Sofia Tärneberg - Heja Livet!

Det finns en person som heter Sofia Tärneberg. Hon är en av doldisarna i modebranschen samtidigt som hon är en av de mest pålästa och kunniga inom just konsumtion. Hon har gått i katolsk flickskola i Tokyo, finns ingenstans på sociala medier, har arbetat med allt ifrån Harvey Nichols till ELLE, från FN till de kinesiska myndigheterna och nu släpper hon snart sin bok som heter "Dress (with) Sense" där bland annat Emma Elwin medverkar. 

Läs vår intervju med Sofia, läs om hur vi gör 35000 ( !! ) medvetna val varje dag och om hur vattnet färgas blått i Kina av jeansen som tillverkas där. Jag hoppas att du, precis som jag kommer att lära dig massor!

1: Hej Sofia! Jag har känt dig längre än någon annan av mina vänner, för dem som inte vet vem du är, berätta!

Svar: Jag har levt i kappsäck i stora delar av mitt liv och haft möjligheten att uppleva kontrasterna av allt från de ståtliga skyskraporna i Hong Kong till de pittoreska taktopparna i Paris. Mina resor har haft jättestor påverkan på mig och har öppnat upp ögonen för mig hur mina val påverkar människor och miljön. 

Mitt intresse för kläder började nog när jag som 14-åring gick på en katolsk flickskola i Tokyo och blev iklädd kilt, knästrumpor och kortärmad skjorta. Uniformen kom tillsammans med strikta instruktioner om att man inte fick färga håret, sminka sig eller måla naglarna. När alla plötsligt blev likadana ut (fastän vi var tjejer från över 90 länder) insåg jag hur viktigt kläder egentligen var för att uttrycka mig. Efter gymnasiet studerade jag marknadsföring med fokus på mode och tog alla tillfälle att praktisera på mode-förtag, veckor och tidningar. Men jag har alltid varigt intresserad av mänskliga rättigheter och när jag jobbade med en modevisning där vi spenderat flera miljoner på att bygga upp en illusion som inte hade något med kläderna att göra tänkte jag bara nej men vad är det egentligen vi säljer? Var kommer kläderna ifrån och vem har gjort dem? 

Vi säljer en produkt utan att berätta någonting om den…och där började min resa att hitta alternativa sätt att tillverka och använda kläder. Jag fortsatte sen att utbilda mig just inom detta område och har sen dess arbetat med allt från hållbara klädeskollektioner, dokumentärer, tävlingar, modevisningar, forskning och utställningar. Det har verkligen varit en resa med kontraster och jag har samarbetat med allt ifrån Esprit till Harvey Nichols, Ford till ELLE och FN till de kinesiska myndigheterna. 

2: Ditt område är just konsumtion inom mode. Hur ser konsumtionen ut i de olika delarna av världen och var är den sämst vs "bäst" ur miljöperspektiv?

Svar: Konsumtion av kläder har ökat med 400% de senaste 20 åren medan priset av kläder har sjunkit. På så vis har mode demokratiserats runt om i världen och vi har överlag fått en slit och släng attityd till kläder (med mindre fokus på slit och mer på släng). Jag har mest erfarenhet av Kina där konsumtionen ökar enormt när fler människor når medelklassen. Där finns det en stor marknad av billiga produkter och H&M anses som dyrt.

I Sverige ser vi inte den fysiska effekten av våra köp. Det gör man dock i Kina där t ex. vattnet i Xintang (som tillverkar en tredjedel av alla världens jeans) blir blått från fabrikernas utsläpp och i Afrikas hamnar landar lass av våra gamla skänkta kläder och gör att 80% av befolkningen bär secondhand kläder.

Modeindustrin står inför stora problem världen över och det kommer att krävas olika lösningar. Här i norden är vi till exempel vana vid att panta våra burkar så kanske blir det inte så svårt att återvinna våra kläder men i Kina finns det t ex kulturella och religiösa annoteringar med secondhand så andelen av befolkning som är villiga att återanvända kläder är mycket låg.

3: Blir vi lyckliga(re) av att konsumera, generellt? Kan man se någon koppling till konsumtion,krig och oroligheter i världen, går det ner och upp pga vad som händer?

