Aim for the Horizon Workshop 4 - Sårbarhet

Idag kommer vi dela med oss av en ny workshop från Aim for the Horizon! Nämligen Kim Gynnerstedts på temat: Sårbarhet

Kim, Head of Communication på HER, tillät oss att vara sårbara, att våga fråga efter hjälp och söka svar hos varandra. Hon gav oss alla varsin utvald kristall som representerade våra olika personligheter.

Hennes workshop var på hur sårbarhet är en styrka. Om man slår upp definitionen av ordet “sårbar” så står det: susceptible to physical or emotional attack or harm” och synonymerna är helpless, defenceless, powerless, impotent, weak. Bara negativa ord. Det är inte konstigt att vi har en negativ relation till ordet.

Det är på tiden att vi ändrar hur vi uppfattar just sårbarhet, för vi ALLA är sårbara vid flera tillfällen i våra liv vare sig det är första dejten eller stor promotion på jobbet. När vi får känslan av att vi kan bli sårade eller utelämnade så skyddar vi oss genom att bygga upp murar som ska skydda oss från att vara sårbara. Murar bygger endast distans och gör det omöjligt att växa och utvecklas.

Så varifrån kommer känslan av att känna sig sårbar? Enligt Brene Brown så kommer det från skammen. Att känna att man inte är tillräcklig. Skillnaden mellan att använda sin sårbarhet till något positivt istället för negativt är känslan av att man är tillräcklig.

Att omfamna sin sårbarhet tillåter dig att knyta starkare band och relationer med andra. Hon säger också att “Vulnerability is about showing up and being seen. It’s tough to do that when we’re terrified about what people might see or think.”

Om vår negativa relation till sårbarhet kommer från skammen och rädslan att inte vara tillräcklig, är det någonting internt, en personlig inställning och identitet till sig själv. Den viktigaste platsen att jobba på sig själv för finna styrkan i sin sårbarhet börjar med dig.

Vi gjorde två övningar för att 1. visa hur man kan boosta sitt egna självförtroende genom att skriva ett brev till sig själv där man gav sig själv råd till att må bättre i tillfällen som man kände att man inte är tillräcklig. Andra övningen var en ASK där vi gick runt bordet och fick fråga en fråga till de andra runt temat, där man lät sig själv vara sårbarhet för att knyta starkare relationer med de andra kvinnorna runt bordet.

Så om vi skulle ändra definitionen av vad sårbar är, så skulle Kim förklara det med: stark, modig, öppen, autentisk och inbjudande. 
Vi håller helt med!

Fråga till Heja Livets medlemmar:
När känner du dig sårbar? Hur hanterar du en sådan situation, stämning, känsla?

Foto: Agnes Maltesdotter

Agnesmaltesdotter-0254.jpg