Aim for the Horizon Workshop nr 8 - Att vara kvinna i en mansdominerande bransch

Sofie Johansson, båtens skeppare och kapten för veckan började sin workshop med att berätta hur hon kom in på skepparyrket. ”Min familj hade en segelbåt som jag spenderade var sommar på. När jag var 16 år hyrde jag min första båt på västkusten med mina tjejkompisar. Jag var såld på havet, segling och frihetskänslan, detta ville jag fortsätta med!”. Workshopen handlade om utmaningar i yrket som kvinna i en starkt mansdominerad bransch, om rädslor det medför att vara ytterst ansvarig för båten och dess besättning.

"Precis före studenten tog jag mitt första båtcertifikat – Förarintyg. Några år senare fick jag höra om drömjobbet, dvs. skeppare på The Yacht week. Efter sex somrar på The Yacht Week kände jag mig redo att starta mitt egna företag – Loving sailing AB som jag nu drivit i tre år och sköter i dess helhet, med allt vad det innebär, bokning av skeppare, marknadsföring, etc. Jag håller det litet, genuint, där jag pushar på att man ska åka själv för att träffa nya vänner. I nio år har jag nu arbetat som skeppare runt om i medelhavet, egeiska havet, karibiska havet och i Thailandviken.

Jobbet som skeppare är häftigt, det är mycket att kunna och väldigt socialt. Man kommer människor nära på kort tid och det är oerhört berikande! Men det är också tufft när man hela tiden känner att man måste kämpa för att passa in med kollegorna. Dock har jag börjat känna att jag inte vill passa in. Om yrket gör att jag sticker ut, varför inte spela på det?! Jag ser det positiva i det. Jag tar del av fördelarna att vara kvinna bland en dröse ”manliga män”. Målgruppen jag riktar mig till skiljer sig också från det ”normala”, det är er kvinnor jag vill ha med ut på havet. Jag har precis börjat planera sommarens segling och det blir… Mallorca!! Vi rundar Ibiza och sen tillbaka. En vecka, en gång i april – där vi letar upp de bästa vikarna, och sen i sommar igen - då rutten är bestämd och högsäsongen är på topp!

Frågor till Heja Livets medlemmar:

Hur hanterar du situationer där du tydligt märker att du blir annorlunda bemött pga att du är kvinna?

Hur länge orkar man att sträva mot strömmen? Och vart hittar man styrkan till det?

Skulle ni mindre företagare här på Heja Livet vilja träffas för workshops för att stärka varandra och vår business? – Jag kan själv känna en ensamhet och svårighet att hitta styrkan som egenföretagare."

Foto: Agnes Maltesdotter

2018-09-24 01.11.23 1.jpg

Aim for the Horizon Workshop nr 7 - Känslor och interaktion

Som avslutning vill vi dela med oss av Elinor Samuelssons workshop. I denna interaktionsdesignerns ögon är vi alla en del av något större, och hennes nyfikenhet är smittsam. Hon lät våra energier mötas i olika meditations- och yogaövningar som slutade i ett spontanbesök hos en Grekisk familj.

Elinors workshop handlade om känslor och interaktion. Hon pratade om den kreativa processen som interaktions-designer som inkluderar user experience (UX) och user interface (UI). Inom UX design kikar hon på användarens beteendemönster och mentala modeller kring hur deras verklighet ser ut för att sedan identifiera behov. Inom UI design förmedlar hon fördefinierade känslor som uttrycks i färg, form, ljud, vibrationer, material, temperatur, doft, typsnitt, textur, hastighet, m.m. UI designen är det som sinnena förstår medans UX är processerna som skapar nya beteende mönster.

Elinor talade även om sitt designarbete inom mental hälsa och hur vi kan designa produkter, tjänster och miljöer som hjälper oss att stärka vårt sinne. Hon gav exempel på design av specifika brain states för fysiska miljöer som påverkar våra hjärnor till att bli mer kreativa, fokuserade, snälla och avslappnande. Hon berättade även om deras arbete med hennes företag The Kokon där de byggt en kontors-hängstol för att bryta cykeln av kronisk stress på 7 minuter och ta hjärnan till ett meditativt tillstånd. Elinor pratade också om hur olika slags stress och mentala tillstånd som rädsla, ledsamhet, och ilska kan leda till allvarliga fysiska sjukdomar som fobier, depression, viljan att ta livet av sig, cancer och hjärt attack. Elinor berättade också om hur man designar för de 4 olika positiva känslostadier som leder till långvarigt välbefinnande. Dessa inkluderar 1) glädje som kommer från lek, 2) Nyfikenhet för att lära sig nya saker, 3) Reflektion och avslappning, 4) Kärlek.