Svar: Lyckligare för stunden! Jag tror absolut att man kan bli glad av att få ett nytt plagg eller klä sig fin. Kläder är ju en förlängning av oss själva och ett sätt att utrycka oss. Jag vet själv hur glad man kan bli när man får en ny tröja till hösten som får en att känna sig fin och skyddad i rusket. Men lyckan är kortvarig! Ungefär samma känsla som när vi har klämt en påse lösgodis. Vi gör det för att fylla ett tom rum eller förtrycka en känsla. Problemet är att den känslan försvinner och vi letar efter lycka i en ny tröja eller klänning och det blir en ond cirkel. 

4: Framtiden, finns det någon sådan och hur ser den ut om vi inte börjar tänka och handla efter hur jorden mår?

Svar: Jag är en optimist (men med fötterna på jorden är jag också realistisk) jag väljer att tro att det kommer ljusna! Men visst är det en väldigt mörk bild vi ser. Vi kan redan nu se effekterna som föroreningar har på människor och den framtida osäkerheten av naturresurser. Modeindustrin anses som den andra mest förorenande industrin i världen (på första plats ligger olje industrin!). Det krävs enormt mycket resurser för att tillverka våra kläder. Ett par jeans kräver t ex ca. 3,625 liter vatten, 3kg kemikalier och 400MJ of energi att tillverka. När 1,2 miljoner människor inte har tillgång till rent dricksvatten och Kina riskerar att ha utnyttjat alla sin tillgängliga vattenförsörjning 2030 kanske vi måste omprioritera användningen av våra dyrbara resurser...

Vi som människor klarar oss inte utan jorden (i alla fall inte än) men jorden klarar sig utan oss. Det tycker jag sätte saker och ting i perspektiv.

5: Du har varit med och skrivit boken Dress (with) Sense där bland annat Emma Elwin är intervjuad. Vad handlar den om och var kommer den att säljas?

Svar: Jag har skrivit boken tillsammans med två av mina föredetta kollegor, Hannah Lane och Christina Dean, på den ideella organisation Redress. Vi kände att vi behövde samla våran erfarenhet och alla inspirerande människor i vårt nätverk på ett ställe…så blev det en bok!

Med boken försöker vi inspirera konsumenter till en mer hållbar garderob genom att samla människor, företag och organisationer som jobbar med hållbart mode på olika sätt. Vi tror på att alla kan göra något och genom att göra små förändringar kan du ha en stor påverkan. Många har en negativ bild av hållbart mode och tror att de måste offra något för att ha en hållbar garderob. Men vi tycker tvärt om! En hållbar garderob kan se precis lika stilfull ut OCH du kan bära med ännu mer stolthet. 

Boken är indelade i fyra kapitel - buy, wear, care och dispose - och tanken är att du ska kan kunna plocka upp den när du behöver tips på hur du gör om dina kläder eller tvättar med minimal miljöpåverkan. Boken är utgiven av Thames&Hudson och kommer ut på engelska och franska i mars. Alla våra royalties från boken kommer att gå till Redress arbeta att minska spill i mode insustrin. 

6: Varför behövs det en bok likt denna på marknaden idag? 

Svar: För att inspirera och engagera! Vi måste ta fram positiva och konkreta exempel på vad konsumenter kan göra här och nu. Vad kan du göra när du står i provrummet på en fredag eftermiddag eller framför din fulla tvättkorg en snöda eftermiddag. 

Filmer som the True Cost är fantastiska och belyser många av de problem mode industrin står inför men som konsument kan man känna sig överväldigande och maktlös när man stänger locket på sin laptop. Då behövs inspiration och tips så att man inte går tillbaka till sina gamla vanliga vanor. Just därför samlade vi stilfulla exempel på företag som Filippa K och Reformation med tips från modeprofiler som Sussie Bubble och Amber Veletta.Vi hoppas att vi lyckats!

7: Är konsumtionens största hot medvetenhet och upplysning? 

