Aim for the Horizon Workshop nr 8 - Att vara kvinna i en mansdominerande bransch

Sofie Johansson, båtens skeppare och kapten för veckan började sin workshop med att berätta hur hon kom in på skepparyrket. ”Min familj hade en segelbåt som jag spenderade var sommar på. När jag var 16 år hyrde jag min första båt på västkusten med mina tjejkompisar. Jag var såld på havet, segling och frihetskänslan, detta ville jag fortsätta med!”. Workshopen handlade om utmaningar i yrket som kvinna i en starkt mansdominerad bransch, om rädslor det medför att vara ytterst ansvarig för båten och dess besättning.

"Precis före studenten tog jag mitt första båtcertifikat – Förarintyg. Några år senare fick jag höra om drömjobbet, dvs. skeppare på The Yacht week. Efter sex somrar på The Yacht Week kände jag mig redo att starta mitt egna företag – Loving sailing AB som jag nu drivit i tre år och sköter i dess helhet, med allt vad det innebär, bokning av skeppare, marknadsföring, etc. Jag håller det litet, genuint, där jag pushar på att man ska åka själv för att träffa nya vänner. I nio år har jag nu arbetat som skeppare runt om i medelhavet, egeiska havet, karibiska havet och i Thailandviken.

Jobbet som skeppare är häftigt, det är mycket att kunna och väldigt socialt. Man kommer människor nära på kort tid och det är oerhört berikande! Men det är också tufft när man hela tiden känner att man måste kämpa för att passa in med kollegorna. Dock har jag börjat känna att jag inte vill passa in. Om yrket gör att jag sticker ut, varför inte spela på det?! Jag ser det positiva i det. Jag tar del av fördelarna att vara kvinna bland en dröse ”manliga män”. Målgruppen jag riktar mig till skiljer sig också från det ”normala”, det är er kvinnor jag vill ha med ut på havet. Jag har precis börjat planera sommarens segling och det blir… Mallorca!! Vi rundar Ibiza och sen tillbaka. En vecka, en gång i april – där vi letar upp de bästa vikarna, och sen i sommar igen - då rutten är bestämd och högsäsongen är på topp!

Frågor till Heja Livets medlemmar:

Hur hanterar du situationer där du tydligt märker att du blir annorlunda bemött pga att du är kvinna?

Hur länge orkar man att sträva mot strömmen? Och vart hittar man styrkan till det?

Skulle ni mindre företagare här på Heja Livet vilja träffas för workshops för att stärka varandra och vår business? – Jag kan själv känna en ensamhet och svårighet att hitta styrkan som egenföretagare."

Foto: Agnes Maltesdotter

2018-09-24 01.11.23 1.jpg