Vi fick även ta del av två aktiviteter som skapar mer samhörighet och sårbarhet:
1) EYE GAZING - Den första aktiviteten var en Eye Gazing övning för att skapa en djupare kontakt med sig själv och andra. Här bads deltagarna att sitta mitt emot varandra i par och att hålla i varandras händer. Vi kollade in i varandras ögon i cirka 1-2 minuter genom 4 övningar. I den första ombads vi att kika in i varandras ögon, i den andra skulle vi tänka på någon de älskade och kika in i den andras ögon med samma kärlek, i den tredje bads vi att tänka på sig själv som 5 åring och de drömmar vi hade, och slutgiltigen i den 4e fick vi tänka på någon som inte längre fanns i vårt liv och som vi saknade. 
2) LAUGHTER YOGA - Den andra aktiviteten var Laughter Yoga för att frigöra ännu mera glada hjärnsubstanser som oxytocin, öka vibrationerna i kroppen och komma varandra ännu närmare. Här bads deltagarna om att lägga sig ner på en filt på marken i huller om buller på varandra. Ett huvud på en mage, någons ben runt någons annans, ett par armar på någons axlar. Gärna så mycket kroppskontakt som möjligt. Gruppen ombads sedan om att göra ett par djupa vibrational breaths tillsammans medans de samtidigt lyssnade på andras andetag. Sedan fick de göra ett antal skratt övningar som HAHAHA, HOHOHO, HIHIHI, HEHHEE.

Det spreds en otrolig energi av dessa övningar och efter att ha legat och skrattat högt på olika sätt i en hög utomhus i en grekisk gränd öppnade en kvinna dörren till sitt hem och frågade nyfiket vad vi gjorde. Det slutade med att hon bjöd in oss, vi fick träffa hela familjen och det bjöd oss på hemmagjord sprit som vi skålade för livet med! Jag tror inte detta var en tillfällighet att detta hände efter Elinors workshop och övningar...

Fråga till Heja Livet medlemmarna: 
Har du något exempel på produkter, tjänster eller miljöer som påverkar din hälsa? Negativt eller positivt? 
Om det är exempel som ger dig energi - använd dig mer av det, och om det är exempel som dränererar dig - fundera på hur du kan skala bort detta från ditt liv.

Foto: Agnes Maltesdotter

Agnesmaltesdotter-0367.jpg

Aim for the Horizon Workshop nr 6 - Din inre 85 åring

Min eminenta parhäst Carro från Heja Livet höll i den sista workshopen på en magisk vecka. I somras läste hon boken “Meningen med hela skiten” av Nina Åkestam och valde detta som sitt fokus. Hon delade med sig av sin karriärresa som innehållit PR-byråer som varit en blandning av lustiga huset och spökhuset, smyckesdesign, fotbollsbloggande och allt däremellan. Idag har hon hon landat i en vilja av att utvecklas vidare som entreprenör med Heja Livet.

Att vara först med något är väldigt svårt. Det finns ingen färdig asfalterad väg att ta. Inte ens en slingrig grusväg. Framför oss är det både fullvuxen skog, karg tundra, bergstoppar, dalar och ibland öken. Och framåt ska vi. Det är ett äventyr, men förstås också läskigt och svårt. Ibland hamnar vi faktiskt på genvägar, får nedförsbacke och medvind men ibland är det istället omvägar, storm och ösregn, vi går fel och måste vända om och börja om.

I stunder när vi tvivlar brukar jag och Carro ställa oss frågan vad är meningen med hela skiten? Vi vet att vi inte är ensamma om att ifrågasätta våra val och varför.

Med denna fråga till gruppen avslutade Carro med att fråga; Skulle din inre framtida 85-åring vara nöjd över det du gör idag?

Fundera över varför du egentligen håller på med det du håller på med. Tänk dig att du sitter där i gungstolen och tänker tillbaka på ditt liv. Vad skulle denna underbara 85-åring säga om den här i situationen och vad är det värsta som kan hända?

Carro bad allas inre krutgumma att skriva till sig själva, låta henne berätta allt hon är stolt över att gjort och åstadkommit i sitt kommande liv.

Nu vill vi att även att du ska göra detsamma.
Vad är din inre 85-åriga tant stolt över i sitt liv?

Det är inte alltid lätt, och vi alla tvivlar någon gång, men lyssnar vi inåt och höjer blicken så kommer svaren.

Foto: Agnes Maltesdotter

/Emme

Agnesmaltesdotter-2-22.jpg

AIM FOR THE HORIZON WORKSHOP 5: JOURNALISTIK OCH POESI

Idag presenterar vi multitalangen Mikaela, som i hennes workshop blandades hennes passioner vetenskap och media med poesi.

Vi inledde workshopen med att fundera över våra egna medievanor; hur ser en vanlig dagskonsumtion av nyheter ut? Vilka kanaler och källor använder vi? Vilka medier litar vi på och gör det något om man inte orkar eller hinner hänga med i vad som händer jämt?