Svar: Ja, men samtidigt tror jag inte det är realistiskt. Vi bombarderas med information och vi gör cirka 35,000 medvetna val varje dag. Det sägs att vi bara kan ta ett fåtal (vissa säger runt 30!) bra besult om dagen vilket är anledning till att framgångsrika entrepenörer som Mark Zuckerberg och Steve Jobs har/ hade samma kläder på sig VARJE DAG. 

Tänk på när du står i mataffären. Bara när man ska köpa mjölk kan man välja mellan lätt, mellan, ekologisk, havre, laktosfri, mandel, soya, cashew, lokal producerad, tillsatsfri, sötad eller osötad... Som konsument är det omöjligt att ta så många beslut vid varje köptillfälle. 

Jag är väldigt intresserad av vara mina produkter kommer ifrån och hur de påverkar miljön, människor och min egen kropp. Men jag som är vegetarian, undviker laktos, vill ha så rena och naturliga produkter som möjligt skäms när jag stoppar ner mandelmjölken i matkorgen och tänker på att den skickats från andra sidan jorden och förmodligen är gjord av mandlar (som kräver mycket vatten att växa) från torra Kalifornien.

Men vare sig vi går i samma kläder eller inte är det jätte viktigt att vi som konsument göra aktiva val. Varje gång vi handlar visar vi vad som är viktigt för oss, vi röster med våran plånbok som man brukar säga. Det positiva är att det blir enklare och enklare att göra rätt. Med allt fler butiker som satsar på hållbarhet behöver konsumenten ta mindre beslut. Vi rör oss också mot ett mer cirkulärt flöde av produkter där vi delar, byter, lånar, reparerar, uppgraderar och lämnar tillbaka våra produkter. Det kommer att förändra hur vi konsumerar men det tillåter oss också att konsumera. 

8: Behövs det ämne som ni berör i boken, som undervisning redan i skolorna?

Svar: Absolut! Det är jätte viktigt att nästa generation lär sig kritisk tänkande och gör hållbarhet till en grundpelare i allt de gör. Det ska inte vara en separat kurs eller projekt utan en naturlig del av alla uppgifter. Jag har jobbat en del med skolor och universitet och dom har fantastiska idéer och lösningar på stora hållbarhetsfrågor. De har ofta inte samma inrutade tankesätt som många i industrin vilket är en fördel som låter kreativiteten flöda. Mer samarbete med skolor och företag vore super!

9: Hur medveten är du om din egen konsumtion och vad gör du för att leva efter dina egna ord?

Svar: För mig är det jätteviktigt att leva som man lär vilket var en av anledningar att jag flyttade tillbaka till Sverige. Hur klyschigt det än må vara så är Gandhis ord “be the change you wish to see in the world” mitt favorit qoute som alltid inspirerar.

För mig är hållbarhet en livsstil och jag lägger mycket tid på att hitta de bästa alternativen för mig. Det handlar framförallt om att handla mindre och producera mindre avfall. Men det är en resa. När jag började med hållbarhet köpte jag alla kläder jag hittade som var ekologiska eller Fairtrade certifierade (det fanns inte så mycket på marknaden 2008 så det låter värre än det va!). Men jag insåg snabbt att jag inte använde mycket av det jag handlade för jag hade bara köpt det för det var “hållbart” inte för att jag tyckte om det. Jag var ungefär som Rebecca Bloomwood i Shopaholic böckerna som köpte masa nya saker som skulle hjälpa henne att spara pengar, när lösningen var att inte handla alls. Nu köper jag bara saker som jag verkligen tycker om och vet att jag kommer att använda länge. Kvalité är jätte viktigt och att jag kan tvätta och reparera plagget. 

Jag köper alla mina bas plagg som strumpor, linne och underläder i återvunnet eller ekologiskt material. Jag älskar verkligen 'one for one’ affärsmodellen och väljer TOMS och FEED om jag behöver nya solglasögon eller en väska. Att produkten är gjort på ett hållbart satt och att jag samtidigt kan hjälpa någon annan är win-win.

