiatiska livsmedelsbutiker och på välsorterade Hemköp och Willys. Men torkade går utmärkt också! 

6. Ta från plattan, häll ner sesamolja och rör om. 

7. Häll direkt upp i skålar och toppa med vad du tycker om. Jag valde rostade sesamfrön, rostad schalottenlök (men vanlig rostad lök går lika bra), kokt ägg, koriander, salladslök och chiliolja. Men här kan du välja helt fritt.

8. Ät direkt!