Syftet med journalistik är att granska makten och vara en röst åt folket. Det är därför medierna brukar kallas för den tredje statsmakten. Under workshopen ägnade vi en stund åt att prata om visselblåsning, som är ett ämne som Mikaela brinner för. För ett par år sedan fick hon ett Google-stipendium för sin idé om en visselblåsar-app som människor kunde använda för att slå larm om missförhållanden. En uppmaning hon vill ge till alla är att fundera över om det är något just du går omkring och bär på som samhället hade kunnat gynnas av att veta? Glöm inte att du alltid kan vara anonym när du kontaktar medier med information (det kallas meddelarskydd!).

Mikaela berättade också om sin resa till att bli journalist, som inleddes med att hon började skriva insändare till tidningen i gymnasiet. Efter att ha pluggat journalistik både i Sverige och USA började hon som praktikant på Svenska Dagbladet (tips: ring upp en person du ser upp till och fråga om du får komma på studiebesök, det kan bli en värdefull kontakt i framtiden när du ska söka jobb!). Hon blev sedan kvar på SvD i flera år innan hon sa upp sig för att frilansa utomlands. Idag jobbar hon som redaktör och produktutvecklare på Schibsted, som äger bolag som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Omni och Blocket.

Efter att ha pratat nyheter och journalistik växlade vi över till något helt annat: poesi. Dikt och kreativt skrivande är ett annat av Mikaelas stora intressen, och hon har så länge hon kan minnas delat med sig av tankar och känslor i skrift. Hon gav alla i uppgift att skriva varsin dikt, eller text, till någon i sitt liv och utgå från en känsla; sorg, lycka, kärlek, längtan, saknad, ilska… Hon avslutade med att dela med sig av en dikt som hon skrivit till alla tjejer som var med på resan.

Fråga till Heja Livets medlemmar: Hur får du uttryck för dina innersta tankar och känslor?

Foto: Agnes Maltesdotter

mikaela.png

Aim for the Horizon Workshop 4 - Sårbarhet

Idag kommer vi dela med oss av en ny workshop från Aim for the Horizon! Nämligen Kim Gynnerstedts på temat: Sårbarhet

Kim, Head of Communication på HER, tillät oss att vara sårbara, att våga fråga efter hjälp och söka svar hos varandra. Hon gav oss alla varsin utvald kristall som representerade våra olika personligheter.

Hennes workshop var på hur sårbarhet är en styrka. Om man slår upp definitionen av ordet “sårbar” så står det: susceptible to physical or emotional attack or harm” och synonymerna är helpless, defenceless, powerless, impotent, weak. Bara negativa ord. Det är inte konstigt att vi har en negativ relation till ordet.

Det är på tiden att vi ändrar hur vi uppfattar just sårbarhet, för vi ALLA är sårbara vid flera tillfällen i våra liv vare sig det är första dejten eller stor promotion på jobbet. När vi får känslan av att vi kan bli sårade eller utelämnade så skyddar vi oss genom att bygga upp murar som ska skydda oss från att vara sårbara. Murar bygger endast distans och gör det omöjligt att växa och utvecklas.

Så varifrån kommer känslan av att känna sig sårbar? Enligt Brene Brown så kommer det från skammen. Att känna att man inte är tillräcklig. Skillnaden mellan att använda sin sårbarhet till något positivt istället för negativt är känslan av att man är tillräcklig.

Att omfamna sin sårbarhet tillåter dig att knyta starkare band och relationer med andra. Hon säger också att “Vulnerability is about showing up and being seen. It’s tough to do that when we’re terrified about what people might see or think.”

Om vår negativa relation till sårbarhet kommer från skammen och rädslan att inte vara tillräcklig, är det någonting internt, en personlig inställning och identitet till sig själv. Den viktigaste platsen att jobba på sig själv för finna styrkan i sin sårbarhet börjar med dig.

Vi gjorde två övningar för att 1. visa hur man kan boosta sitt egna självförtroende genom att skriva ett brev till sig själv där man gav sig själv råd till att må bättre i tillfällen som man kände att man inte är tillräcklig. Andra övningen var en ASK där vi gick runt bordet och fick fråga en fråga till de andra runt temat, där man lät sig själv vara sårbarhet för att knyta starkare relationer med de andra kvinnorna runt bordet.

Så om vi skulle ändra definitionen av vad sårbar är, så skulle Kim förklara det med: stark, modig, öppen, autentisk och inbjudande. 
Vi håller helt med!

Fråga till Heja Livets medlemmar:
När känner du dig sårbar? Hur hanterar du en sådan situation, stämning, känsla?