Jag tvättar mina kläder så lite så möjligt och luftar mina kläder eller tar bort en fläck istället för att tvätta hela plagget. Hur vi tvättar kan ha störst miljöpåverkan i ett plaggs livscykel. Strykjärnet och torktumlaren är jätte stora energi tjuvar så det skippar jag för de mesta. Kanske låter som jag luktar illa och är skrynklig…men jag tror ingen märkt det!?

När det är dags att skiljas från mina plagg brukar jag försöka byta, sälja eller ge bort dem. Annars lämnar jag dem till Myrorna eller till insamling i en av alla de butikerna som nu har textilinsamling.

10: För en person som mig, som är precis i nybörjarfasen av att sluta konsumera "skit" och börja handla kvalitet och med eftertanke. Vad är det bästa för mig att göra?

Svar: Det bästa du kan göra är att köpa kläder du ÄLSKAR. Kläder som du kommer att använda om och om igen. Kläder som du tycker så mycket om att det är värt att laga, att inte slänga på golvet när du kommer hem eller som du vill ge till din dottern om 20 år. Det spelar ingen roll att ett plagg är ekologiskt, Fairtrade certifierat, klimat kompenserat och gjorts i en miljövänlig fabrik om det bara kommer att få se mörkret av din garderob. 

Ett av de störa problemet vi har med mode industrin är över konsumtion och spill. För när vi slänger ett plagg förlorar vi allt de vatten, energi och arbetskraft som är inbäddat i plagget. Så om du har ett plagg som är gjort av polyester och av arbetare som fått minimilön…så slänger du de blod, svett och tårar plagget bär i sopporna. Att vi värderar våra kläder är det första steget mot mer hållbart mode.

Modekedjan är så komplex och vi står inför så många problem. Det finns tyvärr inte ett plagg som är perfekt. Jag brukar därför säga att fokusera först på vad som är viktigt för dig. Om det är djurs rättigheter, rättvis handel eller att spara vatten så börja där!

11: Du är en av få, faktiskt min enda vän som INTE finns på socialamedier. Hur når man ut med sin information i ett samhället som i princip bara är uppbyggt kring just det?

Svar: Haha jag vet! På en personlig nivå handlar det nog mer om att jag vill vara i nuet och inte vara distraherad av vad som händer någon annan stans. Det har ju hänt ett par gånger att man varit på väg att ta en tugga när man hör ‘STOP' (och man tror att världen håller på att gå under) och sedan istället hör man 'jag måste ta en bild först!'.

Resten av kvällen delar man uppmärksamhet med ett Instagram kontot och människor som är på andra sidan stan eller helt enkelt i en annan stad. Det där med bekräftelse från likes och kommentarer är ju viktigt…? Jag älskar att höra om människors upplevelser men jag vill höra från DIG hur din semester var inte sitta och titta på ett album av dina Mexico bilder och bilda mig en egen uppfattning om hur god din buritto var.

Men med det sagt måste man också vara i nuet och social medier är nutidens kommunikation. På jobbet använder vi det jätte mycket och det är ett fantastiskt sätt att sprida information och hitta inspiration. När det gäller hållbarhet är det ett sätta att kunna berätta historien bakom produkten. Jag tror dock att det är ännu viktigare vad vi kommunicerar i butiken då statistik visare att det är information vid köpögonblicket som har störst påverkan. Ofta kanske vi tycker eller tror något men det översätts inte till en förändring i beteende. Tyvärr finns det väldigt lite information om hållbarhet i butikerna och väldigt sällan inspiration som får mig att vilja välja ett hållbart plagg. Det får vi jobba mer på!

12: Vad är nästa projekt för dig, drömjobb som drömresultat?

Svar: Drömresultat vore att vi alla gör mer medvetna val. Både i hur vi behandlar oss själva, andra människor och miljön (som egentligen allt är ett då vi är en del av naturen). Om vi tänker efter hur våra val och vårt beteende påverkar tror jag vi naturligt tar bättre hand om varandra och naturen. Om vi slutar leva på autopilot i en värld där vi själva står i centrum tror jag vi gör andra val och det är inget som kräver en massa ny kunskap. 

Om du vill komma i kontakt med Sofia, tveka inte att höra av dig till henne på: sofiatarneberg@gmail.com