Foto: Agnes Maltesdotter

Agnesmaltesdotter-0254.jpg

Aim for the Horizon Workshop 3 - Konsten att leva fullt ut

Under veckan i Grekland tillsammans med våra entreprenörer höll varje indvid i varsin workshop som alla handlade om personens hjärtefråga.

I detta inlägg får ni berättat för er vad Sandra Stadelmann tog upp under just sin stund.

Sandy är en digital nomad med hela världen som sin arbetsplats. Hon guidade oss i hur man finner mod att bryta mönster och hittar styrka att följa det som gör en genuint lycklig. Vi fick svara på frågorna; Vad gör mig genuint lycklig? Vad vill jag lära mig? Vad är jag bra på?

Kommer du ihåg vad du drömde om som barn eller tonåring? Sandy får ofta frågan “hur vet jag vad som gör mig glad/vad min passion i livet är”? Hon tror att om vi istället frågar oss “vad vill jag lära mig”, så kan vi hitta lyckan längs vägen. Detta gav mig verkligen ett uppvaknande och fick en riktigt viktig och bra påminnelse om att våga drömma.

Sandras tips: 
*Sätt dig själv i nya sammanhang
*Möt nya människor
*Våga
*Gör saker du inte gjort förut
*Försök - inget dåligt kan hända om du försöker
*Ha inga större förväntningar, var det där barnet/tonåringen som vill lära sig något nytt bara för att det får en att må bra och ha kul

Fråga till dig:
Vad gör dig genuint lycklig?

Om du inte är helt säker på vad det är som gör dig riktigt glad så kan man också dela med sig av vad man vill lära sig. Att man ibland inte alltid behöver veta vad som gör en glad och att man istället kan börja med; “Vad är jag nyfiken på”.

Foto: Agnes Maltesdotter

Sandra Stadelmann

Aim for the Horizon Workshop 2 - Vad är digital balans för er?

Våra förebilder i Grekland höll varsin workshop under veckan med sin hjärtefråga som tema. På tur är Katarina Gospic!

Vår hjärnforskare och författare Katarina fick oss att tänka efter kring digital balans. Vi fick reflektera över den digitala utvecklingen, hur vi ser på förebilder och användandet av sociala medier och vad det gör med vårt välmående.

Det Katarina vill lyfta är att vi ska använda teknik med intention och börja reflektera över hur mycket tid vi lägger på mobilen och i synnerhet på sociala medier. Att sunt förnuft inte räcker och att det inte är en hållbar strategi att konsumera tomma surfkalorier. Fråga dig själv; tar skärmen tid från andra viktiga saker i livet? Fundera över vad som gör en stressad/obalanserad och hur man kan komma till rätta med det. Hur beter vi oss på ett proaktivt sätt för att främja hjärnbalans och hälsa?

Fråga till er i Heja Livet:

-Hur tror du att du påverkas av sociala medier? Har du reflekterat över om du använder det för mycket? 
Dela gärna om ni har tips på hur ni är mer här och nu och hur ni hittar balans i tillvaron!

Foto: Agnes Maltesdotter

Agnesmaltesdotter-2-25.jpg

Aim for the Horizon Workshop 1 - Vad är hållbarhet för er?

Under veckan i Grekland tillsammans med våra entreprenörer höll varje indvid i varsin workshop som alla handlade om personens hjärtefråga. Först ut att återkoppla till er alla är Victoria Carlsson.

Victoria är en serieentreprenör av rang vars hjärta slår hårt för hållbarhet och klimatpåverkan. Initialt i hennes workshop fick vi alla besvara och diskutera frågorna "Vad är hållbarhet för er?" och "Påverkar er kunskap om hållbarhet och klimatpåverkan era aktiva val i vardagen?" 

Vidare gav Victoria en introduktion till hur miljö- och klimatsituationen runtom i världen ser ut idag. Hon talade därefter om vad vi som privatpersoner kan göra för att påverka i rätt riktning. T.ex. är en otroligt stor andel av svenskarnas privata sparkapital "omedvetet" investerat i fossila bränslen och bidrar därmed globalt till ungefär lika stora koldioxidutsläpp som Sveriges samlade nationella utsläpp under ett år. 

Har ni koll på hur era spar- och pensionspengar är investerade? 

Victoria berättade sedan om hur hon arbetar aktivt med dessa frågor i näringslivet och till sist fick vi alla tjejer agera entreprenörer och komma på företagsidéer som gynnar en mer hållbar och klimatsmart framtid. Workshopen gav oss alla viktiga insikter och tankeställare som jag och de andra kommer ta med oss i vår vardag. 

Fråga till er i Heja Livet:

-Har ni under det senaste året gjort några aktiva val för att leva mer klimatsmart och i sådant fall vad? Vad är era bästa tips för att leva mer klimatsmart?

Foto: Agnes Maltesdotter

Agnesmaltesdotter-0003.jpg